تیکو براهه

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۴۴ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
پرونده:Tycho Brahe.JPG
تیکو براهه

تیکو براهه مظهر و نمونۀ خصوصیات یک رصدگر خوب بود.

تیکو براهه در سال 1546 در یک خانوادۀ اشرافی دانمارکی به دنیا آمد. وی در جوانی در کپنهاک به تحصیل در فلسفه مشغول شد،و در آنجا بود که شاهد یک گرفت خورشیدی شد که قبلا پیش بینی شده بود. پیش بینی پذیری رویدادهای آسمانی در نظر او معجزه می آمد و مطالعۀ نجوم ترغیب شد.

با وجودی که مشغله ها و فعالیتهای آموزشی و دانشگاهی وقت چندانی برای بازیگوشی و شیطنت برای او نمی گذاشت، در یک در گیری نوک بینی خود را از دست داد. از آن پس ناگریز شد نوکی از طلا برای بینی خود بگذارد و همواره روی بینی¬اش را مرحمی بمالد که در انفیعه¬دانی همراه خود حمل می کرد.

ذهن براهه مشغول ترسیم نقشۀ آسمان شد برای این مقصود ابزارهای بزرگتر و دقیقتری طراحی کرد. اینکه وی تمام اوقات خود را وقف رصد می کرد، امر بدیع و تازه ای بود؛قبلا، منجمان به یافتن موضع تقریبی و غیر دقیق ستارگان قانع می شدند. ثبات قدم و عزم راسخ براهه در به دست آوردن منظم اطلاعات دقیق در خصوص آسمان، محدودیتهای وی را به عنوان یک نظریه پرداز، جبران می کرد.

تیکو براهه در تمام طول زندگیش قاطعانه معتقد بود زمین مرکزی است که خورشید آن را دور میزند اما،وی با ارائۀ این نظر که سیارات به دور خورشید میگردند،کیهانشناسی دیرینۀ بطلمیوسی را دگرگون کرد.

سهمی که وی ایفا کرد به مثابه احداث منزلی بود در نیمه راه سفر تاریخی طولانی مابین منظر بطلمیوس و کوپرنیک از جهان هستی. براهه به دو کشف دیگر نیز توفیق یافت که سلاح کوپرنیک را برای نبرد با مدل قدیمی عالم، تأمین می کرد. وی نخستین کسی بود که نواختر،یا ستارۀ جدید را کشف کرد که نمایشگر آن بود که برخلاف نظر انسانهای عهد باستان، آسمان تغییر می کند. پنج سال بعد،وی اثبات کرد که ستارۀ دنباله دار ، تجلی دیگری از تغییرات کیهانی، پدیده ای جوی نیس بلکه از دور دستهای آسمان ،بسیار فراتر از مدار ماه، ناشی می شود. براهه به اعتبار اکتشافها و رصد های دقیقش نامدار شد،و پادشاه دانمارک رصد خانۀ خودش، اورانیوبورگ واقع در جزیرۀ هون، را در اختیار وی گذارد. هنوز هم با دیداری از "قلعۀ آسمان" او، که از هلسینگور دانمارک با قایق می شود به آنجا رسید، می‌توان فعالیت های این مرد را تجسم کرد. کار بزرگ براهه نه تنها این بود که موضع 777 ستاره را با دقت یک دقیقۀ(60/1 درجه) قوس روی نقشه تعیین کرد، بلکه وی از این نقشه به عنوان زمینه ای سود جست که تغییر موضع سیارات را، شب به شب، روی آن ثبت میکرد.

براهه، که مردی متکبر و پر افاده بود، نسبت به روستائیان هون رفتاری به غایت خودکامانه ابراز می کرد. وقتی یک خانواده ی زارع را به بند کشید، و حتی پس از دستور صریح خود پادشاه را از رها کردن آنان خود داری کرد، مستقیما با این حامی خود در افتاد.

براهه در پاسخ به پیشنهاد پرسود و منفعت رودلف دوم، امپراتور هاپسبورگ، که وی را به تصدی ریاضیدان در بارش فرامیخواند، یادداشت هایش را جمع کرد و رهسپار پراگ شد. براهه در سمت جدید خود تصمیم خردمندانه ای گرفت و یوهان کپلر،منجم-ریاضیدان آلمانی را به دستیاری خود دعوت کرد. کپلرر دعوت وی را پذیرفت ، اما زیر دست این دانمارکی خود کامه بسی تحقیر ها تحمل کرد؛براهه نسبت به داده های سیاره ای که گرد آورده بود بسیار تو دار و راز نگه دار بود،و طی هجده ماهی که کپلر در کنارش بود جزء فوق العاده اندکی از اطلاعات خود را در اختیارش نهاد. پس از مرگ براهه ، کپلر در اولین فرصت آن ها را در اختیار گرفت ، تا نگذارد به جنگ وراث وی بیفتد که ممکن بود در ازای پول آنها را به هر کسی واگذار کنند. سرانجام این یادداشت ها و ثبت وقایع نجومی این امکان را برای کپلر فراهم آوردندکه سهم مهمی را در فهم آدمی از چگونگی حرکت سیارات ایفا کند، و همین درک هم به نوبۀ خود براهه و نام وی را، همان گونه که در بستر مرگ آرزو کرده بود، جاودانی کرد:"خدایا کاش عمرم به باطل طی نشده باشد."<ref name="multiple1">کتاب نجوم دینامیکی / نوشته رابرت تی دیکسون / ترجمه احمد خواجه نصیر طوسی </ref>

متولد: ۱۵۴۶، قلعه ستروپ, اسکونه

مرگ: ۲۴ اکتبر ۱۶۰۱ (۵۴ سال)، پراگ

ملیت: دانمارکی

رشته فعالیت: اشراف زاده، منجم

امضا: 150px


منبع[ویرایش]

<references />