فیلتر آلودگی نوری

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۱۰ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
مقایسه دو تصویر که بدون فیلتر و دیگری با به کار بری فیلتر آلودگی نوری گرفته شده اند.


مشکلی که تمام منجمان و عکاسان آسمان ساکن شهر ها همواره با آن رو به رو هستند، معضلی به نام آلودگی نوری است. برای ثبت تصاویر نجومی ژرف عکاس نیاز به نوردهی های بالا و طولانی دارد، آلودگی نوری باعث می شود فرد نتواند نوردهی طولانی بکند. بسیاری از منجمان و عکاسان نجومی شهری، برای رفع این مشکل از فیلتری به نام فیلتر کاهنده ی آلودگی نوری یا فیلتر آلودگی نوری استفاده می کنند. همچنین افرادی که دوربین خود را برای عکاسی نجومی مودیفای کرده و از فیلتر اصلاح کننده استفاده می کنند نیز معمولا این فیلتر را به کار می برند.

این نوع فیلتر در واقع چند لایه ی اندود شده با مواد مختلف است، این چند لایه قسمت هایی خاص از طیف نور که اجرام آسمانی گسیل می کنند مثلا قسمت هیدروژن آلفا را از خود عبور داده و بخش هایی از طیف که نور های شهری در آن قسمت قرار دارند را عبور نداده و در نتیجه باعث می شود تضاد یا کنتراست بالایی بین جرم و زمینه ی آسمان ایجاد شود. از این رو این فیلتر ها در خارج از شهر هم برای سحابی ها استفاده می شوند و به آن فیلتر سحابی نیز گفته می شود.

نکته مهم در مورد این فیلتر ها این است که فیلتر های کاهنده آلودگی نوری، آلودگی نوری را کاهش می دهند و به هیچ وجه به صورت کامل از بین نمی برند. همچنین نوع رصدی آن ها با نوع عکاسی شان متفاوت است.






دسته بندی فیلتر های آلودگی نوری[ویرایش]

آن دسته از فیلتر هایی که جهت کاهش آلودگی نوری استفاده می شوند را در سه دسته تقسیم بندی می کنند:

  1. پهن باند
  2. نازک باند
  3. خطی

فیلتر های خطی قسمت کوچک از طیف و فیلتر های نازک باند بخش نسبتا بزرگ تری، معمولا 480 تا 520 نانومتر را عبور می دهند. این فیلتر ها برای رصد و عکاسی از سحابی های نشری و سیاره نما بسیار کاربرد دارند. از رایج ترین فیلتر های خطی می‌توان فیلتر اکسیژن III را نام برد.

فیلتر های پهن باند همان طور که از نامشان بر می آید، بخش وسیع تری از طیف نور، یعنی حدود 430 تا 550 نانومتر را از خود عبور داده و قسمت هایی که نور های زمینی در آن درخشش دارند را حذف می کنند. این فیلتر ها معمولا برای رصد و عکاسی در شهر مورد استفاده قرار می گیرند و از بهترین انواع آن می‌توان به Orion SkyGlow Imaging Filter اشاره کرد.

نمودار میزان عبوردهی نور توسط فیلتر آلودگی نوری کمپانی اوریون (Orion SkyGlow Imaging Filter)

منبع[ویرایش]

مجله آسمان شب/شماره17