در حال ویرایش اختلاف منظر

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۳: سطر ۳:
 
== اختلاف منظر ظاهری==
 
== اختلاف منظر ظاهری==
 
[[پرونده:Parallax.gif|در این پویانمایی دیده می‌شود که با جابجایی عرضی دیدگاه (منظر)، حرکت اجسام دوردست آهسته‌تر از حرکت اجسام نزدیک‌تر حس می‌شود. این نمونه‌ای از تأثیر اختلاف منظر است.|چپ|قاب]]
 
[[پرونده:Parallax.gif|در این پویانمایی دیده می‌شود که با جابجایی عرضی دیدگاه (منظر)، حرکت اجسام دوردست آهسته‌تر از حرکت اجسام نزدیک‌تر حس می‌شود. این نمونه‌ای از تأثیر اختلاف منظر است.|چپ|قاب]]
انگشتتان را مقابل خود بگیرید، چشم چپ خود را ببندید و با چشم راست به پشت زمینه انگشت خود نگاه کنید حال این کار را با چشم چپ هم انجام دهید. در هر مورد پشت زمینه انگشت شما تغییر می‌کند، زیرا دو چشم شما از هم فاصله دارند و به دلیل اختلاف منظری که باهم دارند زمینه‌های متفاوت را به شما نشان می‌دهند. با این روش می‌توان با داشتن فاصله دو چشم از هم فاصله تاانگشت را محاسبه کرد، این روش که اختلاف منظر نامیده می‌شود،برای محاسبه فاصله اجرام نزدیک، بسیار خوب و ساده است (برای اندازه‌گیری در ارتش از این روش استفاده می‌شود.)
+
انگشتتان را مقابل خود بگیرید، چشم چپ خود را ببندید و با چشم راست به پشت زمینه انگشت خود نگاه کنید حال این کار را با چشم چپ هم انجام دهید. در هر مورد پشت زمینه انگشت شما تغییر می‌کند، زیرا دو چشم شما از هم فاصله دارند و به دلیل اختلاف منظری که باهم دارند زمینه‌های متفاوت را به شما نشان می‌دهند. با این روش می‌توان با داشتن فاصله دو چشم از هم فاصله انگشت را محاسبه کرد، این روش که اختلاف منظر نامیده می‌شود. برای محاسبه فاصله اجرام نزدیک بسیار خوب و ساده است (برای اندازه گیری در ارتش از این روش استفاده می‌شود.)
  
برای محاسبه جابجایی منظره پشت یک جرم در دو نوبت که معمولا در طرفین مدار زمین است عکس می‌گیرند و جابجایی زاویه‌ای آن را با حالت قبلی مقایسه کرده و آن را برحسب درجه قوسی بدست می‌آورند. حال با استفاده از معادله زیر به راحتی فاصله را بر حسب [[واحد نجومی]] بدست می‌آورند(همانطور که می‌دانید هر [[واحد نجومی]] (Au) برابر فاصله [[زمین]] تا [[خورشید]] یا 150 میلیون کیلومتر است). که طبق تعریف هر 206265 واحد نجومی را یک [[پارسک]] در نظر می‌گیرند و رابطه را به صورت زیر می‌نویسند. که با محاسبه P (جابجایی ظاهری بر حسب ثانیه) قوس d بدست می‌آید.  
+
برای محاسبه جابجایی منظره پشت یک جرم در دو نوبت که معمولا در طرفین مدار زمین است عکس می‌گیرند و جابجایی زاویه‌ای آن را با حالت قبلی مقایسه کرده و بر حسب درجه قوسی بدست می‌آورند. حال با استفاده از معادله زیر به راحتی فاصله را بر حسب [[واحد نجومی]] بدست می‌آورند(همانطور که می‌دانید هر واحد نجومی (Au) برابر فاصله [[زمین]] تا [[خورشید]] یا 150 میلیون کیلومتر است). که طبق تعریف هر 206265 واحد نجومی را یک [[پارسک]] در نظر می‌گیرند و رابطه را به صورت زیر می‌نویسند. که با محاسبه P (جابجایی ظاهری بر حسب ثانیه) قوس d بدست می‌آید.  
  
