راهنما:راهنما: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(از تصویر استفاده کنید)
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۳۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نوشتار خرد}}
+
در این صفحه سعی خواهد شد تا شما را با چگونگی استفاده از ویکی نجوم آشنا گردانیم.
در این صفحه سعی خواهد تا شما را با چگونگی استفاده از ویکی نجوم آشنا گرداند.
 
  
برای آشنایی با شیوه کار با علائم نوشتاری ویکی نجوم به صفحه [[راهنما:آموزش سریع|آموزش سریع]](صفحه تمرین) بروید.
 
  
شما می توانید برای تمرین به [[راهنما:صفحه تمرین|صفحه تمرین]] بروید.
+
'''برای آشنایی با شیوه کار با علائم نوشتاری ویکی نجوم ابتدا به صفحه [[راهنما:آموزش سریع|آموزش سریع]] بروید.'''
  
== چگونه مقاله ها مورد نیازم را بیابم؟ ==
+
شما می‌توانید برای تمرین ویرایش کردن به [[راهنما:صفحه تمرین|صفحه تمرین]] بروید.
شما میتوانید با استفاده از قابلیت جستجوی ویکی در جعبه سمت چپ و بالای هر صفحه استفاده کنید و مقاله مورد نظر خود را بیابید.
 
همچنین میتوانید از فهرست الفبایی ویکی نجوم بهره برید.
 
و اما در آخر می توانید از نمودار درختی استفاده کنید و با رفتن از صفحه اصلی به رده های مورد نظر مقالات خود را بیابید.
 
  
 +
 +
== آشنایی با صفحه ایتدایی ویکی نجوم==
 +
 +
هنگامی آدرس wiki.avastarco.com رو وارد و به سایت ویکی نجوم وارد شوید در صفحه اول (صفحه اصلی) موضوعات مختلفی همچون علوم سیاره ای ، مکانیک سماوی ، نجوم رصدی و ... را مشاهده میکنید. که هر کدام از موضوعات اصلی هم اکنون به چند بخش و در آینده انشاالله به بخش های بیشتری تقسیم می شوند .
 +
 +
در بالای موضوعات اصلی لینک هایی همچون درباره ما ، راهنما ، فهرست الفبایی و حق تکثیر رو مشاهده می کنید.
 +
 +
در بخش درباره ما، درباره ویکی و اهداف آن نوشته شده که برای افراد تازه وارد مکان مناسبی است .
 +
 +
بخش فهرست الفبایی، شامل تقسیم بندی موضوعات به ترتیب حروف الفبا است که برای پیدا کردن مقالات یکی از مطمئن ترین راه هاست.
 +
 +
در بخش راهنما، راهنمایی کامل فعالیت در ویکی آموزش داده شده است.
 +
[[پرونده:13528399841.png||وسط|قاب]]
 +
در کنار صفحه اصلی و همچنبن دربالای صفحه ؛ لینک هایی داده شده است که هرکدام در نوع خود مهم است .
 +
 +
1.ورودبه سامانه : در ابتدا که وارد ویکی می شوید اگر ثیت نام نکرده اید گزینه ثبت نام را در بالای تصویر انتخاب کنید و مراحل را انجام دهید . و اما در صورت ثبت نام خود در ویکی نجوم هر بار می‌توانید از این بخش برای ورود به ویکی استفاده کنید.
 +
 +
2.رویداد های کنونی : در این بخش اخبار و اطلاعات روز دنیای نجوم در اختیار کاربران برای ارتقاء اطلاعات آن ها قرار می گیرد .
 +
 +
3.تغییرات اخیر: اطلاعات حاوی این صفحه اطلاعاتی است که تغییرات گذشته را در روز ها و ساعات و حتی دقایق قبل نشان می دهد .یعنی شما می‌توانید ویرایش دیگران و حتی خود را در این بخش ببینید.
 +
 +
4.صفحه تصادفی : در این بخش ویکی به دلخواه یکی از مقالات خود را برای شما به نمایش می گذارد .
 +
 +
5.راهنما : توضیحات در این صفحه راهنمایی است برای اعضای ویکی و همان چیز هایی که در این بخش گفته می‌شود در بخش راهنمای ویکی نیز موجود است و این بخش صرفا برای کسانی است که به ویکی دسترسی ندارند.
 +
 +
6.بارگذاری پرونده: این بخش یکی از بخش های پر کاربرد در ویکی است . در این قسمت، تصاویر را با سایزی که مناسب مقاله باشد بارگذاری و و طبق کد های زیر در مقاله مورد نظر قرار می دهید .
 +
 +
'''قسمت 6 را در توضیحات بعد به طور کامل شرح میدهیم .'''
 +
 +
7.صفحه های ویژه : در این صفحه بعضی از لینک هایی که بسیار مورد استفاده کاربر است آورده شده است و یک راهنمای خوب برای افراد تازه وارد است.
 +
 +
 +
8. نواری در بالای صفحه وجود دارد که یک مورد آن پی گیری های من است .صفحه های پیگیری شده در لینک شماره 9 قابل مشاهده است .این بدان معناست که شما می‌توانیدمقالاتی را به پیگیری های خود منتقل کنید تا بعد ها نیز آن ها را بررسی کنید. مقالاتی که در لیست پیگیری های شما هستند، هر تغییری در آن مقالات توسط کاربران ایجاد شود؛ در تغییرات اخیر به صورت پررنگ دیده می شوند.
 +
 +
10. ترجیحات من : شما در این بخش می‌توانید تنظیمات کاربری خود را تغییر دهید .
 +
 +
11.در این لینک شما این امکان را دارید که همه اعمالی که از ابتدا تا کنون در ویکی انجام داده اید، مشاهده کنید (یه جوری کارنامه اعمال خودتون رو میبینید )
 +
 +
12. هر فردی با کلیک بر روی لینک نام کاربری خود می‌تواند به بخش معرفی خود رفته و با زدن دکمه ویرایش می‌تواند آن را ویرایش و خود را در آن صفحه معرفی کند .
 +
 +
13.مقالات خود را از طریق این صفحه پیدا و ویرایش کنید .(در رابطه به ویرایش بعد ها گفته خواهد شد.)
 +
 +
== جست و جوی مقالات==
 +
 +
برای پیدا کردن مقالات خود اولین راه استفاده از لینک [[فهرست الفبایی]] و آسان ترین راه استفاده از جست و جو گر پیشرفته در سمت راست بالای صفحه اصلی است که شما می‌توانید موضوعات خود را در آن وارد و مقاله موجودی در ویکی را به همین راحتی پیدا کنید .
 +
 +
"در صفحه اول لینک هایی هم در کنار صفحه موجود است که این بخش بعد ها معرفی می شود"
 +
 +
فهرست کل مطالب داشنامه شامل همه مقالات ویکی نجوم است که برای پیدا کردن مقالات درخواستی به دلیل گستردگی موضوعات اصلا پیشنهاد نمی شود.
  
