الکترومغناطیس: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی 'ناسا مخفف «سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا» است. NASA: National Aeronautics and Space Administrati...' ایجاد کرد)
 
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۳۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۶ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
ناسا مخفف «سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا» است.
+
[[رده: فیزیک]]
 +
بسیاری از خواص مواد سرشت الکترومغناطیسی دارند,که کشسانی جامدات و کشش سطحی مایعات از آن جمله اند.[[نیرو]]ی فنر,[[اصطکاک]] و [[نیرو]]ی عمود بر سطح تماس,همه از نیروی الکترو معناطیسی بین [[اتم]] ها سرچشمه می گیرند.
  
NASA: National Aeronautics and Space Administration
+
در بین مثال های پدیده الکترومغناطیس می‌توان به نیروی بین بارهای الکتریکی,مانند آنچه بین [[الکترون]] و هسته در یک [[اتم]] وجود دارد؛حرکت یک جسم باردار تحت تاثیر[[ میدان الکتریکی]] خارجی,مانند حرکت یک [[الکترون]] در یک باریکه نوسان نما؛شارش بارهای الکتریکی در مدارها و رفتار اجزای مدارها؛نیروی بین آهنرباهای دائمی و خواص مواد مغناطیسی؛و [[تابش الکترومغناطیسی]] اشاره کرد,که سرانجام به مطالعه اپتیک,و سرشت انتشار [[نور]] می انجامد.
  
ناسا عهده دار و مجری طرح های ملی ایالات متحده در زمینه برنامه‌های فضایی است. هم چنین ناسا مسئول مدیریت و اجرای پژوهش‌های تجاری و نظامی در زمینه ی هوافضا است. این سازمان در ۲۹ ژوئیه ۱۹۵۸ پایه گذاری شده و بودجه آن در سال مالی ۲۰۰۷ برابر ۱۶ میلیارد دلار است.
+
'''وجوه اشتراک سه پدیده زیر چیست؟'''
  
[[پرونده:NASA_logo.svg|قاب|چپ]]
+
1)کلید چراغ را در اتاقتان روشن می کنید.مصرف سوخت در نیروگاه [[انرژی]] الکترومغناطیسی تولید می کند.این کار با چرخاندن حلقه ای از سیم [[رسانا]]ی الکتریکی در نزدیکی یک مغناطیس صورت می گیرد.سرانجام قسمتی از این [[انرژی]] به [[الکترون]] های موجود در رشته لامپ اتاقتان منتقل می شود,که انرژی را به [[نور]] مرئی تبدیل می کند.
  
== ناسا فرزند مسابقه فضایی ==
+
2)دستوری را روی صفحه کلید کامپیوترتان وارد می کنید.جویباری از الکترون ها تشکیل می شود تا دستور شما را منتقل کند.چندین هزار مسیر ممکن برای الکترون ها در مدارهای کامپیوتر وجود دارد,ولی اغلب آنها به وسیله ی دریچه های الکترونیکی بسته اند.الکترونها فقط می‌توانند از دریچه هایی عبور کنند که بنابر دستور شما باز شده اند,به طوری که باریکه الکترون ها به مقصدشان می رسند و فرمان شما اجرا می شود.
پس از آن که شوروی با پرتاب اسپوتنیک، نخستین ماهواره فضایی جهان، آغازگر عصر فضا شد، دوایت آیزنهاور رییس جمهور وقت ایالات متحده با ادغام شرکت ها و سازمان‌های فعال در زمینه هوا و فضا فرمان پایه گذاری ناسا را صادر نمود.
 
