انسلادوس: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(چه فرآيندی باعث اين فوران ها می شود؟)
جز
 
(۱۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
== انسلادوس ==
+
انسلادوس دومین قمر از مجموعه قمر های عمده [[زحل]] است.قطر این قمر فقط 500 کیلومتر و چگالی آن کمی بیشتر از آب است.تصاویر ارسالی از ویجر 1 که از فاصله حدود 200 هزار کیلومتری قمر مزبور تهیه شده نشان می دهد که سطح انسلادوس نسبت به سطح دیگر قمر هایی که از یخ پوشیده شده اند دگرگون است.ویجر 2 از فاصله 87.140 کیلومتری قمر مزبور عبور کرد و به روشنی نشان داد که انسلادوس قمری است روشن و با نسبت بازتابی که از صد درصد چندان دور نیست بهترین منعکس کننده در خانواده خورشیدی به شمار می آید.بخشی از سطح انسلادوس به وسیله خردیزه هایی که در مدار پیرامون زحل در گردش اند به شدت بمباران شده و در بخشی دیگر عوارضی شبیه دره یا رشته ارتفاعات به چشم می خورد که ژرفا یا بلندی پاره ای از آنها به حدود یک کیلومتر می رسد.علاوه بر عوارض بالا دشت پهناوری نیز در انسلادوس وجود دارد که نشانه از گودهای شهابی در آن دیده نمی شود.
  
انسلادوس (ɛnˈsɛlədəs یونانی Εγκέλαδος), ششمین ماه بزرگ [[زحل]] است و در سال ۱۷۸۹ و توسط [[ویلیام هرشل]] کشف شد. کاوشگرهای ویجر در دهه ۱۹۸۰ بر روی سطح آن یخ یافتند.انسلادوس فقط ۵۰۰ کیلومتر دارد و تمام پرتوهای تابیده شده از خورشید را باز می‌تاباند. سن انسلادوس ۱۰۰ میلیون سال تخمین زده شده‌است.
+
انسلادوس بر خلاف قمر های یخ بسته کره ای است احتمالا فعال.بدیهی است فعال بودن قمری به این کوچکی خود عجیب و شگفت انگیز خواهد بود.
 
از سال ۲۰۰۵ میلادی بشر از وجود یخ‌فشان‌های مرموز در انسلادوس آگاه شده‌است مدارگرد آمریکایی کاسینی برای نخستین بار در ژوئن ۲۰۰۵ موفق به مشاهده یخ‌فشان‌های عظیم نیم‌کره جنوبی انسلادوس شد. هرچند هنوز خاستگاه چنین پدیده‌ای به درستی مشخص نشده، اما به احتمال زیاد این فوران‌ها ریشه در لایه‌ای درونی از آب مایع دارند.
 
 
دانشمندان حدس می‌زنند که [[فشار]] گرانشی اعمال شده از جانب زحل، درون خاموش این [[قمر]] را بار دیگر زنده ساخته و بدین واسطه بخشی از اقیانوس زیرسطحی و یخ‌بسته انسلادوس را ذوب کرده‌باشد.
 
  
نام تعدادی از عوارض سطحی این قمر بدین ترتیب است:
+
مدار انسلادوس در فاصله ای به میانگین 238.900 کیلومتری زحل جای دارد و یک دور گردش آن 1روز و 8 ساعت و 33 دقیقه طول می کشد.
  
علی بابا،دلیله،دنیازاد،شهرآزاد،شهریار،سندباد،دیار،سراندیب وسمرقند.
+
<br/>[[File:انسلادوس.jpg|frame|center|انسلادوس]] [[File:Titan and Enceladus.jpg|thumb|left|گذر انسلادوس از مقابل تایتان، تصویر از کاوشگر کاسینی]]
  
 +
<br/>
  
[[پرونده:انسلادوس.jpg|وسط |قاب|انسلادوس]]
+
[[File:Enceladus from Voyager.jpg|thumb|right|تصویر گرفته شده از انسلادوس به وسیله وویجر2 در سال 1981]] [[File:Enceladus Earth Comparison at 29 km per px.png|thumb|center|مقایسه اندازه انسلادوس و زمین]]  
  
 +
[[File:Untitled.png|frame|left|راست:ممکن است انسلادوس دارای اقیانوسی از آب شور در زیر پوسته یخی خود باشد. چپ:دیواره های شکاف های یخی تصعید یا ذوب شوند و یخ از طریق این منافذ به فضای بیرون راه پیدا کند.]]
  
