M41

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو

تاریخچه[ویرایش]

Messier 041 2MASS.jpg

جان الارد گور اشاره نموده است که M41 احتمالاً قدیمی ترین جسمِ شناخته شده در اعماق آسمان است: چنان که در بخشی از کتاب "علوم علوی" که ارسطو در سال 325 پیش از میلاد نوشته، آمده: "یکی از ستارگانِ سگ دُمی دارد که اگر به آن خیره شوی کم نور دیده می‌شود اما اگر نگاهی گذرا به آن بیاندازی روشن تر دیده می‌شود". بی گمان ارسطو در اینجا به پدیده ی "نگاه چپ‌چپ" اشاره داشته، اما اینکه آیا منظورش دقیقاً M41 بوده یا خیر به دلیلِ دوگانگیِ نشانیِ موقیعت ارائه شده مشخص نیست. اِی.اِی بارنِت در این باره پیشنهاد می‌کند که نشانی بیان شده احتمالاً به راه شیری در نزدیک سیگما سگ بزرگ اشاره می‌کند.

با این حال شواهد محکمی برای رصد اکتشافی توسط هودیِرنا به سال 1654، و یا اکتشافات مستقلِ انجام شده توسط فلمِستید در 1702، و لی جنتیل در 1742 وجود دارد. مسیه در 16 ژآنویه 1765، M41 را رصد نمود و دراین باره چنین نظر داد: "خوشه‌ای ستاره‌ای در زیر شباهنگ که با تلسکوپ شکستی یک فوتی غبارآلود به نظر میرسد، اما صرفاً یک خوشه از ستارگان کم فروغ است". با این بیانات معلوم می‌شود که تلسکوپ شکستی با فاصله کانونی 1 فوتی مسیه، می‌بایستی یک تلسکوپ ساده کروماتیک کوچک و نامرغوب باشد.

مدت‌ها بعد، وب، به ستاره قرمز رنگی در مرکز خوشه اشاره کرد. گرچه، غیر از این مورد توجه ناچیزی به این خوشه ستاره‌ای شده است. چنان که کورتیس هم در توصیف خود بر اساس تصاویر گرفته شده‌اش مینویسد: "خوشه‌ای بسیار درشت ترکیب و پراکنده با قطری تقریباً معادل 25 دقیقه قوس".<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۱] </ref>

اختر فیزیک[ویرایش]

خوشه باز M41 تحت سلطه چند غول قرمز از رده‌های طیفی G و K با درخشندگی ظاهری در محدوده بزرگی از 6.9 تا 8.0 قرار گرفته است. درخشان‌ترین آن‌ها یک غول(HD 49091)از رده K3 با 700 برابر درخشندگی خورشید است. در مقایسه، درخشان‌ترین ستاره رشته اصلی (HD49126) دارای رده طیفی B8 و روشنایی به طور جزئی متغییر از قدر 7.2 به 7.3 است. برآوردهای سنی خوشه بر پایه این انتهای فوقانی رشته اصلی، سنی معادل 190 میلیون سال را بدست می‌دهند. در خصوص مجموع طول عمر، ویژگی‌ها و دینامیک خوشه انتظار عمری حدود 500 میلیون سال را برای M41 تا قبل از تجزیه‌ی آن پیشنهاد می‌کنند.

در بین ستارگان درخشان‌تر از قدر 12 در میدان M41، وجود 70 ستاره در این خوشه تأیید شده است، که این امر تعداد یکسانی از ستارگان میدان دید را مجزا باقی می‌گذارد. ستاره نورانی 12CMa در نزدیکی جنوب شرقیِ M41، عضوی از خوشه نمی‌باشد. این غول آبی از رده طیفی B7، فاصله‌ای برابر با 670 سال نوری دارد و مشخصاً ستاره پیش‌زمینه‌ای است.

بالغ بر 80 درصد ستارگان خوشه احتمالاً در سیستم‌های دوتایی پیوند خورده‌اند، نسبتی که به طور مشخصی بزرگ است. میزان افت درخشندگی بسوی M41 تنها حدود 0.2 قدر می‌باشد که نسبت به فاصله 2300 سال نوری آن بسیار کم است. بر اساس این فاصله و اندازه زاویه‌ای 40 دقیقه‌ای، قطر فیزیکی خوشه 26 سال نوری می‌باشد. ارتباط فیزیکی مفروض با Collinder 121 در 4.6 درجه جنوب شرقی M41 وجود ندارد، چرا که Collinder 121 در حقیقت بسیار دورتر در فاصله 3500 سال نوری قرار گرفته است.<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۲] </ref>


رصد[ویرایش]

در شب‌های تاریک M41 را می‌توان با چشمان غیر مسلح بدون سختی همچون تکه‌ ابرآلودی در 4 درجه‌ای جنوب شباهنگ دید. حتی دوچشمی‌های 15×3.5 روشن‌ترین ستاره‌ها را در آن نمایش می‌دهد و دوچشمی‌های 10x50 به خوبی اجزای این خوشه باز را تفکیک می‌کند.

با یک تلسکوپ، ستاره غول پیکر نارنجی درخشان مرکزی خودنمایی می‌کند. تجسس نزدیکتر، چندین ستاره مایل به قرمز دیگر را مشخص می‌کند. جذابیت بصری نیرومند M41 در بزرگ نمایی بالاتر، از بین می‌رود که فقط یک زمینه پر ستاره را نمایش می‌دهد. اما یک جفت ستاره‌ درخشان در شمال غربی مرکز خوشه جلب توجه می‌کند. این h 2341 است با اجزائی از قدر 8.3 و 9.1 که 45” جدایی دارند. از میان سایر ستارگان دوتایی، ستارگان زیر قابل ذکر هستند:<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۳] </ref>

M41.png

منبع[ویرایش]

<references />