در حال ویرایش ابر اورت

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
[[رده: علوم سیاره‌ای]][[پرونده:300px-Kuiper oort.jpg|چپ|قاب]]
+
[[رده: علوم سیاره‌ای]]
 
ابر اورت، ابرکروی بزرگی است که [[منظومه شمسی]] ما را پوشانده است.  
 
ابر اورت، ابرکروی بزرگی است که [[منظومه شمسی]] ما را پوشانده است.  
ابر اورت در خارج کمربند کایپر واقع شده و بر اساس نظریه یان اورت ستاره‌شناس هلندی، ابر اورت نام مکانی است که خیلی از[[دنباله‌دار]] از آن سرچشمه می‌گیرند.
 
  
استدلال اوورت جنین بود: [[دنباله دار]]هایی که [[دوره تناوب]] [[مدار]]شان 20 سال یا بیشتر است از تمام جهات به سوی [[خورشید]] می آیند، بنابراین منبع شان می باید کره ای پیرامون خورشید باشد، و از آنجایی که مدار این دنباله دارها بسیار کشیده است، می‌توان نتیجه گرفت که این کره می باید بسیار دور باشد.
+
این ابر را که تا فاصله تقریبا 50 هزار au از ما کشیده شده است، اولین بار [[اخترشناس]] هلندی، [[یان هنریک اورت]]، کشف کرد. بر اساس نظریه وی، ابر اورت نام مکانی است که خیلی از [[دنباله‌دار]]ها از آن سرچشمه می‌گیرند.یان هنریک اورت در سال ۱۹۵۰ میلادی اعلام کرد به این علت که دنباله‌دارها از تمام جهات می‌آیند، پس باید از مکانی که دور [[منظومه شمسی]] را فراگرفته است سرچشمه گرفته باشند. نظریهٔ «اورت» مورد قبول عده زیادی از [[ستاره‌شناسان]] قرار گرفت و پس از آن، این مکان «ابر اورت» نام گذاری شد. فاصله زیاد ابر اورت به نظر می رسد مرزهای [[منظومه شمسی]] باشد، جایی که تاثیرات گرانشی و فیزیکی [[خورشید]] به پایان می رسد.
  
 +
ابر اورت در خارج [[کمربند کویيپر]] واقع شده و عرض آن از فاصله ۱۰۰ au از ما شروع شده و تا 100 هزار au یا [[واحد نجومی]] ادامه دارد، واز این رو آن سوی ابر اورت را باید میانهٔ راه میان [[خورشید]] و نزدیک‌ترین [[ستاره]]ها به ما مثلاً خانوادهٔ [[آلفا قنطورس]] به حساب آورد.
  
 
+
ابر اورت را دربردارندهٔ حدود 1 تریلیون جرم فضایی (که تا 10 تریلیون هم بیان شده) برآورد می‌کنند. این منطقه میلیاردها جرم یخی [[منظومه شمسی]] را در بردارد. گاهی عبور یک [[ستاره]] از نزدیکی منظومه شمسی، [[مدار]] این اجرام را مختل می کند و موجب می شود این اجرام به درون [[منظومه شمسی]] راه یابند و [[دنباله دار]]های بلند دوره را تشکیل دهند. این دنباله دار ها مدارهای بسیار بلندی دارند و فقط یک بار در [[منظومه شمسی]] دیده می شوند. بر خلاف آنها [[دنباله دار]]های کوتاه دوره، دوره تناوبی حداکثر برابر ٢٠٠ سال دارند و مدارهایشان منطبق بر صفحه [[مدار]] سایر سیارات [[منظومه شمسی]] است. درون ابر اورت، [[دنباله دارها]] ده ها میلیون کیلومتر از هم فاصله دارند. اثر گرانشی [[خورشید]] بر آنها بسیار کم است، به همین علت هر [[نیرو]]ی کمی، مانند عبور یک [[ستاره]] از نزدیکی آنها، ممکن است مدارشان را تغییر دهد و آنها را به داخل [[منظومه شمسی]] یا خارج آن، در [[فضای میان ستاره ای]]، بفرستد. این اتفاق به خصوص برای [[دنباله دارها]]ی مرزی ابر اورت بسیار رخ می دهد. نیروهای کشندی نیز در تغییر [[مدار]] [[دنباله دار ها]]ی ابر اورت نقش دارند.  
== کشف==
+
کل جرم دنباله دارهای ابر اورت [[تخمین]] زده می شود ٤٠ برابر [[جرم]] زمین باشد. این مواد از مکان های مختلفی از [[منظومه شمسی]] و همچنین از فواصل گوناگونی از [[خورشید]] آمده اند؛ این اختلاف، گوناگونی مواد شیمیایی تشکیل دهنده [[دنباله دار]] هارا نشان می دهد.
 