 
== چگونه مقالات مورد علاقه ام را ویرایش کنم؟ ==
 
== چگونه مقالات مورد علاقه ام را ویرایش کنم؟ ==
 
برای ویرایش صفحات، در صفحه مقاله مورد نظر از تب ویرایش در گوشه سمت چپ و بالا مقاله استفاده کنید و شروع به ویرایش مقاله کنید.
 
برای ویرایش صفحات، در صفحه مقاله مورد نظر از تب ویرایش در گوشه سمت چپ و بالا مقاله استفاده کنید و شروع به ویرایش مقاله کنید.
 +
 +
به این نکته توجه داشته باشید که ویکی نجوم یک دانشنامه آزاد است و کلیه مشارکت‌های شما با ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان ویرایش شوند، تغییر یابند یا حذف شوند. 
  
  
 
== چطور مقالاتی که موجود نیست را ایجاد کنم؟ ==
 
== چطور مقالاتی که موجود نیست را ایجاد کنم؟ ==
اگر در مقاله ای به لینكی برخوردید كه با رنگ قرمز نشان داده شده و با رفتن بروی آن عبارت (صفحه ای وجود ندارد) ظاهر گردید، با كلیك بر روی آن به صفحه ایجاد مقاله ای با عنوان آن لینك می روید.
+
اگر در مقاله ای به لینکی برخوردید که با رنگ قرمز نشان داده شده و با رفتن بروی آن عبارت (صفحه ای وجود ندارد) ظاهر گردید، با کلیک بر روی آن به صفحه ایجاد مقاله ای با عنوان آن لینک می روید.
راه دیگر آن است كه عبارت مورد نظر خود را در جعبه جستجو وارد نموده و در صورت عدم نتیجه، یك لینك با عبارت مورد نظر شما داده خواهد شد كه میتوانید با آن به صفحه ایجاد آن مقاله بروید.
+
راه دیگر آن است که عبارت مورد نظر خود را در جعبه جستجو وارد نموده و در صورت عدم نتیجه، یک لینک با عبارت مورد نظر شما داده خواهد شد که می‌توانید با آن به صفحه ایجاد آن مقاله بروید.
 +
 
 +
 
  
 
سپس مطلب مورد نظر را نوشته و دکمهٔ "'''صفحه ذخیره شود'''" را برای ذخیرهٔ آنچه که نوشته‌اید فشار دهید و یا از پیش‌نمایش برای آزمایش تغییراتتان استفاده کنید.
 
سپس مطلب مورد نظر را نوشته و دکمهٔ "'''صفحه ذخیره شود'''" را برای ذخیرهٔ آنچه که نوشته‌اید فشار دهید و یا از پیش‌نمایش برای آزمایش تغییراتتان استفاده کنید.
  
پس از ثبت مقاله مورد نظر صفحه حاوی اطلاعات ایجادی شما باز شده و از شما حاصل جمعی را میخواهد.با ثبت حاصل جمع دوعدد مورد نظر و زدن دکمه تایید مقاله شما ایجاد شده و میتوانید آنرا مشاهده کنید .
+
پس از ثبت مقاله مورد نظر صفحه حاوی اطلاعات ایجادی شما باز شده و از شما حاصل جمعی را میخواهد.با ثبت حاصل جمع دوعدد مورد نظر و زدن دکمه تایید مقاله شما ایجاد شده و می‌توانید آنرا مشاهده کنید .
  
توجه داشته باشید که پس از نوشتن مقاله و قبل از زدن دکمه تایید منابع را با * نمایان کنید تا بهتر و زیباتر در دسترس باشد .
 
  
 +
== ذکر منابع برای مقالات ==
 +
مقاله ای که در ویکی نجوم نوشته می شود باید داری متبع معتبر و قابل استناد باشد. هنگام ذکر منابع، باید به طور دقیق آدرس منبع و یا مشخصات منبع مورد نظر نوشته شود. مقاله ای که بدون منبع در ویکی قرار گیرد  تاییدی بر صحت آن نیست و به مرور حذف خواهد شد. توجه داشته باشید که پس از نوشتن مقاله و قبل از زدن دکمه تایید، منابع را با * مشخص کنید تا بهتر و منسجم تر در دسترس باشند.
  