  
== پرواز به ماه ==
+
3)دکمه ی انتخاب کانال را روی دستگاه کنترل از راه دور تلویزیون خود فشار می دهید.امواج الکترومغناطیسی از دستگاه کنترل از راه دور به گیرنده ای در داخل تلویزیون می رسد,که به وسیله آن تلویزیون برای دریافت امواج الکترومغناطیسی دیگری تنظیم می شود که از ماهواره گردنده به دور [[زمین]] در ارتفاع زیاد سر چشمه می گیرد.امواجی که از ماهواره به دستگاه تلویزیون می رسند,دستورهایی را فراهم می آورند که دستگاه با استفاده از نیروهای الکتریکی و مغناطیسی باریکه ای از الکترون ها را متمرکز و هدایت می کند تا به صفحه نمایش لامپ تصویر برخورد کرده تصویری مرئی به وجود آورد.
پیشرفت شوروی در مسابقه فضایی و فرستادن نخستین فضانورد جهان یوری گاگارین به مدار زمین در دهه ۶۰ میلادی، دولت وقت آمریکا را وادار به سرمایه‌‌گذاری‌های کلان در امور فضایی کرد. جان اف کندی رییس جمهور پیشین آمریکا در سال ۱۹۶۲ برنامه بلندپروازانه دولت را برای فرستادن فضانورد به ماه اعلام کرد. پس از ۷ سال کوشش، هزینه کردن ۱۱ میلیارد دلار و کشته شدن ۳ فضانورد در آزمایش آپولو ۱، در پایان سفینه ماه پیمای آپولو ۱۱ در سال ۱۹۶۹ بر سطح ماه فرود آمد و نیل آرمسترانگ نخستین انسانی شد که بر سطح ماه گام گذاشت. پس از آن ۶ ماموریت دیگر آپولو ۱۲ تا آپولو ۱۷ به ماه سفر کردند که همه آن ها به جز آپولو ۱۳ ماموریت هایشان را بر پایه ی برنامه پیشین به انجام رساندند.
 
  
== همکاری آمریکا و شوروی در پروژه آپولو-سایوز ==
+
عامل مشترک بین این پدیده های گوناگون,آن است که همه آنها به [[نیرو]]هایی وابسته اند که آنها را با عنوان الکتریکی یا مغناطیسی توصیف می کنیم.این نیروهای برای کنترل و هدایت جریان [[انرژی]] یا ذرات به کار می روند.این نیروها اساس مطالعه پدیده الکترومغناطیس را تشکیل می دهند.تمام آثار الکترومغناطیسی را می‌توان به وسیله مجموعه ای از چهار معادله ی بنیادی تشریح کرد که به آنها [[معادلات ماکسول]] می گوییم.این معادلات قوانین منفرد الکترومغناطیس را نشان می دهند.
پرواز بعدی فضاپیمای آپولو نه برای ماه، بلکه برای آغاز نخستین همکاری فضایی ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در پروژه آزمایشی آپولو-سایوز بود. در این پرواز، سفینه آمریکایی آپولو ۱۸ در مدار زمین به فضاپیمای روسی سایوز-۱۹ پیوست و سرنشینان دو فضاپیما نخستین همکاری فضایی را به نام خود به ثبت رساندند. پس از این عملیات، تا سال ۱۹۸۱ و آغاز عصر شاتل، ناسا پرتاب فضانوردان به فضا را متوقف کرد.
 
  
== شاتل فضایی ==
+
دو پدیده ی الکتریسیته و مغناطیس را نمی‌توان از هم جدا کرد.بعضی از پدیده های الکتریکی آثار مغناطیسی به وجود می آورند,و برخی از پدیده های مغناطیسی آثار الکتریکی ایجاد می کنند.این ارتباط ما را به وحدت بخشیدن پدیده های الکتریکی و مغناطیسی هدایت می کند که آن را با نام مشترک الکترومغناطیس می خوانیم.پیدایش قوانین الکترومغناطیس و وحدت بخشیدن آنها پیروزی بسیار بزرگ فیزیک قرن نوزدهم بود.کاربرد این قوانین مستقیما منجر به پدید آمدن گستره وسیعی از ابزارهای کاربردی مانند موتورها,رادیو و تلویزیون,رادار,اجاق های میکروویو,و تلفن های همراه شد.<ref name="multiple2"> فیزیک هالیدی / ترجمه جلال الدین پاشایی راد/ نشر دانشگاهی  </ref>
دوره با اهمیت بعدی در فعالیتهای فضایی ناسا از سال ۱۹۸۱ با پرتاب اولین شاتل فضایی آغاز شد. شاتل فضاپیمایی است که برای حمل بار و ۷ فضانورد به فضا طراحی شده‌است. مهم‌ترین تفاوت شاتل با سفینه‌های پیشین قابلیت استفاده مجدد از این فضاپیما است. فضاپیمای شاتل سوار بر موشک به فضا پرتاب می‌شود اما هنگام بازگشت به زمین مانند گلایدر در باند فرودگاه فرود می‌آید. تا کنون ۶ فروند فضاپیمای شاتل ساخته شده که اولین آن یعنی اینترپرایز صرفاً برای آزمایش در جو زمین ساخته شد و هم اکنون در بخش جدیدالتأسیس موزه هوافضای واشینگتن با نام اودوار هازی (Udvar Hazy) در معرض دید عموم قرار دارد. ۵ شاتل دیگر جمعا اقدام به ۱۲۰ پرواز به فضا کردند که ۱۱۸ مورد از آن با موفقیت انجام شده‌است.
 