 
[[پرونده:4 dc08febfcab194aed2ada6677c525dc62.jpg|در این شکل اجزا [[منظومه شمسی]] دیده می‌شود ، این که ابراورت مرز[[ منظومه شمسی]] است یا نه هنوز معلوم نیست . نکته قابل توجه حجم بزرگی است که این ابر در منظومه شمسی اشغال کرده است .|چپ|قاب]]
 
 
 
 
 
این ابر را که تا فاصله تقریبا 50 هزار Au از ما کشیده شده است، اولین بار [[ستاره‌شناس]] هلندی، [[یان هنریک اورت]]، کشف کرد. بر اساس نظریه وی، ابر اورت نام مکانی است که خیلی از [[دنباله‌دار]]ها از آن سرچشمه می‌گیرند.یان هنریک اورت در سال 1950 میلادی اعلام کرد به این علت که [[دنباله‌دار]]ها از تمام جهات می‌آیند، پس باید از مکانی که دور [[منظومه شمسی]] را فراگرفته است سرچشمه گرفته باشند. نظریهٔ «اورت» مورد قبول عده زیادی از [[ستاره‌شناس]]ان قرار گرفت و پس از آن، این مکان «ابر اورت» نام گذاری شد. فاصله زیاد ابر اورت به نظر می رسد مرزهای [[منظومه شمسی]] باشد، جایی که تاثیرات [[گرانش]]ی و فیزیکی [[خورشید]] به پایان می رسد.
 
 
 
== ویژگی ها ==
 
 
 
ابر اورت در خارج [[کمربند کوییپر]] واقع شده و عرض آن از فاصله ۱۰۰ au از ما شروع شده و تا 100 هزار au یا [[واحد نجومی]] ادامه دارد، واز این رو آن سوی ابر اورت را باید میانهٔ راه میان [[خورشید]] و نزدیک‌ترین [[ستاره]] ها به ما مثلاً خانوادهٔ [[آلفا قنطورس]] به حساب آورد.
 
 
 
ابر اورت را دربردارندهٔ حدود 1 تریلیون جرم فضایی (که تا 10 تریلیون هم بیان شده) برآورد می‌کنند.
 
 
 
 
 
== تشکیل دنباله دار های بلند دوره==
 
 
 
این منطقه میلیاردها جرم یخی [[منظومه شمسی]] را در بردارد. گاهی عبور یک [[ستاره]] از نزدیکی منظومه شمسی، [[مدار]] این اجرام را مختل می کند و موجب می شود این اجرام به درون [[منظومه شمسی]] راه یابند و [[دنباله دار]]های بلند دوره را تشکیل دهند. این [[دنباله‌دار]] ها [[مدار]]های بسیار بلندی دارند و فقط یک بار در [[منظومه شمسی]] دیده می شوند. بر خلاف آنها [[دنباله دار]]های کوتاه دوره، دوره تناوبی حداکثر برابر ٢٠٠ سال دارند و [[مدار]]هایشان منطبق بر صفحه [[مدار]] سایر سیارات [[منظومه شمسی]] است. درون ابر اورت، [[دنباله‌دار]] ها ده ها میلیون کیلومتر از هم فاصله دارند. اثر [[گرانش]]ی [[خورشید]] بر آنها بسیار کم است، به همین علت هر [[نیرو]]ی کمی، مانند عبور یک [[ستاره]] از نزدیکی آنها، ممکن است [[مدار]]شان را تغییر دهد و آنها را به داخل [[منظومه شمسی]] یا خارج آن، در [[فضای میان ستاره ای]]، بفرستد. این اتفاق به خصوص برای [[دنباله‌دار]]های مرزی ابر اورت بسیار رخ می دهد. نیروهای کشندی نیز در تغییر [[مدار]] [[دنباله‌دار]] های ابر اورت نقش دارند.  
 
 
 
کل جرم [[دنباله‌دار]]های ابر اورت تخمین زده می شود 40 برابر [[جرم]] زمین باشد. این مواد از مکان های مختلفی از [[منظومه شمسی]] و همچنین از فواصل گوناگونی از [[خورشید]] آمده اند؛ این اختلاف، گوناگونی مواد شیمیایی تشکیل دهنده [[دنباله دار]] هارا نشان می دهد.
 
 
 
== منابع ==
 
*ویکی پدیا فارسی
 

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)