== منابع ==
+
 
 +
برای مثال: == منابع ==
 
*منبع 1
 
*منبع 1
 
*منبع2
 
*منبع2
  
 +
== تغییرمسیر به صفحه‌های دیگر ==
 +
گاهی برخی از عناوین با دو اسم به کار برده می شوند. مثلا سیاره زهره یا سیاره ناهید. در این صورت برای تغییر مسیر یک صفحه به صفحه های دیگر بهتر است به صورت زیر عمل کنید. تغییرمسیر باید در ابتدای اولین خط قرار گیرد و به گونه ای باشد که گویا صفحه جدیدی ایجاد می کنید.
 +
 +
# تغییر مسیر [[صفحه مقصد]]
  
  
سطر ۳۶: سطر ۹۰:
  
  
برای فرمول نویسی تا زمان ایجاد امکان فرمول نویسی در زمان ویرایش موضوع میتوانید از سایت زیر استفاده کنید .به صورتی که فرمول مورد نظر خود را در قسمت مورد نظر نوشته و تصویر را در ویکی بارگذاری کنید و طبق کد هایی که در ادامه آمده است آن را در ویکی بگذارید.
+
برای فرمول نویسی تا زمان ایجاد امکان فرمول نویسی در زمان ویرایش موضوع می‌توانید از سایت زیر استفاده کنید .به صورتی که فرمول مورد نظر خود را در قسمت مورد نظر نوشته و تصویر را در ویکی بارگذاری کنید و طبق کد هایی که در ادامه آمده است آن را در ویکی بگذارید.
  
[http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php فرمول نویسی]
+
[http://www.avastarco.com/math/ فرمول نویسی]
  
 
== برای مقاله خود رده بگذارید ==
 
== برای مقاله خود رده بگذارید ==
پس از نوشتن مقاله ای جدید، قبل از ارسال، آن را به رده ای بالا دستی منصوب كنید و با این كار آن را در نمودار درختی ویكی نجوم وارد كنید. تنها با اینكار است كه مقاله شما در بین صفحات بسیار ویكی نجوم نادیده نمی ماند. برای رده دهی به مقاله خود از <nowiki>[[رده:عنوان رده]]</nowiki> در ابتدای مقاله خود استفاده كنید.
+
پس از نوشتن مقاله ای جدید، قبل از ارسال، آن را به رده ای بالا دستی منصوب کنید و با این کار آن را در نمودار درختی ویکی نجوم وارد کنید. تنها با اینکار است که مقاله شما در بین صفحات بسیار ویکی نجوم نادیده نمی ماند. برای رده دهی به مقاله خود از <nowiki>[[رده:عنوان رده]]</nowiki> در ابتدای مقاله خود استفاده کنید.
  
 
== استفاده از ابزار ویرایشی==
 
== استفاده از ابزار ویرایشی==
سطر ۴۸: سطر ۱۰۲:
  
  
در هنگام ویرایش علاوه بر ویرایش گر پیشرفته میتوانید از این ویرایشگر معمولی نیز استفاده کنید اما امکانات این ویرایش گر به نسبت ویرایشگر پیشرفته محدود است.
+
در هنگام ویرایش علاوه بر ویرایش گر پیشرفته می‌توانید از این ویرایشگر معمولی نیز استفاده کنید اما امکانات این ویرایش گر به نسبت ویرایشگر پیشرفته محدود است.
  
  
سطر ۶۱: سطر ۱۱۵:
 
  ''مورب''
 
  ''مورب''
  
3'''.پیوند داخلی''' : یکی از پر استفاده ترین ابزار شما در ویکی همین وسیله است. مثلا در متن کلمه ای  با نام خورشید دارید .میتوانید کل کلمه را انتخاب کنید و با زدن این کلید آن را به صفحه دیگر که در فروم هست پیوند دهید . این طور:
+
3'''.پیوند داخلی''' : یکی از پر استفاده ترین ابزار شما در ویکی همین وسیله است. مثلا در متن کلمه ای  با نام خورشید دارید .می‌توانید کل کلمه را انتخاب کنید و با زدن این کلید آن را به صفحه دیگر که در فروم هست پیوند دهید . این طور:
  
با قراردادن نام مقاله در میان دو [[]] به مقاله‌های درون ویکی‌نجوم پیوند داده میشود:
+
با قراردادن نام مقاله در میان دو [[]] به مقاله‌های درون ویکی‌نجوم پیوند داده می‌شود:
  
 
  برای مثال: [[خورشید]]  
 
  برای مثال: [[خورشید]]  
  
'''توجه داشته باشید، کلمه مورد نظر شما باید قبلا در ویکی ایجاد شده باشد. در این صورت کلمه لینک داده شده به رنگ آبی دیده می شود. چنان چه این کلمه از قبل در ویکی نجوم موجود نباشد، کلمه به رنگ قرمز رنگ دیده یمشود که باید در اسرع وقت اقدام به ایجاد آن عنوان بنمایید.'''  
+
'''توجه داشته باشید، کلمه مورد نظر شما باید قبلا در ویکی ایجاد شده باشد. در این صورت کلمه لینک داده شده به رنگ آبی دیده می شود. چنان چه این کلمه از قبل در ویکی نجوم موجود نباشد، کلمه به رنگ قرمز رنگ دیده می‌شود که باید در اسرع وقت اقدام به ایجاد آن عنوان بنمایید.'''  
  
 
4'''.پیوند بیرون''' : با انتخاب و زدن این کلید متنی نمایش داده می شود که همان طور که می بینید در یکی قسمت مکان لینک مورد نظر و قسمت دیگر عنوان این پیوند است .
 
4'''.پیوند بیرون''' : با انتخاب و زدن این کلید متنی نمایش داده می شود که همان طور که می بینید در یکی قسمت مکان لینک مورد نظر و قسمت دیگر عنوان این پیوند است .
سطر ۷۵: سطر ۱۲۹:
 
  برای مثال: [http://www.example.org]
 
  برای مثال: [http://www.example.org]
  
5'''.عنوان سطح''': از این ابزار در جداسازی بخش های مختلف یک مقاله استفاده کنید . این به هماهنگ سازی بخش های مختلف یکی مقاله و نظم آن کمک فراوانی میکند.
+
5'''.عنوان سطح''': از این ابزار در جداسازی بخش های مختلف یک مقاله استفاده کنید . این به هماهنگ سازی بخش های مختلف یکی مقاله و نظم آن کمک فراوانی می‌کند.
  
