خوشه سنبله: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'مسیه ' به 'مِسیه')
 
(۱۱ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نوشتار خرد}}'''خوشه دوشیزه''' (به انگلیسی: Virgo Cluster)یک خوشه کهکشانی است که در فاصله ۵۹ میلیون [[سال نوری]] قرار گرفته است  این خوشه در [[صورت فلکی]] دوشیزه و گیسو قرار دارد و بعد 12h 27m و میل +12° 43′- داردو نزدیک به ۱۵۰۰ عضو دارد که مسیه ۸۷ درخشان‌ترین آن است. خوشه دوشیزه عضو ابرخوشه دوشیزه است.
+
خوشه‌ای غنی از کهکشان‌ها که در جهت [[صورت فلکی سنبله]] قرار دارد؛ گرچه مقداری از آن در محدوده‌ی [[صورت فلکی گیسو]] قرار دارد. به علاوه نزدیکترین [[خوشه کهکشانی]] به [[کهکشان راه شیری]] است. این خوشه چنان نزدیک است که وسعت آن در آسمان نزدیک 5 درجه است (تقریبا معادل 10 برابر گستره ی ماه کامل در آسمان). قلب این خوشه در فاصله‌ی 90 میلیون سال نوری از ما در کیهان جای گرفته و با این فاصله نزدیکترین خوشه‌ی کهکشانی به ما به حساب می‌آید. خوشه‌ی سنبله اکثراً از کهکشان‌های مارپیچی تشکیل شده است و عضو ابرخوشه دوشیزه است. این خوشه یکی از کهکشان‌هایی است که گروه محلی را تشکیل می‌دهد. مرکز این خوشه در فاصله 65 میلیون [[سال نوری]] قرار دارد و و [[بعد]] 12h 27m و [[میل]] +12° 43′- دارد. مرکزیت آن کهکشان بسیار بزرگ بیضوی [[M87]] که با داشتن امواج قوی رادیویی سنبله A هم نامیده می‌شود می‌باشد. 16 عدد از اجرام مِسیهدر این خوشه قرار دارند. این خوشه بالغ بر 3000 کهکشان را در خود جای داده است و نیروهای کشندی آن روی کهکشان‌های خوشه‌ی محلی، که راه شیری خودمان هم در آن قرار دارد تاثیر می‌گذارد و آنها را به سمت خود می‌کشد. این کهشکان‌ها گازهای فراوان و گداخته‌ای دارند که در طول موج اشعه‌ی ایکس تابش می‌کنند. نوع حرکت کهکشان‌ها نشان می‌دهد که ماده‌ی تاریک زیادی بیش از تمام آنچه ما از ماده‌ی آشکار (مرئی) می‌بینیم، در این مجموعه وجود دارد.
  
[[پرونده:Virgngc.jpg|راست|400px]]
+
[[پرونده:Virgo kerschhuber.jpg|خوشه کهکشانی سنبله|وسط]]
  
 +
تصویر بالا که قلب خوشه کهکشانی سنبله را نشان می‌دهد، [[اجرام مسیه]] درخشانی را در خود جای داده است. مثل چشمان مارکاریان در بالا، سمت چپ و [[M86]] کمی بالاتر و سمت راست مرکز تصویر، [[M84]] در سمت راست که به زیبایی [[کهکشان مارپیچی]] NGC4388 در پایین و سمت راست می‌بینیم.
  
  
 +
برای مشاهده اغلب این کهکشان‌ها نیاز به تلسکوپ متوسط است. درخشان‌ترین آنها [[M49]] به صورت [[کهکشان بیضوی]] با[[ قدر]] 8 و M104 یک [[کهکشان مارپیچی]] با قدر 8 است.
 +
[[پرونده:Virgngc.jpg|وسط|400px]]
  
 +
خوشه‌ی کهکشانی سنبله، نزدیک‌ترین خوشه‌ی کهکشانی به کهشان ما، راه شیری است. 
  