 
'''(P = 1/d (pc'''
 
'''(P = 1/d (pc'''
سطر ۱۳: سطر ۱۳:
 
== اختلاف منظر طیفی ==
 
== اختلاف منظر طیفی ==
  
ستارگان بر اساس دمای سطحی و شکل طیف آنها ، دسته بندی طیفی می‌شوند که این دسته بندی نوع [[طیف]] [[ستاره]] را مشخص می‌کند و با دانستن نوع طیف ستاره می‌توان اطلاعاتی از جمله [[درخشندگی مطلق]] [[ستاره]] را محاسبه کرد. نموداری به نام [[هرتز پرونگ - راسل]] (H - R) وجود دارد که درخشندگی مطلق ستارگان بسیاری را بر حسب رده بندی طیفی آنها به صورت تجربی و آماری مشخص می‌کند. از روی این نمودار و با[[ طیف نگاری]] از این ستارگان می‌توان درخشندگی مطلق هر [[ستاره]] را مشخص کرد. با بدست آوردن درخشندگی مطلق (L) با استفاده از فرمول ساده‌ای که در مورد درخشندگی مطلق و ظاهری وجود دارد فاصله جرم محاسبه می‌شود.
+
ستارگان بر اساس دمای سطحی و شکل طیف آنها ، دسته بندی طیفی می‌شوند که این دسته بندی نوع [[طیف]] [[ستاره]] را مشخص می‌کند و با دانستن نوع طیف ستاره می‌توان اطلاعاتی از جمله [[درخشندگی مطلق]] ستاره را محاسبه کرد. نموداری به نام [[هرتز پرونگ - راسل]] (H - R) وجودارد که درخشندگی مطلق ستارگان بسیاری را بر حسب رده بندی طیفی آنها به صورت تجربی و آماری مشخص می‌کند. از روی این نمودار و با[[ طیف نگاری]] از این ستارگان می‌توان درخشندگی مطلق هر [[ستاره]] را مشخص کرد. با بدست آوردن درخشندگی مطلق (L) با استفاده از فرمول ساده‌ای که در مورد درخشندگی مطلق و ظاهری وجود دارد فاصله جرم محاسبه می‌شود.
  
در این فرمول درخشندگی ظاهری (b) نیز لازم است که بوسیله فوتومتری از روی زمین تعیین می‌شود. به این روش که طیف نگاری مبنای تعیین فاصله است،اختلاف منظر طیفی می‌گویند. این روش بدلیل نداشتن دقت کافی و لازم برای ستارگان کم نور و دور دست محدودیت هایی دارد، ولی بهتر از اختلاف منظر ظاهری است. زیرا تا حدود فاصله دهها میلیون [[پارسک]] را برای ستارگان پر نور تعیین می‌کند که مزیّت بزرگی نسبت به روش قبلی است، اما در مورد خوشه‌ها و [[کهکشان]]ها با توجه به کم نور بودن ستارگانشان استفاده ار این روش دقت کمی دارد.  
+
در این فرمول درخشندگی ظاهری (b) نیز لازم است که بوسیله فوتومتری از روی زمین تعیین می‌شود. به این روش که طیف نگاری مبنای تعیین فاصله است اختلاف منظر طیفی می‌گویند. این روش بدلیل نداشتن دقت کافی و لازم برای ستارگان کم نور و دور دست محدودیتهایی دارد، ولی بهتر از اختلاف منظر ظاهری است. زیرا تا حدود فاصله دهها میلیون پارسک را برای ستارگان پر نور تعیین می‌کند که مزیت بزرگی نسبت به روش قبلی است، اما در مورد خوشه‌ها و کهکشانها با توجه به کم نور بودن ستارگانشان استفاده ار این روش دقت کمی دارد.  
 
[[File:Parallax Example.png|thumb]]
 
[[File:Parallax Example.png|thumb]]
  

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)