6'''.تصویر داخل متن''': اگر این کلید را بزنید مکانی را برای قرار دادن فانکشن تصویر نشان می دهد که بهتر است برای قرار دادن تصویر از الگو هایی که در همین صفحه گفته شده است استفاده کنید .
+
6'''.تصویر داخل متن''': اگر این گزینه را انتخاب کنید مکانی را برای قرار دادن فانکشن تصویر نشان می دهد که بهتر است برای قرار دادن تصویر از الگو هایی که در همین صفحه گفته شده است استفاده کنید .
  
  
7'''.پیوند پرونده:'''این برای قرار دادن لینک فبلم میباشد و میتوانید از آن برا قرار دادن فیلم های آموزشی خود استفاده کنید.
+
7'''.پیوند پرونده:'''این گزینه برای قرار دادن لینک فیلم می‌باشد و می‌توانید از آن برا قرار دادن فیلم های آموزشی خود استفاده کنید.
  
9'''. امضای شما:''' وقتی میخواهید که نام شما و تاریخ ثبت ویرایش شما در مقاله پدیدار شود میتوانید آنرا مورد استفاده قرار دهید .
+
9'''. امضای شما:''' وقتی میخواهید که نام شما و تاریخ ثبت ویرایش شما در مقاله پدیدار شود می‌توانید آنرا مورد استفاده قرار دهید .
  
  به این صورت نوشته میشود: [[کاربر:هانيه اميري|هانيه اميري]] ‏۲۱ اکتبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۱۸ (IRST)
+
  به این صورت نوشته می‌شود: [[کاربر:هانیه امیری|هانیه امیری]] ‏۲۱ اکتبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۱۸ (IRST)
  
 
10'''.خط افقی''' : هنگامی که میخواهید جملات را از هم جدا و یا مطلب دیگری را ضمن مطالبی بیاورید از این ابزار استفاده کنید .
 
10'''.خط افقی''' : هنگامی که میخواهید جملات را از هم جدا و یا مطلب دیگری را ضمن مطالبی بیاورید از این ابزار استفاده کنید .
  
 
== از تصویر استفاده کنید ==
 
== از تصویر استفاده کنید ==
[[پرونده:Bargozari2.jpg|قاب|بارگذاری پرونده]]
 
{{-}}
 
  
برای استفاده از تصاویر می توانید آن ها را از طریق [http://commons.wikimedia.org ویکی انبار] یا صفحه [[ویژه:بارگذاری پرونده|بارگذاری پرونده]] آنها را بارگذاری نمایید؛ سپس با استفاده از نمونه کدهای در اختیار، تصویر را در متن قرار دهید.
+
برای استفاده از تصاویر می‌توانید آن ها را از طریق [http://commons.wikimedia.org ویکی انبار] یا صفحه [[ویژه:بارگذاری پرونده|بارگذاری پرونده]] آنها را بارگذاری نمایید؛ سپس با استفاده از نمونه کدهای در اختیار، تصویر را در متن قرار دهید.
  
 +
[[پرونده:Bargozari2.jpg|قاب|بارگذاری پرونده|وسط]]
 +
{{-}}
  
 
بهتر است تصاویر خود را در ویکی انبار بارگذاری نمایید زیرا با این کار می‌توانید خود و دیگر افراد را در استفاده از تصویر مورد نظر در تمامی ویکی‌ها توانمند نمایید.
 
بهتر است تصاویر خود را در ویکی انبار بارگذاری نمایید زیرا با این کار می‌توانید خود و دیگر افراد را در استفاده از تصویر مورد نظر در تمامی ویکی‌ها توانمند نمایید.
ساده ترین نمونه کد برای این بخش بصورت زیر میباشد.
+
ساده ترین نمونه کد برای این بخش بصورت زیر می‌باشد.
  
 
'''نمونه زیر را در [[                  ]] بگذارید
 
'''نمونه زیر را در [[                  ]] بگذارید
سطر ۱۰۳: سطر ۱۵۷:
 
  تصویر:نام تصویر در ویکی انبار
 
  تصویر:نام تصویر در ویکی انبار
  
نمونه دیگری از کدهارا مشاهده میکنید که در زیر آمده است ، هر کدام از کد ها در شرایط خاصی استفاده میشود و این بستگی به نیاز شما دارد.
+
نمونه دیگری از کدهارا مشاهده میکنید که در زیر آمده است ، هر کدام از کد ها در شرایط خاصی استفاده می‌شود و این بستگی به نیاز شما دارد.
  
 
'''نمونه های زیر را در [[                ]] بگذارید'''
 
'''نمونه های زیر را در [[                ]] بگذارید'''
سطر ۱۱۳: سطر ۱۶۷:
 
  فانکشن تصویر|چپ یا راست |اندازه تصویر
 
  فانکشن تصویر|چپ یا راست |اندازه تصویر
  
*می‌توانید ابعاد تصویر را بر حسب پبکسل تنظیم کنید.
+
*می‌توانید ابعاد تصویر را بر حسب پیکسل تنظیم کنید.
  
  فانکشن تصویر|چپ|قاب
+
  فانکشن تصویر|60px|چپ|قاب
  
 
*با کمک تنظیم «قاب» می‌توانید دور تصویر یک قاب ایجاد کنید.
 
*با کمک تنظیم «قاب» می‌توانید دور تصویر یک قاب ایجاد کنید.
  
  فانکشن تصویر|چپ|ماه با زمینه سفید
+
  فانکشن تصویر|قاب|ماه با زمینه سفید|چپ
  
 
*می‌توانید توضیح مختصری را نیز در پایین قاب اضافه کنید.
 
*می‌توانید توضیح مختصری را نیز در پایین قاب اضافه کنید.
سطر ۱۲۷: سطر ۱۸۱:
 
*اگر تصویر شما فقط یک نمونه کوچک (thumbnail) از تصویر اصلی است ، می‌توانید با دستور «بندانگشتی» آن را مشخص کنید.
 
*اگر تصویر شما فقط یک نمونه کوچک (thumbnail) از تصویر اصلی است ، می‌توانید با دستور «بندانگشتی» آن را مشخص کنید.
  