  
== تراژدی‌های شاتل ==
+
== [[امواج الکترومغناطیسی]] ==
از ۵ فروند شاتل عملیاتی ناسا، شاتل چلنجر در سال ۱۹۸۶ فقط ۷۳ ثانیه پس از پرتاب به خاطر نقص فنی منفجر شد و تمامی ۷ فضانورد آن از جمله یک معلم کشته شدند. مجدداً در سال ۲۰۰۳ میلادی، شاتل کلمبیا هنگام بازگشت به زمین به خاطر آسیب دیدگی یکی از بالها منفجر شد و تمامی ۷ فضانورد آن کشته شدند. پس از این ۲ سانحه، ناسا اعلام کرد که فضاپیماهای شاتل را در سال ۲۰۱۰ بازنشست خواهد کرد.
 
  
== ایستگاه بین‌المللی فضایی ==
+
اگر انتهای قطعه چوبی را در آب راکد جلو و عقب ببرید، امواجی در سطح آب تولید می شود. همچنین، اگر میله دارای بارالکتریکی را در فضای تهی تکان دهید، [[امواج الکترومغناطیسی]] در فضا تولید خواهید کرد، زیرا بار متحرک در واقع جریان الکتریکی است. چه چیزی جریان الکتریکی را احاطه می کند؟پاسخ میدان مغناطیسی است. چه چیزی جریان الکتریکی متغیر را احاطه می کند؟ پاسخ میدان مغناطیسی متغیر است.هر میدان الکتریکی متغیر یک میدان مغناطیسی تولید می کند- یعنی القای الکترومغناطیسی. اگر [[میدان مغناطیسی]] نوسان کند، میدان الکتریکی تولید شده نیز نوسان خواهد کرد. پس میدان الکتریکی نوسان کننده چه کاری انجام می دهد؟ مطابق آنچه همتای ماکسولی قانون القای الکترومغناطیسی فاراده است، [[میدان مغناطیسی]] نوسان کننده ای به وجود می آورد. میدان های الکتریکی و مغناطیسی مرتعش یکدیگر را باز تولید می کنند تا موجی الکترومغناطیسی تشکیل دهند که از بار مرتعش گسیل می شود. معلوم شده است که فقط در [[سرعت]] معینی میدان های الکتریکی و مغناطیسی در توازن کامل اند و هنگام حمل انرژی در فضا یکدیگر را تقویت می کنند.<ref name="multiple1"> فیزیک مفهومی جلد سوم/ تالیف پل جی.هیوئیت/ترجمه منیژه رهبر/انتشارات فاطمی </ref>
اولین ایستگاه فضایی آمریکاییان اسکای لب نام داشت که در سال ۱۹۷۹ در آب‌های اقیانوس هند سقوط کرد.
 
