روز قمری

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
این یک نوشتار خرد است . با ویرایش آن ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .

مدت زمانی که طول می کشد زمین در یک موقعیت نسبی به دور ماه بچرخد و به جای خود برگردد . روز قمری حتی 24 ساعت و چهل و هشت دقیقه طولانی تر از روز شمسی است . سئوال اینجاست که چرا این سیر در زمان یکسان در هر روز اتفاق نمی افتد زیرا ماه سهم اولیه این مسیر ها است و هر روز در آسمان در مکان یکسانی نیست .

یک روز قمری ، مدت زمانیست که طول میکشد تا ماه یک چرخش کامل در محور خود را در ارتباط با خورشید کامل کند ، یا معادل است با زمانی که طول می کشد تا ماه یک گردش کامل را به دور زمین کامل کند و به همان حالت اول برگردد . این روز از ماه نو (محاق) تا ماه نو بعدی نشانه گذاری می شود . ماه نسبت به ستاره ها ، 27 روز و 7 ساعت و 43.2 دقیقه زمان (در مقیاس زمین) لازم دارد تا مدار خود را کامل کند . اما از آنجایی که سیستم زمین و ماه به دور خورشید حرکت می کند ، در عین حال ماه باید مسیر بیشتری را طی کند تا به حالت اولیه خود برسد .به طور میانگین این دوره تناوب هلالی 29 روز و 12 ساعت و 44 دقیقه و 3 ثانیه طول می کشد.به این دلیل که سرعت سیستم زمین و ماه به دور خورشید به خاطر خروج از مرکز مدار در طول سال کمی تغییر پیدا می کند ، این رقم یک رقم میانگین به شمار می رود .مدار ماه هم به خاطر آشفتگی گرانشی خورشید متحمل شماری از تغییرات دوره ای در مقدار میانگین خود می شود .


استفاده متناوب

واژه روز قمری می تواند به دوره مابین طلوع های ماه در یک موقعیت مکانی خاص بر روی زمین هم اشاره کند . این دوره ، با توجه به این که ماه در همان مسیری که چرخش محوری زمین انجام می شود به دور زمین می چرخد، به طور معمول کمی طولانی تر از 24 ساعت روز زمینی است .

تقویم های قمری

در برخی از تقویم های قمری از قبیل تقویم های هندو ، یک روز قمری به صورت 30/1 اُم یک ماه قمری یا زمانی که طول می کشد تا زاویه طولیِ مابین ماه و خورشید به اندازه 12 درجه افزایش پیدا کند، تعریف می شود . با این تعریف ، طول روزهای قمری عموماً تغییر می کنند .


منابع

1.کتاب تئوری و مسائل نجوم (رئوس مطالب سری شوم) ، نویسنده : استیسی پالن ، مترجم : صمد غلامی

2. ویکی پدیا انگلیسی