 +
فانکشن تصویر|بندانگشتی|60px|چپ|ماه کامل
  
الگوی کامل و ساده ترین الگویی که میتوانید استفاده کنید همین الگو است :
+
الگوی کامل و ساده ترین الگویی که می‌‍توانید استفاده کنید همین الگو است :
  
 
'''نمونه زیر را در [[                ]] بگذارید'''
 
'''نمونه زیر را در [[                ]] بگذارید'''
  
  فانکشن تصویر|عنواني كه ميخواهيد زير عكس نوشته شود |چپ|قاب
+
  فانکشن تصویر|عنوانی که میخواهید زیر عکس نوشته شود |چپ|قاب
 
 
== لینك دهید ==
 
نیازی نیست در مقاله خود تمامی عبارات را شرح دهید. هر كجا احساس كردید عبارتی در متن مقاله نیاز به توضیح دارد؛(چه آن را خود ایجاد كردید و چه در حال ویرایش آن هستید) آن عبارت را انتخاب كنید و از گزینه پیوند داخلی استفاده كنید كه نتیجه <nowiki>[[عنوان پیوند]]</nowiki> خواهد شد.
 
  
 
== کدگذاری ==
 
== کدگذاری ==
همه‌ٔ حروف و علائم باید با استفاده از نویسهٔ صحیحشان در متن بیایند. کد نویسه‌های صحیح فارسی در [http://www.farsiweb.info/wiki/Standards/ISIRI6219 استاندارد ملی ۶۲۱۹ ایران] آمده است. درست «بی‌باک». غلط: «بی باك». برای دیدن فهرستی از نویسه‌های غیراستانداردِ متداول به [[راهنما:نویسه غیراستاندارد|نویسه غیر استاندارد]] رجوع کنید.
+
همه‌ٔ حروف و علائم باید با استفاده از نویسهٔ صحیحشان در متن بیایند. کد نویسه‌های صحیح فارسی در [http://www.farsiweb.info/wiki/Standards/ISIRI6219 استاندارد ملی ۶۲۱۹ ایران] آمده است. درست «بی‌باک». غلط: «بی باک». برای دیدن فهرستی از نویسه‌های غیراستانداردِ متداول به [[راهنما:نویسه غیراستاندارد|نویسه غیر استاندارد]] رجوع کنید.
  
=== آوردن عبارت‌های عربی ===
+
== آوردن عبارت‌های عربی ==
 
باید به خاطر داشت که کد نویسهٔ بعضی حروف فارسی با آنِ معادل عربی آن‌ها متفاوت است. این نویسه‌ها بعضاً متفاوت هم نمایش داده می‌شوند. برای نمونه  '''ی''' عربی (با دو نقطه زیر آن) در استاندارد یونی‌کد با کد ۱۶۱۰ و '''ی''' فارسی (که در حالت آخر بدون نقطه‌است) با کد ۱۷۴۰ مشخص می‌شود. این دو نویسه از اساس متفاوت بوده و به هیچ‌وجه نباید به جای یکدیگر به کار روند. از این رو هنگام آوردن متنی به عربی (که قاعدتاً در آن نویسه‌های عربی به کار رفته‌است) باید تمهید ویژه‌ای اندیشید.
 
باید به خاطر داشت که کد نویسهٔ بعضی حروف فارسی با آنِ معادل عربی آن‌ها متفاوت است. این نویسه‌ها بعضاً متفاوت هم نمایش داده می‌شوند. برای نمونه  '''ی''' عربی (با دو نقطه زیر آن) در استاندارد یونی‌کد با کد ۱۶۱۰ و '''ی''' فارسی (که در حالت آخر بدون نقطه‌است) با کد ۱۷۴۰ مشخص می‌شود. این دو نویسه از اساس متفاوت بوده و به هیچ‌وجه نباید به جای یکدیگر به کار روند. از این رو هنگام آوردن متنی به عربی (که قاعدتاً در آن نویسه‌های عربی به کار رفته‌است) باید تمهید ویژه‌ای اندیشید.
 
برای آوردن عبارتی کوتاه به زبان عربی می‌توان از الگوی <code><nowiki>{{عربی|متن العربی}}</nowiki></code> استفاده کرد. برای آوردن عبارت‌های بلندتر و/یا استفاده از الگوهای گوناگون در داخل متن عربی می‌توان چنین نوشت:
 
برای آوردن عبارتی کوتاه به زبان عربی می‌توان از الگوی <code><nowiki>{{عربی|متن العربی}}</nowiki></code> استفاده کرد. برای آوردن عبارت‌های بلندتر و/یا استفاده از الگوهای گوناگون در داخل متن عربی می‌توان چنین نوشت:
سطر ۱۴۹: سطر ۲۰۱:
 
</pre>
 
</pre>
 
توجه داشته باشید که در متن عربی باید از نویسه‌های خاص عربی استفاده کرد.
 
توجه داشته باشید که در متن عربی باید از نویسه‌های خاص عربی استفاده کرد.
 +
 +
== نکاتی در رابطه با ثبت و یا ویرایش مقاله ==
 +
1- تا جایی که ممکن است مقالات خود را با منبع سرو سامان دهید .
 +
 +
2- در پایان مقاله خود رده مقاله مورد نظر را بنویسید
 +
==شخصی سازی ویکی==
 +
 +
در ویکی امکانی وجود دارد تا شما محیط ویکی را به دلخواه خودتان تغییر دهید.
 +
 +
برای این کار کافی است پس از ورود به حساب کاربری خود روی گزینه ی ترجیحات من کلیک کنید.
 +
[[پرونده:Tarjihat.png|وسط|قاب|گزینه ی ترجیحات من]]
 +
 +
پس از ورود به بخش ترجیحات من، شما قادر هستید خصوصیات ویکی را برای خود شخصی سازی کنید.
 +
 +
شما می‌توانید قالبی که ویکی در آن نمایش داده می‌شود را تغییر دهید، البته مناسب ترین قالب هم اکنون بصورت پیش فرض انتخاب شده است.
 +
 +
همچنین قادر خواهید بود نحوه ی نمایش تصاویر، ویژگی های ویرایشی از جمله ساده و ویرایشگر پیشرفته و حتی نحوی نمایش تاریخ و زمان را به دلخاه خود تعریف نمایید.