  
درحال حاضر بزرگ‌ترین پروژه فعال ناسا کار بر روی ایستگاه فضایی بین‌المللی است. این ایستگاه بطور مشترک توسط سازمان فضایی اروپا، سازمان فضایی روسیه، ناسا، آژانس تحقیقات فضایی و هوافضای ژاپن، آژانس فضایی کانادا و آژانس فضایی برزیل ساخته می‌شود. پیش از بازنشست شدن فضاپیماهای شاتل در ۲۰۱۰، مهم‌ترین ماموریت آنها رساندن قطعات و تجهیزات لازم برای گسترش ایستگاه فضایی بین‌المللی است.
+
== گسترش نظریه الکترومغناطیس ==
  
== مریخ نوردهای ناسا ==
+
در قرن بیستم,با سه پیشرفت بسیار قابل توجه,ادامه یافت.در سال 1905,[[آلبرت اینشتین]] نشان داد که,برای یک ناظر متحرک,اثرهای الکتریکی ممکن است به صورت پدیده های مغناطیسی جلوه کنند,و از آن رو امکان دارد بین ناظرانی که نسبت به هم در حرکتند،عدم توافق در مورد اندازه گیری های مرتبط با مسائل الکتریکی یا مغناطیسی پیش بیاید.این نتیجه گیری اساس نظریه نسبیت خاص را به وجود آورد که سرانجام برداشت ما از مفاهیم فضا و زمان را دستخوش انقلاب کرد.تحول دومی که در این زمینه رخ داد عبارت بود از معرفی نظریه الکترومغناطیس،که به آن الکترودینامیک کوانتومی می گوییم.این نظریه در حوالی سال 1949 به بار نشست و فیزیکدانان را قادر ساخت که خواص [[اتم]] ها را با دقتی باورنکردنی محاسبه کند،به طوری که این دقت در زمان حاضر به 11 رقم با معنی ارتقا یافته است.سومین پیشرفت نظریه الکترومغناطیس در قرن بیستم عبارت بود از وحدت بخشیدن الکترومغناطیس با یک [[نیرو]]ی دیگر به نام "نیروی ضعیف".نیروی ضعیف عامل برخی از فرایندهای واپاشی مواد پرتوزا و بعضی از برهمکنشهای بین ذرات است.درست به همان صورت که آثار الکتریکی  و مغناطیسی در برهمکنش الکترومغناطیسی وحدت یافتند،آثار الکترومغناطیسی و ضعیف در سالهای دهه 1960 در برهمکنش الکتروضعیف به وحدت رسیدند.<ref name="multiple2"> فیزیک هالیدی / ترجمه جلال الدین پاشایی راد/ نشر دانشگاهی </ref>
درسال ۲۰۰۴، دو مریخ نورد ناسا در سطح سیاره مریخ فرودآمدند. طراحی سیستم نقلیه این خودروها به گونه‌ای است که در سطح شنی، سنگلاخی و ناصاف امکان حرکت و مانور آنها وجود دارد. این مریخ نوردها با استفاده از دوربین‌ها و آلات و ادوات دقیقی که به همراه دارند از سال ۲۰۰۴ به کاوش و تحقیق در سطح سیاره سرخ مشغول هستند. این ۲ مریخ نورد در اصل برای ماموریتی چندماهه طراحی شده بودند اما هنوز پس از گذشت چندین سال به کار خود ادامه می‌دهند.
 
  
ناسا، سازمان فضایی روسیه، سازمان فضایی اروپا و سازمان فضایی چین امروزه به‌دنبال بازگشت و تأسیس پایگاه بر روی کره ماه می‌باشند.
 
  
== مراکز فنی، پشتیبانی، و پژوهشی ==
+
== جستاره ای دیگر ==
مرکز پژوهشی ایمز ناسا
+
* [[امواج الکترومغناطیسی|امواج الکترومغناطیس]]
 
+
* [[میدان مغناطیسی]]
آزمایشگاه پیشرانه جت
+
* [[تابش الکترومغناطیسی]]
 
 
مرکز پرواز فضایی گادرد
 
 
 
مرکز فضایی جانسون
 
 
 
پایگاه فضایی کندی
 
  
 
== منبع ==
 
== منبع ==
ویکیپدیا [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%86%D8%A7%D8%B3%D8%A7] [http://en.wikipedia.org/wiki/NASA]
+
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۳۶

بسیاری از خواص مواد سرشت الکترومغناطیسی دارند,که کشسانی جامدات و کشش سطحی مایعات از آن جمله اند.نیروی فنر,اصطکاک و نیروی عمود بر سطح تماس,همه از نیروی الکترو معناطیسی بین اتم ها سرچشمه می گیرند.

