فضاپیمای وستوک

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۸ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۵:۴۷ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'میتوان' به 'می‌توان')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
پرونده:Vostok 1 after landing.jpg
کپسول وستوک 1 در معرض نمایش عموم در آرکاکا

وُستوک (به روسی: Восток)‏ به معنای شرق، نام خانواده‌ای از فضاپیماهای مدارگَرد است که در چارچوب برنامه سفر انسان به فضا در شوروی طراحی و ساخته شدند. طراحان این فضاپیما سرگئی کارالیوف و کریم کریموف بودند.

در ماموریت وستوک که درسال 1958 تا 1963 در شوروی انجام می شد هر فضاپیما یک سرنشین را به فضا می برد اهداف این برنامه بسیار شبیه به برنامه مرکوری بود و دانشمندان روس هم به جمع آوری داده هایی درباره انجام عملیات در گرانش صفر می پرداخند.افزون بر این روس ها به بررسی مربوط به ملاقات های فضایی و مربوط به دنبال کردن بیش از یک فضاپیما در آن واحد پرداختند.


عمل کرد وستوک[ویرایش]

بر خلاف شکل مخروطی مرکوری، فضاپیمای وستوک شکل کروی داشت . فضانوردان روس در صندلی هایی مشابه صندلی های یک جت جنگنده می نشستند. بر خلاف فضانوردان مرکوری که تا آخرین لحظه فرود در صندلی های خود نشسته بودند فضانوردان وستوک پیش از فروم از فضاپیما به بیرون پرتاب می شدند و دو تا سه کیلومتر را به وسیله چتر به پایین می آمدند.



ماموریت های وستوک[ویرایش]

یوری گاگارین نخستین کسی بود که به فضا رفت (به وسیله وستوک)و در روز 12 آوریل سال 1961 یک دور به دور زمین چرخید .کمتر از یک ماه بعد 5 مه سال 1961 آلن شپرد به عنوان نخستین فضانورد آمریکایی به جو زمین رفت اما به مدار زمین نرفت.

فضاپیمای وستوک ، حامل یوری گاگارین

در همین دوره زمانی شوروی نخستین قدم ها را برای انجام ملاقات فضایی شروع کرد.در سال 1962 دو فضاپیمای وستوک یه خلبانی آندریان نیکولایف وپاول پپویچ به فاصله 5 کیلومتری یکدیگر رسیدند.در سال بعد والری بیوفسکی حدود 5 روز در پرواز بود و به فاصله 5 کیلومتری فضاپیمایی رسید که حامل اولین زن فضانورد ، والنتینا ترشکوا ، بود .البته فضاپیما های وستوک واقعا نمی‌توانستند ملاقاتی را انجام دهندو بیش از این به هم نزدیک شوند چرا که قدرت موشکی آن ها بسیار اندک بود.

در سال 1964هدف هر دو کشور استفاده از چندین سرنشین در هر ماموریت و به طور کلی انجام عملیات های پیپیده بود .در حالی که ماموریت های مرکوری و وستوک هنوز در جریان بودند مهندسان ایالات متحده و شوروی به طراحی نسل دوم فضاپیما های سرنشین دار پرداختند.

منبع[ویرایش]

  • کتاب علوم فضا، مترجم:شادی حامدی آزاد از سری کتاب های دانش روز برای همه