قدر بولومتریک: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند منبع}}  {{نوشتار خرد}}
+
قدر یک ستاره درحالیکه تابش آن در تمام [[طول موج]] ها اندازه گیری شود را قدر بولومتریک (قدر تابش سنجی) آن [[ستاره]] می گویند.
 +
 
 +
 
 +
در حالت ایده آل اگر می ‌توانستیم تابش را در تمام [[طول موج ]] هااندازه بگیریم [[قدر]] تابش سنجی mbol را بدست می‌‌آوردیم.در عمل این کار بسیار دشوار است ، چرا که بخشی از تابش به وسیله ی [[اتمسفر]] جذب می شود ضمن اینکه طول موج های متفاوت به [[آشکارساز]] های مختلف نیاز دارد(ابزاری وجود دارد که بلومتر نامیده میشود اما در حقیقت یک بولومتر واقعی نیست ، بلکه یک آشکار ساز فروسرخ است). اگر مقدار تصحیح تابش سنجی BC را می‌دانستیم می‌توانستیم از قدر دیداری ، قدر تابش سنجی را بدست آوریم:
 +
 
 +
[[پرونده:MB.JPG|وسط]]
 +
 
 +
بر اساس تعریف ، مقدار تصحیح تابش سنجی برای ستارگان شبیه [[خورشید]] صفر می‌باشد (یا دقیق تر بگوییم، ستارگانی که رده طیفی آنها ‌F5 است).اگرچه قدر‌های دیداری و تابش سنجی می توانند برابر باشند، چگالی [[شار تابشی]] متناظر با قدر تابش سنجی همواره باید بالاتر باشد.علت این تناقض ظاهری مقادیر متفاوت ‌‌‌F0 است.
 +
 
 +
 
 +
هرچقدر توزیع تابش تفاوت بیشتری با خورشید داشته باشد، تصحیح تابش سنجی بزرگ تر می شود.این تصحیح ، هم برای ستارگان داغ تر و هم سردتر از خورشید مثبت است.گاهی تصحیح را به صورت mbol=mv+BC تعریف می کنند که در این صورت BC همواره منفی‌ خواهد بود .احتمال خطا کم است؛ زیرا شرط [[پرونده:MB1.JPG]] همیشه باید برقرار باشد. <ref>مبانی ستاره‌شناسی/ هانو کارتونن و همکاران/ مترجم: غلامرضا شاه‌علی/ انتشارات شاهچراغ شیراز </ref>
 +
 
 +
==منبع==
 +
<references />
  
قدر یک ستاره درحالیکه تابش آن در تمام [[طول موج]] ها اندازه گیری شود را قدر بولومتریک آن [[ستاره]] می گویند.
 
  
 
[[رده: اخترفیزیک]]
 
[[رده: اخترفیزیک]]

نسخهٔ ‏۲۲ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۲:۰۸

قدر یک ستاره درحالیکه تابش آن در تمام طول موج ها اندازه گیری شود را قدر بولومتریک (قدر تابش سنجی) آن ستاره می گویند.


در حالت ایده آل اگر می ‌توانستیم تابش را در تمام طول موج هااندازه بگیریم قدر تابش سنجی mbol را بدست می‌‌آوردیم.در عمل این کار بسیار دشوار است ، چرا که بخشی از تابش به وسیله ی اتمسفر جذب می شود ضمن اینکه طول موج های متفاوت به آشکارساز های مختلف نیاز دارد(ابزاری وجود دارد که بلومتر نامیده میشود اما در حقیقت یک بولومتر واقعی نیست ، بلکه یک آشکار ساز فروسرخ است). اگر مقدار تصحیح تابش سنجی BC را می‌دانستیم می‌توانستیم از قدر دیداری ، قدر تابش سنجی را بدست آوریم:

MB.JPG

بر اساس تعریف ، مقدار تصحیح تابش سنجی برای ستارگان شبیه خورشید صفر می‌باشد (یا دقیق تر بگوییم، ستارگانی که رده طیفی آنها ‌F5 است).اگرچه قدر‌های دیداری و تابش سنجی می توانند برابر باشند، چگالی شار تابشی متناظر با قدر تابش سنجی همواره باید بالاتر باشد.علت این تناقض ظاهری مقادیر متفاوت ‌‌‌F0 است.


هرچقدر توزیع تابش تفاوت بیشتری با خورشید داشته باشد، تصحیح تابش سنجی بزرگ تر می شود.این تصحیح ، هم برای ستارگان داغ تر و هم سردتر از خورشید مثبت است.گاهی تصحیح را به صورت mbol=mv+BC تعریف می کنند که در این صورت BC همواره منفی‌ خواهد بود .احتمال خطا کم است؛ زیرا شرط MB1.JPG همیشه باید برقرار باشد. <ref>مبانی ستاره‌شناسی/ هانو کارتونن و همکاران/ مترجم: غلامرضا شاه‌علی/ انتشارات شاهچراغ شیراز </ref>

منبع

<references />