در بین مثال های پدیده الکترومغناطیس می‌توان به نیروی بین بارهای الکتریکی,مانند آنچه بین الکترون و هسته در یک اتم وجود دارد؛حرکت یک جسم باردار تحت تاثیرمیدان الکتریکی خارجی,مانند حرکت یک الکترون در یک باریکه نوسان نما؛شارش بارهای الکتریکی در مدارها و رفتار اجزای مدارها؛نیروی بین آهنرباهای دائمی و خواص مواد مغناطیسی؛و تابش الکترومغناطیسی اشاره کرد,که سرانجام به مطالعه اپتیک,و سرشت انتشار نور می انجامد.

وجوه اشتراک سه پدیده زیر چیست؟

1)کلید چراغ را در اتاقتان روشن می کنید.مصرف سوخت در نیروگاه انرژی الکترومغناطیسی تولید می کند.این کار با چرخاندن حلقه ای از سیم رسانای الکتریکی در نزدیکی یک مغناطیس صورت می گیرد.سرانجام قسمتی از این انرژی به الکترون های موجود در رشته لامپ اتاقتان منتقل می شود,که انرژی را به نور مرئی تبدیل می کند.

2)دستوری را روی صفحه کلید کامپیوترتان وارد می کنید.جویباری از الکترون ها تشکیل می شود تا دستور شما را منتقل کند.چندین هزار مسیر ممکن برای الکترون ها در مدارهای کامپیوتر وجود دارد,ولی اغلب آنها به وسیله ی دریچه های الکترونیکی بسته اند.الکترونها فقط می‌توانند از دریچه هایی عبور کنند که بنابر دستور شما باز شده اند,به طوری که باریکه الکترون ها به مقصدشان می رسند و فرمان شما اجرا می شود.

3)دکمه ی انتخاب کانال را روی دستگاه کنترل از راه دور تلویزیون خود فشار می دهید.امواج الکترومغناطیسی از دستگاه کنترل از راه دور به گیرنده ای در داخل تلویزیون می رسد,که به وسیله آن تلویزیون برای دریافت امواج الکترومغناطیسی دیگری تنظیم می شود که از ماهواره گردنده به دور زمین در ارتفاع زیاد سر چشمه می گیرد.امواجی که از ماهواره به دستگاه تلویزیون می رسند,دستورهایی را فراهم می آورند که دستگاه با استفاده از نیروهای الکتریکی و مغناطیسی باریکه ای از الکترون ها را متمرکز و هدایت می کند تا به صفحه نمایش لامپ تصویر برخورد کرده تصویری مرئی به وجود آورد.

عامل مشترک بین این پدیده های گوناگون,آن است که همه آنها به نیروهایی وابسته اند که آنها را با عنوان الکتریکی یا مغناطیسی توصیف می کنیم.این نیروهای برای کنترل و هدایت جریان انرژی یا ذرات به کار می روند.این نیروها اساس مطالعه پدیده الکترومغناطیس را تشکیل می دهند.تمام آثار الکترومغناطیسی را می‌توان به وسیله مجموعه ای از چهار معادله ی بنیادی تشریح کرد که به آنها معادلات ماکسول می گوییم.این معادلات قوانین منفرد الکترومغناطیس را نشان می دهند.

دو پدیده ی الکتریسیته و مغناطیس را نمی‌توان از هم جدا کرد.بعضی از پدیده های الکتریکی آثار مغناطیسی به وجود می آورند,و برخی از پدیده های مغناطیسی آثار الکتریکی ایجاد می کنند.این ارتباط ما را به وحدت بخشیدن پدیده های الکتریکی و مغناطیسی هدایت می کند که آن را با نام مشترک الکترومغناطیس می خوانیم.پیدایش قوانین الکترومغناطیس و وحدت بخشیدن آنها پیروزی بسیار بزرگ فیزیک قرن نوزدهم بود.کاربرد این قوانین مستقیما منجر به پدید آمدن گستره وسیعی از ابزارهای کاربردی مانند موتورها,رادیو و تلویزیون,رادار,اجاق های میکروویو,و تلفن های همراه شد.<ref name="multiple2"> فیزیک هالیدی / ترجمه جلال الدین پاشایی راد/ نشر دانشگاهی </ref>

