در حال ویرایش آلفا قنطورس

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
آلفا قِنطورِس (Alpha Centauri) یا رجل قنطورس (پای اسب‌مرد) یا ظُلمان (شترمرغ‌ها) نام ستاره¬ای است در [[صورت فلکی قنطورس]].
+
آلفا قِنطورِس (Alpha Centauri) یا رجل قنطورس (پای اسب‌مرد) یا ظُلمان (شترمرغ‌ها) نام ستاره‌ای است در [[صورت فلکی قنطورس]].
 +
 
 +
آلفا قنطورس یک ستارهٔ دوتایی است که به همراه پروکسیما قنطورس که بسیار کم‌نورتر است یک سامانهٔ سه‌گانه تشکیل می‌دهد. این سامانه، از همهٔ ستاره‌ها به [[منظومه خورشیدی]] ما نزدیک‌تر است و با چشم غیر مسلح به صورت چهارمین [[ستاره]] درخشان آسمان شب دیده می‌شود. فاصلهٔ آلفا قنطورس از [[خورشید]] ۴٫۳۶ سال نوری است. شعاع A-آلفا قنطورس  ۲۳ درصد از خورشید بیشتر است و چگالی آن نیز ۱۰ درصد بیشتر از خورشید ما است.
 +
 
 +
ستاره دوتایی رجل قنطورس، از دو ستاره اِی و بی تشکیل شده که حدوداً هر ۸۰ سال یک‌بار گرد مدار خود می‌گردند. فاصله ستاره اِی از ستاره بی در حدود ۲۳٫۷ واحد نجومی است که قابل مقایسه‌است با فاصله سیاره اورانوس از خورشید. البته این فاصله، میانگینی از فاصله دو ستاره اِی و بی است و به خاطر مدارهای بسیار ناهم‌مرکز این دو پیکر آسمانی، فاصله آن‌ها نسبت به هم میان ۱۱ تا ۳۵ واحد نجومی نوسان می‌کند.
 +
زیست‌پذیری
 +
 
 +
به خاطر نزدیکی زیاد این دو ستاره به هم، ناحیه‌ای کوچک، در حدود ۲ واحد نجومی، میانشان وجود دارد که در آن گردش مداری حالتی پایدار دارد و بنابر این احتمال وجود سیارات در آن هست. این فاصله کم هم‌چنین باعث می‌شود که غول‌های گازی نتوانند در آن شکل بگیرند. ناحیه «زیست‌پذیر» رجل قنطورس نیز در همین محدوده قرار گرفته و شرایط در آن به‌گونه‌ای است که وجود موجودات زنده در آن را نمی‌شود منتفی فرض کرد.
 +
 
 +
پژوهش‌ها و رصدهایی که تاکنون انجام شده هنوز موفق به یافتن سیاره‌ای پیرامون این سامانه ستاره‌ای نشده‌است اما شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای نشان می‌دهد که احتمال وجود یک سیاره در فاصله ۱٫۱ واحد نجومی (۱۶۰ میلیون کیلومتری) ستاره آلفا قنطورس بی، زیاد است و مدار چنین سیاره‌ای می‌تواند دست کم در مدت ۲۵۰ میلیون سال پایدار بماند.
 +
 
 +
این احتمالات باعث شده تا دانشمندان آلفا قنطورس را نخستین هدف برنامه‌های آینده سفرهای میان‌ستاره‌ای بدانند و در برخی فیلم‌های تخیلی نیز سامانه آلفا قنطورس صحنه وجود کره‌های دارای زیست باشد. از آن جمله در فیلم آواتار (ساخته سال ۲۰۰۹)، قمر سرسبز پاندورا، به عنوان یکی از ماه‌های یک غول گازی تخیلی در سامانه آلفا قنطورس در نظر گرفته شده‌است.
 +
[[پرونده:Alpha Centauri relative sizes.png|راست|350px]]
 +
 
 +
 
 +
 
  
آلفا قنطورس یک [[ستارهٔ دوتایی]] است که به همراه [[پروکسیما قنطورس]] که بسیار کم‌نورتر است یک سامانهٔ سه‌گانه تشکیل می‌دهد. این سامانه، از همهٔ ستاره ها به [[منظومه خورشیدی]] ما نزدیک‌تر است و با [[چشم غیر مسلح]] به صورت چهارمین [[ستاره]] درخشان آسمان شب دیده می‌شود. فاصلهٔ آلفا قنطورس از [[خورشید]] ۴٫۳۶ [[سال نوری]] است. شعاع A-آلفا قنطورس  ۲۳ درصد از [[خورشید]] بیشتر است و [[چگالی]] آن نیز ۱۰ درصد بیشتر از خورشید ما است.
 