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۴۱

در این صفحه سعی خواهد شد تا شما را با چگونگی استفاده از ویکی نجوم آشنا گردانیم.


برای آشنایی با شیوه کار با علائم نوشتاری ویکی نجوم ابتدا به صفحه آموزش سریع بروید.

شما می‌توانید برای تمرین ویرایش کردن به صفحه تمرین بروید.


آشنایی با صفحه ایتدایی ویکی نجوم

هنگامی آدرس wiki.avastarco.com رو وارد و به سایت ویکی نجوم وارد شوید در صفحه اول (صفحه اصلی) موضوعات مختلفی همچون علوم سیاره ای ، مکانیک سماوی ، نجوم رصدی و ... را مشاهده میکنید. که هر کدام از موضوعات اصلی هم اکنون به چند بخش و در آینده انشاالله به بخش های بیشتری تقسیم می شوند .

در بالای موضوعات اصلی لینک هایی همچون درباره ما ، راهنما ، فهرست الفبایی و حق تکثیر رو مشاهده می کنید.

در بخش درباره ما، درباره ویکی و اهداف آن نوشته شده که برای افراد تازه وارد مکان مناسبی است .

بخش فهرست الفبایی، شامل تقسیم بندی موضوعات به ترتیب حروف الفبا است که برای پیدا کردن مقالات یکی از مطمئن ترین راه هاست.

در بخش راهنما، راهنمایی کامل فعالیت در ویکی آموزش داده شده است.

13528399841.png

در کنار صفحه اصلی و همچنبن دربالای صفحه ؛ لینک هایی داده شده است که هرکدام در نوع خود مهم است .

1.ورودبه سامانه : در ابتدا که وارد ویکی می شوید اگر ثیت نام نکرده اید گزینه ثبت نام را در بالای تصویر انتخاب کنید و مراحل را انجام دهید . و اما در صورت ثبت نام خود در ویکی نجوم هر بار می‌توانید از این بخش برای ورود به ویکی استفاده کنید.

2.رویداد های کنونی : در این بخش اخبار و اطلاعات روز دنیای نجوم در اختیار کاربران برای ارتقاء اطلاعات آن ها قرار می گیرد .

3.تغییرات اخیر: اطلاعات حاوی این صفحه اطلاعاتی است که تغییرات گذشته را در روز ها و ساعات و حتی دقایق قبل نشان می دهد .یعنی شما می‌توانید ویرایش دیگران و حتی خود را در این بخش ببینید.

4.صفحه تصادفی : در این بخش ویکی به دلخواه یکی از مقالات خود را برای شما به نمایش می گذارد .

5.راهنما : توضیحات در این صفحه راهنمایی است برای اعضای ویکی و همان چیز هایی که در این بخش گفته می‌شود در بخش راهنمای ویکی نیز موجود است و این بخش صرفا برای کسانی است که به ویکی دسترسی ندارند.

6.بارگذاری پرونده: این بخش یکی از بخش های پر کاربرد در ویکی است . در این قسمت، تصاویر را با سایزی که مناسب مقاله باشد بارگذاری و و طبق کد های زیر در مقاله مورد نظر قرار می دهید .

قسمت 6 را در توضیحات بعد به طور کامل شرح میدهیم .

7.صفحه های ویژه : در این صفحه بعضی از لینک هایی که بسیار مورد استفاده کاربر است آورده شده است و یک راهنمای خوب برای افراد تازه وارد است.


8. نواری در بالای صفحه وجود دارد که یک مورد آن پی گیری های من است .صفحه های پیگیری شده در لینک شماره 9 قابل مشاهده است .این بدان معناست که شما می‌توانیدمقالاتی را به پیگیری های خود منتقل کنید تا بعد ها نیز آن ها را بررسی کنید. مقالاتی که در لیست پیگیری های شما هستند، هر تغییری در آن مقالات توسط کاربران ایجاد شود؛ در تغییرات اخیر به صورت پررنگ دیده می شوند.

10. ترجیحات من : شما در این بخش می‌توانید تنظیمات کاربری خود را تغییر دهید .

11.در این لینک شما این امکان را دارید که همه اعمالی که از ابتدا تا کنون در ویکی انجام داده اید، مشاهده کنید (یه جوری کارنامه اعمال خودتون رو میبینید )

12. هر فردی با کلیک بر روی لینک نام کاربری خود می‌تواند به بخش معرفی خود رفته و با زدن دکمه ویرایش می‌تواند آن را ویرایش و خود را در آن صفحه معرفی کند .

13.مقالات خود را از طریق این صفحه پیدا و ویرایش کنید .(در رابطه به ویرایش بعد ها گفته خواهد شد.)

جست و جوی مقالات

برای پیدا کردن مقالات خود اولین راه استفاده از لینک فهرست الفبایی و آسان ترین راه استفاده از جست و جو گر پیشرفته در سمت راست بالای صفحه اصلی است که شما می‌توانید موضوعات خود را در آن وارد و مقاله موجودی در ویکی را به همین راحتی پیدا کنید .

"در صفحه اول لینک هایی هم در کنار صفحه موجود است که این بخش بعد ها معرفی می شود"

فهرست کل مطالب داشنامه شامل همه مقالات ویکی نجوم است که برای پیدا کردن مقالات درخواستی به دلیل گستردگی موضوعات اصلا پیشنهاد نمی شود.

چگونه مقالات مورد علاقه ام را ویرایش کنم؟

برای ویرایش صفحات، در صفحه مقاله مورد نظر از تب ویرایش در گوشه سمت چپ و بالا مقاله استفاده کنید و شروع به ویرایش مقاله کنید.

