پروژه مارینر

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ نوامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۹:۳۳ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'میرسد' به 'می‌رسد')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
پرونده:191089main Mariner Kennedy full.jpg
در سال ۱۹۶۲،دکتر ویلیام پیکرینگ(مرکز)رئیس بخش جی پی ال ناسا در حال ارائه مدلی از مارینر به رئیس جمهور جان اف کندی(سمت راست).جیمز وب مدیر وقت ناسا در پشت مدل مارینر مشاهده می شود

برنامه فضایی مارینر یا پروژه مارینر نام یک مجموعه ۱۰ تایی از فضاپیماهای آمریکایی است که بین سالهای ۱۹۶۲ تا ۱۹۷۳ با هدف مطالعه سیارات تیر، زهره و مریخ به فضا پرتاب شدند. هفت فروند از این فضاپیماها با نام‌های مارینر ٬۲ ٬۴ ٬۵ ٬۶ ٬۷ ۹ و ۱۰ ماموریت خود را با موفقیت به انجام رساندند. مارینر۱۱ و مارینر۱۲ برنامه بعدی پروژه مارینر بودند که بعد ها این دو کاوشگر تحت عنوان وویجر۱ و وویجر ۲ به پروژه وویجر تکامل یافتند. همچنین در پروژه وایکینگ و در ساخت مریخ نشین های وایکینگ۱ و وایکینگ۲ از نمونه پیشرفته تر کاوشگر مارینر۹ استفاده شد. سایر کاوشگرهای که از مارینرها اقتباس شدند،کاوشگر ماژلان که در سال ۱۹۸۹ برای نقشه برداری از سطح زهره پرتاب شد و هم چنین کاوشگر گالیله که برای مطالعه مشتری پرتاب شد، می باشند. نسل جدید از کاوشگرهای مارینر که به مارینر مارک ۲ معروف بودند در نهایت منجر به ساخت و پرتاب کاوشگر کاسینی-هویگنس برای بررسی زحل و اقمار آن در سال ۱۹۹۷ شد.


مارینر۱[ویرایش]

پرونده:Atlas Agena with Mariner 1.jpg
پرتاب مارینر۱ در سال ۱۹۶۲

مارینر۱ اولین کاوشگر از سری مارینر بود که در سال ۱۹۶۲ برای مطالعه سیاره زهره پرتاب شد اما بعد از پرتاب دچار آسیب شد و این ماموریت به موفقیتی دست پیدا نکرد.

مارینر۲[ویرایش]

این کاوشگر نخستین فضاپیمای موفق برنامه مارینر ناسا محسوب می‌شود و در تاریخ ۲۷ اوت ۱۹۶۲ پرتاب شد. مارینر پس از ۱۰۸ روز به ناهید رسید و به این ترتیب نخستین کاوشگر فضایی شد که به سیاره های دیگر می‌رسد.این ماشین ۲۰۰ کیلوگرمی، شش وسیله تحقیقاتی را با خود به همراه داشت که شامل یک رادیوی دوطرفه، یک سیستم جذب انرژی خورشیدی و چندین دستگاه چندکاره الکتریکی و مکانیکی می‌شد. گرچه برخی از دستگاه‌های مارینر در طول سفر با اختلال مواجه شدند و یکی از باطری‌های خورشیدی آن از کار افتاد، اطلاعات ارزشمندی را درباره ناهید مخابره کرد و به وسیله رادیومترهای مایکروویو و مادون قرمز خود، دمای سطح این سیاره را ۴۲۵ درجه سانتیگراد تخمین زد.

مارینر۳[ویرایش]

مارینر ۳ در ۵ نوامبر سال ۱۹۶۴ به منظور مطالعه سیاره مریخ از پایگاه فضایی کیپ کارناورال به فضا پرتاب شد اما بر اثر پاره ای از مشکلات فنی این ماموریت به موفقیتی دست پیدا نکرد و مارینر ۳ به مریخ نرسید.


مارینر۴[ویرایش]

پرونده:Mars (Mariner 4).jpg
اولین تصویر کلوز آپ گرفته شده از سطح مریخ توسط مارینر4

سه هفته بعد از پرتاب مارینر۳، مارینر ۴ به منظور مطالعه و عکس برداری از سطح مریخ به فضا پرتاب شد. مارینر۴ اولین کاوشگری بود که توانست با نزدیک شدن به مریخ از سطح آن عکاسی کند.


مارینر۵[ویرایش]

پرونده:KSC-67PC-0184.jpg
پرتاب مارینر۵

مارینر ۵ یکی دیگر از فضاپیماهای برنامه مارینر است. این فضاپیما به عنوان پشتیبان مارینر ۴ ساخته شد. ولی با موفق شدن مارینر ۴ در رسیدن به مریخ تغییراتی در آن انجام گرفت و راهی زهره گردید. این فضاپیما در ۱۴ ژوئن، ۱۹۶۷ از ایستگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال سفر خود را آغاز نمود. و در اکتبر همان سال به مدار ۳۹۹۰ کیلومتری زهره رسید.


مارینر۶ و مارینر۷[ویرایش]

مارینر ۶ و مارینر۷ اولین کاوگشرهای دوبلی بودند که به سمت مریخ پرتاب شدند.این ماموریت ها در سال ۱۹۶۹ انجام شد.


مارینر۸[ویرایش]

مارینر ۸ و مارینر ۹ بعنوان دو کاوشگر خواهر شناخته می شدند.اما مارینر ۹ یک ماموریت ناموفق از سری مارینر بود.


مارینر۹[ویرایش]

پرونده:M09 mtvs4187 45.gif
تصویر گرفته شده از سطح مریخ توسط مارینر۹

مارینر ۹ نهمین کاوشگر در بین سری ۱۰ کاوشگر مارینر ایالات متحده آمریکا بود که در ماه مه سال ۱۹۷۱ میلادی از زمین به سمت سیاره مریخ پرتاب شد و در ماه نوامبر همان سال به آن سیاره رسید. این کاوشگر پس از قرار گرفتن در مدار این سیاره و چرخش به دور آن، عکس‌های پرشماری از مریخ گرفت و نخستین قمر مصنوعی شد که در مدار سیاره‌ای به غیر از زمین، قرار گرفت.


مارینر۱۰[ویرایش]

پرونده:Mercury Mariner10.jpg
تصویر رنگی گرفته شده از سیاره تیر توسط مارینر۱۰

مارینر ۱۰ به بررسی سیارات تیر و زهره پرداخت. این فضاپیما پس از بررسی دمای سطحی زهره، به کمک نیروی گرانشی آن به عنوان اولین فضاپیمای بررسی تیر به سوی آن رهسپار شد. مارینر ۱۰ برای اولین بار به وسایل عکسبرداری مجهز شده بود.


منبع[ویرایش]

ویکیپدیا انگلیسی

ویکیپدیا فارسی