  
ستاره دوتایی رجل قنطورس، از دو ستاره اِی و بی تشکیل شده که حدوداً هر ۸۰ سال یک‌بار گرد مدار خود می‌گردند. فاصله ستاره اِی از ستاره بی در حدود ۲۳٫۷ [[واحد نجومی]] است که قابل مقایسه‌است با فاصله سیاره [[اورانوس]] از [[خورشید]]. البته این فاصله، میانگینی از فاصله دو ستاره اِی و بی است و به خاطر مدارهای بسیار ناهم‌مرکز این دو پیکر آسمانی، فاصله آن‌ها نسبت به هم میان ۱۱ تا ۳۵ واحد نجومی نوسان می‌کند.
 
  
  
== '''زیست‌ پذیری'''==
 
  
به خاطر نزدیکی زیاد این دو ستاره به هم، ناحیه‌ای کوچک، در حدود ۲ [[واحد نجومی]]، میانشان وجود دارد که در آن گردش مداری حالتی پایدار دارد و بنابر این احتمال وجود سیارات در آن هست. این فاصله کم هم‌چنین باعث می‌شود که غول‌های گازی نتوانند در آن شکل بگیرند. ناحیه «زیست‌پذیر» رجل قنطورس نیز در همین محدوده قرار گرفته و شرایط در آن به‌گونه‌ای است که وجود موجودات زنده در آن را نمی‌شود منتفی فرض کرد.
 
  
پژوهش‌ها و رصدهایی که تاکنون انجام شده هنوز موفق به یافتن سیاره‌ای پیرامون این سامانه ستاره ای نشده‌است اما شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای نشان می‌دهد که احتمال وجود یک سیاره در فاصله ۱٫۱ واحد نجومی (۱۶۰ میلیون کیلومتری) ستاره آلفا قنطورس بی، زیاد است و مدار چنین سیاره‌ای می‌تواند دست کم در مدت ۲۵۰ میلیون سال پایدار بماند.
 
[[پرونده:Alpha Centauri relative sizes.png|راست|350px]]
 
  
این احتمالات باعث شده تا دانشمندان آلفا قنطورس را نخستین هدف برنامه‌های آینده سفرهای میان‌ستاره ای بدانند و در برخی فیلم‌های تخیلی نیز سامانه آلفا قنطورس صحنه وجود کره‌های دارای زیست باشد. از آن جمله در فیلم آواتار (ساخته سال ۲۰۰۹)، قمر سرسبز پاندورا، به عنوان یکی از ماه‌های یک غول گازی تخیلی در سامانه آلفا قنطورس در نظر گرفته شده‌است.
 
  
  
 +
منابع
  
 +
  1. ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ ۱٫۵ Kervella, ‎Pierre. Thevenin, Frederic. March 15 2003.  Retrieved on ۲۰۰۸-۰۶-۰۶.
 +
  2. ↑ Gilli, G.; Israelian, G.; Ecuvillon, A.; Santos, N. C.; Mayor, M.. Astronomy and Astrophysics 449, no. 2 (2006): 723–736.  Retrieved on ۲۰۰۷-۰۶-۰۱.
 +
  3. ↑ Pourbaix, ‎D.. Nidever, D.; McCarthy, C.; Butler, R. P.; Tinney, C. G.; Marcy, G. W.; Jones, H. R. A.; Penny, A. J.; Carter, B. D.; Bouchy, F.;+ ۶ more. Astronomy and Astrophysics 386, no. 1 (2002): 208–285.  Retrieved on ۲۰۰۸-۰۶-۱۵.
 +
  4. ↑ Kervella, Pierre; Thevenin, Frederic (March 15, 2003). "A Family Portrait of the Alpha Centauri System
 +
  5. ↑ hebault, P., Marzazi, F., Scholl, H.. «Planet formation in the habitable zone of alpha centauri B». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. http://arxiv.org/abs/0811.0673.
  
== منابع ==
+
    * Bright Star Catalogue
ویکی پدیا
+
    * ویکی‌پدیای هلندی.
  
 
[[رده:نجوم رصدی]]
 
[[رده:نجوم رصدی]]

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)