خوشه کهکشانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۲۳ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
خوشه کهکشانی
+
{{الگو:نوشتار خرد}}
خوشه کهکشانها و تعدادی از گروهای شناخته شده آنها ٬بزرگ‌ترین اجرام جهان هستند.یک خوشه کهکشانی از سه بخش تشکیل شده است؛ [[کهکشان]] هایی که دارای میلیاردها [[ستاره]] اند، گاز داغ بین کهکشان‌ها و ماده تاریک، ماده‌ای با هویتی مرموز که بیش‌ترین جرم کهکشان را تشکیل می‌دهد.
+
[[File:Local Group.JPG|thumb|خوشه کهکشانی محلی ؛ یکی از خوشه‌های کهکشانی که منظومهٔ خورشیدی و کرهٔ زمین در آن واقع شده‌اند.]]
  
'''اندازه'''
+
خوشه های کهکشان ها و تعدادی از گروههای شناخته شده ی آنها ، بزرگترین اجرام جهان هستند. اندازه های آنها از حدود تجمعهای کوچک نظیر گروه محلی ما با 20 الی 30 عضو ، تا سیستمهای کروی عظیماز کهکشانها با دهها هزار عضو است . اختر شناسان با مطالعه ی آنها ، اطلاعات بسیار زیاد و با اهمیتی در مورد سختار جهان به دست می آورند. با مطالعه ی حرکت کهکشان‌های عضو و با به کار بردن قوانین گرانش در مورد این سیستم ها ،می‌توان جرم خوشه  را بد ست آورد . در بیشتر حالات ،نتیجه محاسبات نشان می دهدکه جرم یک خوشه ، بیشتر از جرم  کهکشان‌هایی است که در آن دیده می شوند. پس نتیجه میگیریم که بیشتر ماده ی خوشه های (وجهان )  به صورت گازهای داغ پراکنه اند ، خروده سنگ ،سیاهچاله ها و یا اجرام تاریک دیگر ف غیر قابل مشاهده اند. با آشکار سازی پرتوهای x در گسیل شده از خوشه ی کهکشانها، وجود گازهای بین کهکشانی به اثبات رسیده است. به نظر می‌رسد که پرتو x  در نتیجه حرکت بسیار سریع کهکشان‌های عضو در یک محیط گازی ، پدید می آید. مطالعات مبتنی بر پرتو x  به یاری ماهواره های ویژه که آشکار سازهایی با قدرت تفکر بسیار دارند،ممکن است به زودی مارا  به تعیین مقدار گاز موجود در خوشه ها قادر سازد و آنگاه می‌توان به ماهیت "ماده پیدای" جهان پی برد.
  
اندازه آنها از ابعاد کوچک مانند خوشه کهکشانی محلی با ۲۰ الی ۳۰ عضو شروع می وشد و تا خوشه‌های کهکشانی کروی شکل تا دهها هزار عضو ادامه می‌یابد.
+
امروزه بحثهای زیادی بر سر این موضوع است که آیا خوشه ی کهکشانها نیزوجود دارد یا نه .اگر چنین باشد،که از نظر آماری هم متحمل است ، خوشه ها ی فوق اجرامی بسیار بزرگی با اندازه ی میانگین حدود 60 میلیون پارسک (200 میلیون سال نوری ) خواهد بود. ممکن است ما عضو گروهی از یک خوشه ی خوشه ی محلی (یا ابر خوشه ) باشیم که اعضای آن عبارتند از : گروه محلی ما، خوشه های عظیم سنبله و بسیاری دیگر از گروههای همسایه.
ماده تاریک
 
نوشتار اصلی: ماده تاریک
 
  
در بیشتر حالات محاسبات نشان می‌دهد که جرم یک خوشه بیشتر از مجموع جرم کهکشان‌های عضو است با بررسی محاسبات نتیجه گرفته شد بین کهکشانها ماده تاریک که احتمالاْ گازهای داغ پراکنده٬خرده سنگ٬سیاهچاله یااجرام ناشناخته تشکیل شده باشد٬ساخته شده است.
+
<ref >کتاب ساختار ستارگان و کهکشان‌ها نوشته پاول هاچ صفحه ۱۹۹</ref>
نام چند خوشه کهکشانی بزرگ
+
== ماده تاریک ==
  
    * خوشه کهکشانی محلی(کهکشان راه شیری هم عضو این خوشه است)
+
در بیشتر حالات محاسبات نشان می‌دهد که [[جرم]] یک خوشه بیشتر از مجموع جرم کهکشان‌های عضو آن است با بررسی محاسبات نتیجه گرفته شده بین کهکشان ها ماده ی  تاریکی که احتمالاْاز گازهای داغ پراکنده٬خرده سنگ٬[[سیاهچاله]] یااجرام ناشناخته تشکیل شده باشد٬ساخته شده است.
    * گروه دوشیزه
+
<ref name="multiple">[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_galaxy_clusters ویکی پدیا انگلیسی]</ref>
    * گروه برساووش
 