  
  
 +
== منابع ==
 +
*کتاب صورت‌های فلکی / مترجم: احمد دالکی
 +
*ویکی‌پدیای فارسی
 +
*دانشنامه ستاره‌شناسی [http://www.haftaseman.ir/webdb/article.asp?id=766]
 +
*تصویر نجومی روز [http://www.nojum.ir/fa/apod/default.aspx]
 +
*دیکشنری سایت نجوم [http://www.noojum.com/dictionary/140-kh/1040---virgo-cluster.html]
  
 
+
[[رده:کیهان‌شناسی]][[رده:نجوم رصدی]]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
==منبع==
 
ویکی پدیا
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۱:۱۶

خوشه‌ای غنی از کهکشان‌ها که در جهت صورت فلکی سنبله قرار دارد؛ گرچه مقداری از آن در محدوده‌ی صورت فلکی گیسو قرار دارد. به علاوه نزدیکترین خوشه کهکشانی به کهکشان راه شیری است. این خوشه چنان نزدیک است که وسعت آن در آسمان نزدیک 5 درجه است (تقریبا معادل 10 برابر گستره ی ماه کامل در آسمان). قلب این خوشه در فاصله‌ی 90 میلیون سال نوری از ما در کیهان جای گرفته و با این فاصله نزدیکترین خوشه‌ی کهکشانی به ما به حساب می‌آید. خوشه‌ی سنبله اکثراً از کهکشان‌های مارپیچی تشکیل شده است و عضو ابرخوشه دوشیزه است. این خوشه یکی از کهکشان‌هایی است که گروه محلی را تشکیل می‌دهد. مرکز این خوشه در فاصله 65 میلیون سال نوری قرار دارد و و بعد 12h 27m و میل +12° 43′- دارد. مرکزیت آن کهکشان بسیار بزرگ بیضوی M87 که با داشتن امواج قوی رادیویی سنبله A هم نامیده می‌شود می‌باشد. 16 عدد از اجرام مِسیهدر این خوشه قرار دارند. این خوشه بالغ بر 3000 کهکشان را در خود جای داده است و نیروهای کشندی آن روی کهکشان‌های خوشه‌ی محلی، که راه شیری خودمان هم در آن قرار دارد تاثیر می‌گذارد و آنها را به سمت خود می‌کشد. این کهشکان‌ها گازهای فراوان و گداخته‌ای دارند که در طول موج اشعه‌ی ایکس تابش می‌کنند. نوع حرکت کهکشان‌ها نشان می‌دهد که ماده‌ی تاریک زیادی بیش از تمام آنچه ما از ماده‌ی آشکار (مرئی) می‌بینیم، در این مجموعه وجود دارد.

خوشه کهکشانی سنبله

تصویر بالا که قلب خوشه کهکشانی سنبله را نشان می‌دهد، اجرام مسیه درخشانی را در خود جای داده است. مثل چشمان مارکاریان در بالا، سمت چپ و M86 کمی بالاتر و سمت راست مرکز تصویر، M84 در سمت راست که به زیبایی کهکشان مارپیچی NGC4388 در پایین و سمت راست می‌بینیم.


برای مشاهده اغلب این کهکشان‌ها نیاز به تلسکوپ متوسط است. درخشان‌ترین آنها M49 به صورت کهکشان بیضوی باقدر 8 و M104 یک کهکشان مارپیچی با قدر 8 است.

خوشه‌ی کهکشانی سنبله، نزدیک‌ترین خوشه‌ی کهکشانی به کهشان ما، راه شیری است.


منابع[ویرایش]

  • کتاب صورت‌های فلکی / مترجم: احمد دالکی
  • ویکی‌پدیای فارسی
  • دانشنامه ستاره‌شناسی [۱]
  • تصویر نجومی روز [۲]
  • دیکشنری سایت نجوم [۳]