سماک اعزل

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۵۴ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
محل قرار گیری سماک اعزل در آسمان

سماک اعزل(به انگلیسی:Spica)درخشان‌ترین ستارهٔ صورت فلکی سنبله است. اگر کمانی که از صورت فلکی دب اکبر (دب اکبر) آغاز می‌شود و به نگهبان شمال (سماک رامح) می‌رسد را ادامه بدهیم به ستارهٔ نورانی سماک اعزل می‌رسیم. این دو ستاره، فرمانروای آسمان بهاری هستند.

سماک اعزل ستاره ای از قدر اول در جنوب نگهبان شمال است که منزل چهاردهم از منازل ماه نیز برشمرده می‌شود.ستاره سفیدی زیبائی است که در اسفندماه اندکی مایل به جنوب شرقی از افق برمی‌آید و تا پایان تابستان در عرصه‌های جغرافیایی میانه مرئی است.

ستاره پرنور صورت فلکی سنبله وپانزدهمین ستاره پرنور آسمان، حدود 280 سال نوری از ما فاصله دارد و 2300 بار درخشنده تر از خورشید است . در واقع " سماک اعزل " یک ستاره دوتایی طیفی است که علاوه بر تغییرات ناچیز طیفی، در مدت 4 روز به دور یکدیگر می گردند وستاره تیره تر موجب کم نورشدن ستاره اصلی(متغییر گرفتی) به اندازه کمتر از یک قدر طی همین مدت می شود (معنای این تغییرات ناچیز این است که ستاره تیره تر بدلیل زاویه مداری بدور ستاره اصلی از دید ما زمینیان نمی‌تواند جلوی نور آن را بطور کامل بگیرد) . ستاره اصلی خود غولی آبی سفید از رده طیفی B و ستاره متغییر تپشی از نوع بتا قیفاووسی بوده و دوره تغییرات نوری آن 17/0 روزه است.قدر مطلق آن 5/3- دمای آن ۲۲۴۰۰ درجه وتابش ستاره در ناحیه ماورائ بنفش بسیار قابل توجه است.این ستاره در مرحله ای از عمر خود است که می‌توان انتظار تبدیل آن به ابرنواختر داشت. شعاع این ستاره نیز در حدود ۷ برابر وجرم آن ده برابر جرم خورشید است .ستاره دوم دارای شعاعی ۴ برابر وجرمی در حدود ۶ برابر جرم خورشید است.دو ستاره بخاطر فاصله کم (در حدود یک دهم) وبه خاطر اثرات گرانشی روی یکدیگر شکل کروی خود را از دست داده وبیضی گون شده اند.ظاهرا جریانی از مواد از ستاره دوم به سمت ستاره اول وجود داشت واین عامل تولید اشعه ایکسی است که اکنون قابل مشاهده است.

سماک اعزل در لاتین به معنای"خوشه گندم" آمده که در دست دوشیزه است.
کلمه عربی سماک اعزل به فارسی به معنی بدون سلاح است، که در مقابل رامح به معنی نیزه دار می‌باشد.

از آنجاییکه صورت فلکی سنبله از صورتهای دایره البروجی است گهگاهی این ستاره توسط ماه پوشیده می شود.

منبع[ویرایش]

  • ویکیپدیا فارسی
  • ویکی پدیا انگلیسی
  • دانشنامه هفت آسمان
  • تبیان