به این نکته توجه داشته باشید که ویکی نجوم یک دانشنامه آزاد است و کلیه مشارکت‌های شما با ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان ویرایش شوند، تغییر یابند یا حذف شوند.


چطور مقالاتی که موجود نیست را ایجاد کنم؟

اگر در مقاله ای به لینکی برخوردید که با رنگ قرمز نشان داده شده و با رفتن بروی آن عبارت (صفحه ای وجود ندارد) ظاهر گردید، با کلیک بر روی آن به صفحه ایجاد مقاله ای با عنوان آن لینک می روید. راه دیگر آن است که عبارت مورد نظر خود را در جعبه جستجو وارد نموده و در صورت عدم نتیجه، یک لینک با عبارت مورد نظر شما داده خواهد شد که می‌توانید با آن به صفحه ایجاد آن مقاله بروید.


سپس مطلب مورد نظر را نوشته و دکمهٔ "صفحه ذخیره شود" را برای ذخیرهٔ آنچه که نوشته‌اید فشار دهید و یا از پیش‌نمایش برای آزمایش تغییراتتان استفاده کنید.

پس از ثبت مقاله مورد نظر صفحه حاوی اطلاعات ایجادی شما باز شده و از شما حاصل جمعی را میخواهد.با ثبت حاصل جمع دوعدد مورد نظر و زدن دکمه تایید مقاله شما ایجاد شده و می‌توانید آنرا مشاهده کنید .


ذکر منابع برای مقالات

مقاله ای که در ویکی نجوم نوشته می شود باید داری متبع معتبر و قابل استناد باشد. هنگام ذکر منابع، باید به طور دقیق آدرس منبع و یا مشخصات منبع مورد نظر نوشته شود. مقاله ای که بدون منبع در ویکی قرار گیرد تاییدی بر صحت آن نیست و به مرور حذف خواهد شد. توجه داشته باشید که پس از نوشتن مقاله و قبل از زدن دکمه تایید، منابع را با * مشخص کنید تا بهتر و منسجم تر در دسترس باشند.


برای مثال: == منابع ==
  • منبع 1
  • منبع2

تغییرمسیر به صفحه‌های دیگر

گاهی برخی از عناوین با دو اسم به کار برده می شوند. مثلا سیاره زهره یا سیاره ناهید. در این صورت برای تغییر مسیر یک صفحه به صفحه های دیگر بهتر است به صورت زیر عمل کنید. تغییرمسیر باید در ابتدای اولین خط قرار گیرد و به گونه ای باشد که گویا صفحه جدیدی ایجاد می کنید.

# تغییر مسیر صفحه مقصد


فرمول نویسی

برای فرمول نویسی تا زمان ایجاد امکان فرمول نویسی در زمان ویرایش موضوع می‌توانید از سایت زیر استفاده کنید .به صورتی که فرمول مورد نظر خود را در قسمت مورد نظر نوشته و تصویر را در ویکی بارگذاری کنید و طبق کد هایی که در ادامه آمده است آن را در ویکی بگذارید.

فرمول نویسی

برای مقاله خود رده بگذارید

پس از نوشتن مقاله ای جدید، قبل از ارسال، آن را به رده ای بالا دستی منصوب کنید و با این کار آن را در نمودار درختی ویکی نجوم وارد کنید. تنها با اینکار است که مقاله شما در بین صفحات بسیار ویکی نجوم نادیده نمی ماند. برای رده دهی به مقاله خود از [[رده:عنوان رده]] در ابتدای مقاله خود استفاده کنید.

استفاده از ابزار ویرایشی

Untitledss.JPG


در هنگام ویرایش علاوه بر ویرایش گر پیشرفته می‌توانید از این ویرایشگر معمولی نیز استفاده کنید اما امکانات این ویرایش گر به نسبت ویرایشگر پیشرفته محدود است.


در مطالب پیش رو به بررسی امکانات و کلید های این ویرایش گر میپردازیم:

1.متن ضخیم : از این امکان سعی کنید در موارد خاص مثلا بیان کردن یک مسئله مهم و یا اضافه کردن یک بخش استفاده کنید .

ضخیم

2.متن مورب:این امکان کمتر مورد استفاده قرار میگیرد و سعی کنید از آن کمتر استفاده کنید .

مورب

3.پیوند داخلی : یکی از پر استفاده ترین ابزار شما در ویکی همین وسیله است. مثلا در متن کلمه ای با نام خورشید دارید .می‌توانید کل کلمه را انتخاب کنید و با زدن این کلید آن را به صفحه دیگر که در فروم هست پیوند دهید . این طور:

با قراردادن نام مقاله در میان دو [[]] به مقاله‌های درون ویکی‌نجوم پیوند داده می‌شود:

برای مثال: خورشید 

توجه داشته باشید، کلمه مورد نظر شما باید قبلا در ویکی ایجاد شده باشد. در این صورت کلمه لینک داده شده به رنگ آبی دیده می شود. چنان چه این کلمه از قبل در ویکی نجوم موجود نباشد، کلمه به رنگ قرمز رنگ دیده می‌شود که باید در اسرع وقت اقدام به ایجاد آن عنوان بنمایید.

4.پیوند بیرون : با انتخاب و زدن این کلید متنی نمایش داده می شود که همان طور که می بینید در یکی قسمت مکان لینک مورد نظر و قسمت دیگر عنوان این پیوند است .

برای این منظور آدرس سایت مورد نظر را در بین [] قرار میدهید تا به صفحه مورد نظر لینک داده شود که این مورد بیشتر در منابع استفاده می شود.

برای مثال: [۱]

5.عنوان سطح: از این ابزار در جداسازی بخش های مختلف یک مقاله استفاده کنید . این به هماهنگ سازی بخش های مختلف یکی مقاله و نظم آن کمک فراوانی می‌کند.