    * گروه شیر
 
    * گروه M51
 
    * گروهM81
 
    * گروهM83
 
    * گروهM101
 
  
  
منبع:
+
==  نام چند خوشه کهکشانی بزرگ ==
  1. ↑ کتاب ساختار ستارگان و کهکشان‌ها نوشته پاول هاچ صفحه ۱۹۹
+
 
  2. ↑ کتاب ساختار ستارگان و کهکشان‌ها نوشته پاول هاچ صفحه ۱۹۹
+
* خوشه کهکشانی محلی(کهکشان راه شیری هم عضو این خوشه است)
  3. ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_galaxy_clusters
+
* گروه دوشیزه
 +
* گروه برساووش
 +
* گروه شیر
 +
* گروه M51
 +
* گروهM81
 +
* گروهM83
 +
* گروهM101<ref name="multiple">[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_galaxy_clusters ویکی پدیا انگلیسی]</ref>
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==منبع==
 +
 
 +
<references />
 +
 
 
[[رده:کیهان‌شناسی]]
 
[[رده:کیهان‌شناسی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۴۶

این یک نوشتار خرد است . با ویرایش آن ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .
پرونده:Local Group.JPG
خوشه کهکشانی محلی ؛ یکی از خوشه‌های کهکشانی که منظومهٔ خورشیدی و کرهٔ زمین در آن واقع شده‌اند.

خوشه های کهکشان ها و تعدادی از گروههای شناخته شده ی آنها ، بزرگترین اجرام جهان هستند. اندازه های آنها از حدود تجمعهای کوچک نظیر گروه محلی ما با 20 الی 30 عضو ، تا سیستمهای کروی عظیماز کهکشانها با دهها هزار عضو است . اختر شناسان با مطالعه ی آنها ، اطلاعات بسیار زیاد و با اهمیتی در مورد سختار جهان به دست می آورند. با مطالعه ی حرکت کهکشان‌های عضو و با به کار بردن قوانین گرانش در مورد این سیستم ها ،می‌توان جرم خوشه را بد ست آورد . در بیشتر حالات ،نتیجه محاسبات نشان می دهدکه جرم یک خوشه ، بیشتر از جرم کهکشان‌هایی است که در آن دیده می شوند. پس نتیجه میگیریم که بیشتر ماده ی خوشه های (وجهان ) به صورت گازهای داغ پراکنه اند ، خروده سنگ ،سیاهچاله ها و یا اجرام تاریک دیگر ف غیر قابل مشاهده اند. با آشکار سازی پرتوهای x در گسیل شده از خوشه ی کهکشانها، وجود گازهای بین کهکشانی به اثبات رسیده است. به نظر می‌رسد که پرتو x در نتیجه حرکت بسیار سریع کهکشان‌های عضو در یک محیط گازی ، پدید می آید. مطالعات مبتنی بر پرتو x به یاری ماهواره های ویژه که آشکار سازهایی با قدرت تفکر بسیار دارند،ممکن است به زودی مارا به تعیین مقدار گاز موجود در خوشه ها قادر سازد و آنگاه می‌توان به ماهیت "ماده پیدای" جهان پی برد.

امروزه بحثهای زیادی بر سر این موضوع است که آیا خوشه ی کهکشانها نیزوجود دارد یا نه .اگر چنین باشد،که از نظر آماری هم متحمل است ، خوشه ها ی فوق اجرامی بسیار بزرگی با اندازه ی میانگین حدود 60 میلیون پارسک (200 میلیون سال نوری ) خواهد بود. ممکن است ما عضو گروهی از یک خوشه ی خوشه ی محلی (یا ابر خوشه ) باشیم که اعضای آن عبارتند از : گروه محلی ما، خوشه های عظیم سنبله و بسیاری دیگر از گروههای همسایه.

<ref >کتاب ساختار ستارگان و کهکشان‌ها نوشته پاول هاچ صفحه ۱۹۹</ref>

ماده تاریک[ویرایش]

در بیشتر حالات محاسبات نشان می‌دهد که جرم یک خوشه بیشتر از مجموع جرم کهکشان‌های عضو آن است با بررسی محاسبات نتیجه گرفته شده بین کهکشان ها ماده ی تاریکی که احتمالاْاز گازهای داغ پراکنده٬خرده سنگ٬سیاهچاله یااجرام ناشناخته تشکیل شده باشد٬ساخته شده است. <ref name="multiple">ویکی پدیا انگلیسی</ref>


نام چند خوشه کهکشانی بزرگ[ویرایش]

  • خوشه کهکشانی محلی(کهکشان راه شیری هم عضو این خوشه است)
  • گروه دوشیزه
  • گروه برساووش
  • گروه شیر
  • گروه M51
  • گروهM81
  • گروهM83
  • گروهM101<ref name="multiple">ویکی پدیا انگلیسی</ref>



منبع[ویرایش]

<references />