توان گردآوری نور: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(برای مثال)
(منبع)
سطر ۱۶: سطر ۱۶:
 
== منبع ==
 
== منبع ==
  
کتاب ساختار ستارگان کهکشان ها نوشته پاول هاج / ترجمه توفیق حیدرزاده
+
کتاب ساختار ستارگان کهکشان ها نوشته پاول هاج / ترجمه توفیق حیدرزاده

نسخهٔ ‏۱۶ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۷:۰۱

توان گردآوری نور

توان درشتنمایی لزوما مهمترین توان تلسکوپ نیست. اصولا ساختن تلسکوپی با توان درشتنایی تلسکوپ مونت پالومار حتی برای یک دانش آموز امکانپذیر است. کافی است که یک عدسی شیئی مثلابه قطر 3 اینچ و فاصله کانونی 700 اینچ بخریم یا بسازیم و آن را در سر یک لوله ی 700 اینچی نصب کنیم اگر یک عدسی چشمی با فاصله کانونی یک اینچ در سر دیگر لوله قرار دهیم و سپس به ماه نگاه کنیم تصویر ماه را 700 بار درشت تر می بینیم اما مشکلات زیادی در سر راه این کار وجود دارد که کاربرد علمی چنین تلسکوپ هایی را ناممکن میکند. حتی اگر بتوانیم لوله ی این تلسکوپ را به خوبی بسازیم و اثر چرخش زمین به دور محورش را حذف کنیم (یعنی لوله ی تلسکوپ را در خلاف جهت چرخش زمین جابه جا کنیم تا میدان دید در اثر چرخش زمین تغییر نکند) بزرگترین مایه یاس نورانیت تصویری است که ار تلسکوپ میبینیم. در تلسکوپی که قطر شیئی آن بسیار کم اما فاصله کانونی آن بسیار زیاد است تصویر ایجاد شده چنان کم نور است که اصلا قابل مقایسه با تصویر ایجاد شده در تلسکوپ 200 اینچی نیست این واقعیت را با آوردن مثال دیگری میتوان فهمید. فرض کنید تلسکوپی ساخته شده است که قطر شیئی ان به همان اندازه ی قطر چشم انسان ( تقریبا یک سوم اینچ یا در جدود 8 میلیمتر ) است. اگر درشتنمایی این تلسکوپ بسیار زیاد باشد مثلا اجسام را 700 برابر بزرگ نشان دهد چشم از طرق آن به همان اندازه نور دریافت می کند که بدون استفاده از آن. اما در این حالت نور به چنان درشتنمایی می رسد که بخش بسیار بزرگی از میدان دید ظاهری را در بر می گیرد یعنی مساحت میدان دید 700 به توان دو بار بیشتر از میدان دید بدون تلسکوپ است بنابراین اگر با این تسکوپ به ماه نگاه کنیم تصویر ماه 500000 بار کم نورتر از تصویری است که بدون تسکوپ می بینیم با چنین کاهشی در نورانیت اصلا گمان نمی رود که تصویری دیده شود. چون در اختر شناسی با اجسام بسیار دور وبسیار کم نور سر و کار داریم استفاده از تلسکوپهایی که توان گرد آوری نور آنها تا حد ممکن زیاد باشد بسیار مهم است توان گرد آوری نور از روی مقدار نوری که از اجسام دوردست می رسد تعیین می شود و به مساحت شیئی تلسکوپ بستگی دارد. برای مقایسه توان گرد آوری نور در تلسکوپهایی با اندازه های مختلف مساحت شیئی های انها را مقایسه می کنیم به عبارت دیگر توان دوم قطر شیئی آنها را مورد مقایسه قرار می دهیم .


برای مثال

توان گردآوری نور تلسکوپ 200 اینچی در مقایسه با یک تلسکوپ 3 اینچی 4000 بار بیشتر است، زیرا 3*3=4000 : 200*200یعنی اینکه اختر شناس

با تلسکوپ 200 اینچی تصویر یک جسم را 4000 بار نورانیتر از تصویری میبیند که تسکوپ3 اینچی ایجاد می کند . بیشتر اجسام کیهانی در فواصل بسیار دوردستی قرار دارند که بدون استفاده از تلسکوپهای بزرگ نمی توان آنها را رصد کرد. به همین دلیل است که اخترشناسان سعی می کنند تلسکوپهایی بسازند که شیئی های آنها تا حد ممکن بزرگ است.

منبع

کتاب ساختار ستارگان کهکشان ها نوشته پاول هاج / ترجمه توفیق حیدرزاده