امواج الکترومغناطیسی[ویرایش]

اگر انتهای قطعه چوبی را در آب راکد جلو و عقب ببرید، امواجی در سطح آب تولید می شود. همچنین، اگر میله دارای بارالکتریکی را در فضای تهی تکان دهید، امواج الکترومغناطیسی در فضا تولید خواهید کرد، زیرا بار متحرک در واقع جریان الکتریکی است. چه چیزی جریان الکتریکی را احاطه می کند؟پاسخ میدان مغناطیسی است. چه چیزی جریان الکتریکی متغیر را احاطه می کند؟ پاسخ میدان مغناطیسی متغیر است.هر میدان الکتریکی متغیر یک میدان مغناطیسی تولید می کند- یعنی القای الکترومغناطیسی. اگر میدان مغناطیسی نوسان کند، میدان الکتریکی تولید شده نیز نوسان خواهد کرد. پس میدان الکتریکی نوسان کننده چه کاری انجام می دهد؟ مطابق آنچه همتای ماکسولی قانون القای الکترومغناطیسی فاراده است، میدان مغناطیسی نوسان کننده ای به وجود می آورد. میدان های الکتریکی و مغناطیسی مرتعش یکدیگر را باز تولید می کنند تا موجی الکترومغناطیسی تشکیل دهند که از بار مرتعش گسیل می شود. معلوم شده است که فقط در سرعت معینی میدان های الکتریکی و مغناطیسی در توازن کامل اند و هنگام حمل انرژی در فضا یکدیگر را تقویت می کنند.<ref name="multiple1"> فیزیک مفهومی جلد سوم/ تالیف پل جی.هیوئیت/ترجمه منیژه رهبر/انتشارات فاطمی </ref>

گسترش نظریه الکترومغناطیس[ویرایش]

در قرن بیستم,با سه پیشرفت بسیار قابل توجه,ادامه یافت.در سال 1905,آلبرت اینشتین نشان داد که,برای یک ناظر متحرک,اثرهای الکتریکی ممکن است به صورت پدیده های مغناطیسی جلوه کنند,و از آن رو امکان دارد بین ناظرانی که نسبت به هم در حرکتند،عدم توافق در مورد اندازه گیری های مرتبط با مسائل الکتریکی یا مغناطیسی پیش بیاید.این نتیجه گیری اساس نظریه نسبیت خاص را به وجود آورد که سرانجام برداشت ما از مفاهیم فضا و زمان را دستخوش انقلاب کرد.تحول دومی که در این زمینه رخ داد عبارت بود از معرفی نظریه الکترومغناطیس،که به آن الکترودینامیک کوانتومی می گوییم.این نظریه در حوالی سال 1949 به بار نشست و فیزیکدانان را قادر ساخت که خواص اتم ها را با دقتی باورنکردنی محاسبه کند،به طوری که این دقت در زمان حاضر به 11 رقم با معنی ارتقا یافته است.سومین پیشرفت نظریه الکترومغناطیس در قرن بیستم عبارت بود از وحدت بخشیدن الکترومغناطیس با یک نیروی دیگر به نام "نیروی ضعیف".نیروی ضعیف عامل برخی از فرایندهای واپاشی مواد پرتوزا و بعضی از برهمکنشهای بین ذرات است.درست به همان صورت که آثار الکتریکی و مغناطیسی در برهمکنش الکترومغناطیسی وحدت یافتند،آثار الکترومغناطیسی و ضعیف در سالهای دهه 1960 در برهمکنش الکتروضعیف به وحدت رسیدند.<ref name="multiple2"> فیزیک هالیدی / ترجمه جلال الدین پاشایی راد/ نشر دانشگاهی </ref>


جستاره ای دیگر[ویرایش]

منبع[ویرایش]

<references />