ذات الحلق: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۵: سطر ۵:
  
  
'''ذات الحَلَق''' کهن‌ترین وسیله ستاره شناسی که با نام [[اسطرلاب]] کروی هم شناخته می شود. این وسیله ابتدا برای رصد آسمان ولی بعدهاازآن به عنوان وسیله‌ای آموزشی استفاده می‌شده است. این وسیله در واقع مدلی از چهار چوب [[کره سماوی]] است که ناظر در مرکز آن قرار گرفته و دارای حلقه‌های ثابت و متحرک است. این حلقه ها بیانگر [[استوای سماوی]]، [[دایرة البروج]]، مدارهای راس السرطان و راس الجدی، [[نصف‌ النهار]] و [[افق]] مکان رصد بوده‌اند. حلقه ها را برای هر ناظری با هر [[طول و عرض جغرافيايی]] و در هر ساعتی از روز می توان تنظیم کرد. ارسطو، ابرخس، [[بطلمیوس]] و [[تیکو براهه]] از آن برای رصد اجرام سماوی واندازه گیری زوایا استفاده می کرده‌اند.
+
'''ذات الحَلَق''' کهن‌ترین وسیله ستاره شناسی ست که با نام [[اسطرلاب]] کروی هم شناخته می شود. از این وسیله ابتدا برای رصد آسمان ولی بعدها به عنوان وسیله‌ای آموزشی استفاده می‌شده است. این وسیله در واقع مدلی از چهار چوب [[کره سماوی]] است که ناظر در مرکز آن قرار گرفته و دارای حلقه‌های ثابت و متحرک است. این حلقه ها بیانگر [[استوای سماوی]]، [[دایرة البروج]]، مدارهای راس السرطان و راس الجدی، [[نصف النهار]] و [[افق]] مکان رصد بوده‌اند. حلقه ها را برای هر ناظری با هر [[طول و عرض جغرافيايی]] و در هر ساعتی از روز می توان تنظیم کرد. ارسطو، ابرخس، [[بطلمیوس]] و [[تیکو براهه]] از آن برای رصد اجرام سماوی واندازه گیری زوایا استفاده می کرده‌اند.
  
 
==منبع==
 
==منبع==
  
 
دانشنامه نجومی هفت آسمان
 
دانشنامه نجومی هفت آسمان

نسخهٔ ‏۸ مهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۹:۴۵

ذات الحلق


ذات الحَلَق کهن‌ترین وسیله ستاره شناسی ست که با نام اسطرلاب کروی هم شناخته می شود. از این وسیله ابتدا برای رصد آسمان ولی بعدها به عنوان وسیله‌ای آموزشی استفاده می‌شده است. این وسیله در واقع مدلی از چهار چوب کره سماوی است که ناظر در مرکز آن قرار گرفته و دارای حلقه‌های ثابت و متحرک است. این حلقه ها بیانگر استوای سماوی، دایرة البروج، مدارهای راس السرطان و راس الجدی، نصف النهار و افق مکان رصد بوده‌اند. حلقه ها را برای هر ناظری با هر طول و عرض جغرافيايی و در هر ساعتی از روز می توان تنظیم کرد. ارسطو، ابرخس، بطلمیوس و تیکو براهه از آن برای رصد اجرام سماوی واندازه گیری زوایا استفاده می کرده‌اند.

منبع

دانشنامه نجومی هفت آسمان