6.تصویر داخل متن: اگر این گزینه را انتخاب کنید مکانی را برای قرار دادن فانکشن تصویر نشان می دهد که بهتر است برای قرار دادن تصویر از الگو هایی که در همین صفحه گفته شده است استفاده کنید .


7.پیوند پرونده:این گزینه برای قرار دادن لینک فیلم می‌باشد و می‌توانید از آن برا قرار دادن فیلم های آموزشی خود استفاده کنید.

9. امضای شما: وقتی میخواهید که نام شما و تاریخ ثبت ویرایش شما در مقاله پدیدار شود می‌توانید آنرا مورد استفاده قرار دهید .

به این صورت نوشته می‌شود: هانیه امیری ‏۲۱ اکتبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۱۸ (IRST)

10.خط افقی : هنگامی که میخواهید جملات را از هم جدا و یا مطلب دیگری را ضمن مطالبی بیاورید از این ابزار استفاده کنید .

از تصویر استفاده کنید

برای استفاده از تصاویر می‌توانید آن ها را از طریق ویکی انبار یا صفحه بارگذاری پرونده آنها را بارگذاری نمایید؛ سپس با استفاده از نمونه کدهای در اختیار، تصویر را در متن قرار دهید.

بارگذاری پرونده


بهتر است تصاویر خود را در ویکی انبار بارگذاری نمایید زیرا با این کار می‌توانید خود و دیگر افراد را در استفاده از تصویر مورد نظر در تمامی ویکی‌ها توانمند نمایید. ساده ترین نمونه کد برای این بخش بصورت زیر می‌باشد.

نمونه زیر را در [[ ]] بگذارید

تصویر:نام تصویر در ویکی انبار

نمونه دیگری از کدهارا مشاهده میکنید که در زیر آمده است ، هر کدام از کد ها در شرایط خاصی استفاده می‌شود و این بستگی به نیاز شما دارد.

نمونه های زیر را در [[ ]] بگذارید

فانکشن تصویر|چپ یا راست
  • با به کارگیری تنظیم «چپ» تصویر در سمت چپ متن ظاهر می‌شود.
فانکشن تصویر|چپ یا راست |اندازه تصویر
  • می‌توانید ابعاد تصویر را بر حسب پیکسل تنظیم کنید.
فانکشن تصویر|60px|چپ|قاب
  • با کمک تنظیم «قاب» می‌توانید دور تصویر یک قاب ایجاد کنید.
فانکشن تصویر|قاب|ماه با زمینه سفید|چپ
  • می‌توانید توضیح مختصری را نیز در پایین قاب اضافه کنید.
فانکشن تصویر|بندانگشتی|60px|چپ|ماه کامل
  • اگر تصویر شما فقط یک نمونه کوچک (thumbnail) از تصویر اصلی است ، می‌توانید با دستور «بندانگشتی» آن را مشخص کنید.
فانکشن تصویر|بندانگشتی|60px|چپ|ماه کامل

الگوی کامل و ساده ترین الگویی که می‌‍توانید استفاده کنید همین الگو است :

نمونه زیر را در [[ ]] بگذارید

فانکشن تصویر|عنوانی که میخواهید زیر عکس نوشته شود |چپ|قاب

کدگذاری

همه‌ٔ حروف و علائم باید با استفاده از نویسهٔ صحیحشان در متن بیایند. کد نویسه‌های صحیح فارسی در استاندارد ملی ۶۲۱۹ ایران آمده است. درست «بی‌باک». غلط: «بی باک». برای دیدن فهرستی از نویسه‌های غیراستانداردِ متداول به نویسه غیر استاندارد رجوع کنید.

آوردن عبارت‌های عربی

باید به خاطر داشت که کد نویسهٔ بعضی حروف فارسی با آنِ معادل عربی آن‌ها متفاوت است. این نویسه‌ها بعضاً متفاوت هم نمایش داده می‌شوند. برای نمونه ی عربی (با دو نقطه زیر آن) در استاندارد یونی‌کد با کد ۱۶۱۰ و ی فارسی (که در حالت آخر بدون نقطه‌است) با کد ۱۷۴۰ مشخص می‌شود. این دو نویسه از اساس متفاوت بوده و به هیچ‌وجه نباید به جای یکدیگر به کار روند. از این رو هنگام آوردن متنی به عربی (که قاعدتاً در آن نویسه‌های عربی به کار رفته‌است) باید تمهید ویژه‌ای اندیشید. برای آوردن عبارتی کوتاه به زبان عربی می‌توان از الگوی {{عربی|متن العربی}} استفاده کرد. برای آوردن عبارت‌های بلندتر و/یا استفاده از الگوهای گوناگون در داخل متن عربی می‌توان چنین نوشت:

{{آغاز عربی}}
متن بلند با قابلیت استفاده از قالبهای گوناگون.
{{پایان عربی}}

توجه داشته باشید که در متن عربی باید از نویسه‌های خاص عربی استفاده کرد.

نکاتی در رابطه با ثبت و یا ویرایش مقاله

1- تا جایی که ممکن است مقالات خود را با منبع سرو سامان دهید .

2- در پایان مقاله خود رده مقاله مورد نظر را بنویسید

شخصی سازی ویکی

در ویکی امکانی وجود دارد تا شما محیط ویکی را به دلخواه خودتان تغییر دهید.

برای این کار کافی است پس از ورود به حساب کاربری خود روی گزینه ی ترجیحات من کلیک کنید.

گزینه ی ترجیحات من

پس از ورود به بخش ترجیحات من، شما قادر هستید خصوصیات ویکی را برای خود شخصی سازی کنید.

شما می‌توانید قالبی که ویکی در آن نمایش داده می‌شود را تغییر دهید، البته مناسب ترین قالب هم اکنون بصورت پیش فرض انتخاب شده است.

همچنین قادر خواهید بود نحوه ی نمایش تصاویر، ویژگی های ویرایشی از جمله ساده و ویرایشگر پیشرفته و حتی نحوی نمایش تاریخ و زمان را به دلخاه خود تعریف نمایید.