M9

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۸ مارس ۲۰۱۴، ساعت ۱۸:۴۹ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
M9
6d00px-Messier 9 Hubble WikiSky wfpc2 patched.jpg

نام در فهرست مسیه M9
نام در فهرست NGC NGC 6333
نام های دیگر ---
بعد 17h 20m
میل 32.5′ 18°−
صورت فلکی صورت فلکی مارافسای
قدر ظاهری 9
فاصله 27000 سال نوری
شعاع 51 سال نوری
اندازه ظاهری 13 دقیقه قوسی

مشهود بین عرض‌های °90- و °70+

بهترین زمان مشاهده در ماه جولای


تاریخچه[ویرایش]

شارل مسیه در 28 می 1764, مسیه 9 را به عنوان سحابی بدون ستاره معرفی کرد. او شکل سحابی را دایره ای محو با قطرش 3 دقیقه قوسی درج کرد. دقیقا 20 سال بعد ویلیام هرشل این سحابی را خوشه ای غنی از ستاره گزارش کرد.

در ده ی 1830 دریاسالار اسمیت درباره ی مسیه 9 جزئیات بیشتری را مشاهده و ارائه کرد. طبق گفته او، این شی بی نظیر از هزاران ستاره کوچک تشکیل شده و تجمع ستارگان در مرکز زیاد است و در یک نگاه کلی ستارگان بی شماری در بیرون مرکز نیز دیده می شود.

لرد رز اظهار داشت: محیط خوشه کروی نیست.در سمت جنوب بخشی توسط قسمتی تاریک از بخش اصلی خوشه جدا شده است.بر خلاف لرد رز، محقق آلمانی, هانریش دی‌آرست معتقد بود که یک خوشه دوهسته ای دیده است و یک کشیدگی از شمال به جنوب را نیز ذکر کرده است.

کورتیس در سال 1918 از روی صفحات عکاسی ، مسیه 9 را با قطر نسبتاً کوچک 3 دقیقه قوسی ثبت کرد. اما در یافته های اخیر برپایه ی پرتودهی های عمیق ، عددی تقریبا چهاربرابر این عدد را نشان داده است(11 دقیقه قوسی).<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۱] </ref>


اخترفیزیک[ویرایش]

مسیه9 حدود 14000سال نوری از مرکز کهکشان فاصله دارد.(در قسمت دورتری از آن در فراسوی برآمدگی کهکشانی قرار گرفته است). فاصله این مسیه از ما 46000 سال نوری است و قطر آن به صورت میانگین150 سال نوری و جرم کل آن 300000 برابر جرم خورشید است.

به این دلیل که خوشه در پشت زمینه ای از غبارهای ستاره ای صورت فلکی سرمار قرار گرفته، تقریباً 1 قدر آن جذب شده و کم نورتر از آنچه هست به نظر می‌رسد. این امر در ناحیه شمالی و غربی خوشه بیش تر به چشم می‌خورد . با توجه به لیست شپلی(Shapley list) او مسیه 9 را دقیقاً کروی ندانسته و بیضی لحاظ کرده است.

بزرگترین ستاره منفرد این خوشه دارای قدر 13.5 می باشد. میانگین قدر 25 ستاره درخشان خوشه 15.55/15 است. 16 ستاره متغیر RR شلیاقی در فهرست ستارگان مسیه 9 جای گرفته است و دو متغیر دیگر که یکی از آن ها II قیفاووسی می باشد.<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۲] </ref>


مشاهدات[ویرایش]

مسیه 9 با یک دوربین دوچشمی 15*10 به وضوح قابل مشاهده است اما تنها یک نقطه دیده می‌شود. یک تلسکوپ کوچک آن را به شکل یک سحابی کروی با قطر 3 دقیقه قوسی نشان می‌دهد که مرکزی ستاره مانند را داراست.

ستاره های منفرد خوشه تنها با استفاده از حداقل گشودگی 6 اینچ قابل دیدن هستند. باارزش ترین چیزی که می توان در این خوشه دید، یک ستاره دوتایی در قسمت جنوبی است که از قدر 10 می‌درخشند. دیافراگم های بالاتر این خوشه را به صورت فشرده و کروی اما با تفکیک بسیار خوب نمایش می‌دهند.

اندازه ناحیه ی مرکزی آن حدوداً 2 دقیقه قوسی اندازه گیری شده و مرز آن تا 4 دقیقه قوسی کشیده شده است. عدم تقارن خوشه در نواحی کشیده شده( در جهت شمال شرق به جنوب غرب) که با قسمت تاریکی از مرکز جداشده به چشم می خورد.هرچند طبق گزارشات اسکیف-لینگوبل در پی آ، 110 درجه هیچ ردی از کشیدگی دیده نشده است.

دوخوشه کروی کوچک در نزدیکی مسیه 9 قرار گرفته اند ، یکی NGC 6356 در 1 درجه شمالی و NGC 6342 در 1 درجه جنوبی. هر دو جرم حتی با یک بازتابی 2.5 اینچی ، به صورت یک سحابی کروی کوچک قابل مشاهده می باشند. گشودگی اولیه مورد نیاز برای دیدن ستاره های مجزای این دو خوشه14 اینچ است.

سحابی تاریک B64 در غرب مسیه 9 جای گرفته است و مرز خوشه را تا حدی پوشانده است. B64 با دوچشمی 50*10 به خوبی قابل مشاهده است.اندازه B64 25*15 دقیقه قوسی است. ای ابر به شکل بادام زمینی است و قسمت شمال غربی آن تاریک است.<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۳] </ref>


نگار خانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

<references />