بارش جوزایی

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو

بارش شهابي جوزایی یکی از بارش‌های مهم است که از ۱۶ آذر فعالیت خود را آغاز کرده و تا ۲۶ آذر ادامه دارد و در ۲۳ آذر به اوج فعالیت خود مي رسد. در بهترین شرایط و در اوج فعالیتش ZHR این بارش ۱۲۰ شهاب است یعنی در هر ساعت ۱۲۰ شهاب را مشاهده مي كنيم که به طور متوسط در هر دقیقه ۲ شهاب قابل رصد است.

کانون این بارش در صورت‌فلکی جوزا نزدیک آلفا و بتای جوزا قرار دارد. شهاب‌ها در نواحی مختلف آسمان دیده می‌شوند ولی امتداد همه آن‌ها به کانون بارش منتهی می‌شود.

بارش جوزایی با بارش‌های دیگر تفاوتی دارد. منشا همه بارش‌ها دنباله‌دارها هستند که این کره‌های یخی به هنگام نزدیک شدن به خورشید، بخار شده و ذراتی را در مدار خود به جا می‌گذارند . وقتی زمین به این ذرات نزدیک می‌شود، این ذرات غبار با جو زمین برخورد کرده و بر اثر اصطکاک سوخته و نوری را از خود به جا می‌گذارند که ما آن‌ها را شهاب می‌نامیم. اما منشا این بارش برخلاف سایر بارش‌ها، سیارک فایتون ۳۲۰۰ است که ممکن است زمانی دنباله‌دار بود که به دلیل سفر زیاد به منظومه‌شمسی داخلی و نزدیک شدن به خورشید، یخ خود را از دست داده و به صورت یک کره سنگی باقی مانده است.

این سیارک با سیارک‌های دیگر تفاوت‌های زیادی دارد هم از نظر ساختار و هم از نظر رنگ. ذرات بارش جوزایی برخلاف بارش‌های دیگر، جامد است و این باعث می‌شود شاهد شهاب‌های رنگی باشیم.

شهاب‌های این بارش با سرعت ۱۲۶,۰۰۰ کیلومتر بر ساعت وارد جو زمین می‌شوند و نسبت به بقیه بارش‌ها سرعت کمتری دارند. پر سرعت‌ترین شها‌ب‌ها متعلق به بارش اسدی است که سرعت شهاب‌ها ۲۵۶,۰۰۰ کیلومتر بر ساعت است.

منبع

http://ayazastro.com/