== عناصر حیات در انسلادوس ==
+
{{-}} {{-}}
 +
<pre></pre>
 +
== منابع ==
  
 +
کتاب اطلس منظومه شمسی/نویسنده:پاتریک مور/ترجمه:عباس جعفری
  
انشمندان زمانی نظریات اجمالی خود را را جع به زمین شناسی انسلادوس ارائه کردند که ویجر 2 در آگوست 1981 از فراز این قمر عبور کرد . اما این نظریات کاملا اشتباه و بی اساس از آب در آمد زیرا موقعیت ویجر در آن هنگام طوری بود که تنها قسمت صاف و صیقلی انسلادوس به تصویر کشیده شده بود و دانشمندان تصور کردند که آخرین فعالیت های درونی این قمر مربوط به 100 میلیون سال قبل می شود.اما هیچ یک از دانشمندان نتوانستند توضیح دهند که چگونه این قمر کوچک با قطری معادل 314 مایل توانسته گرمای لازم برای ذوب شدن بدست آورد تا چنین سطح صافی داشته باشد.
+
[[Category:منظومه شمسی|منظومه_شمسی]]<br/>[[Category:قمر]]<br/>[[Category:علوم سیاره‌ای|علوم_سیاره‌ای]]
 
 
پس از ویجر ، انسلادوس برای مدت ها به مشکلی غیر قابل حل برای دانشمندان تبدیل شده بودتا اینکه امسال کاسینی دوربین های قدرتمند خود را برروی آن متمرکز کرد و پس از بررسی نتایج کار کاسینی دانشمندان  به این نتیجه رسیدند که احتمالا این قمر کوچک اتمسقری از بخار آب ، کمی  نیتروژن ، کربن دی اکسید و دیگر مولکول های آلی دارد که این اتمسفر در قطب جنوب انسلادوس بسیار غلیظ تر است در واقع قطب جنوب آن یک لکه داغ است که دما ای معادل183-  در جه سانتی گراد دارد که در مقایسه با دمای مورد انتظار 203-  بسیار گرم تر است در نتیجه قطب جنوب انسلادوس یک بستر گرم برای فعالیت های زمین شناسی محسوب می شود . این منطقه از قطب جنوب توسط شکاف های موازی به طول 81 مایل و پهنای 25 مایل بریده شده است این شکاف ها که به نوار ببر (tiger stripes )معروفند بخار آب و ذرات ریز یخ را از خود به صورت آبفشان و آتشفشان های یخی به بیرون میریزند که به نظر می رسد قدمت این فعالیت ها مربوط به 1000 سال پیش باشد.
 
 
 
هرچند کاسینی تا کنون نتوانسته در تصاویر خود این آبفشان ها و یا آتشفشان های یخی را آشکار کند اما دریاچه های آمونیاک و بخار آب خالص موجود در انسلادوس نشانه هایی از وجود چنین آب فشان ها و آتشفشان هایی از آب خاص برروی روی انسلادوس است . این مواد یخی احتمالا منبع اصلی تجدید ذرات حلقه E زحل  می باشد . دانشمندان احتمال می دهند این گونه فعالیت های ژئو فیزیکی بوسیله آب مایع جاری در زیر سطح انسلادوس بوجود آمده باشد .دانشمندان توانسته اند مواد آلی شامل کربن ، کربن دی اکسید و دیگر مشتقات کربن مانند اتان ، متان و اتیلن را در نوار ببر پیدا کننداما هنوز تنوانسته اند با استفاده از طیف سنجی در نور مرئی و مادون قرمز نیتروژن موجود بر انسلادوس را آشکار کنند .
 
 
 
به عقیده دانشمندان متان موجود در انسلادوس به هنگام تشکیل منظومه شمسی در داخل آن حبس شده و اکنون از هواکش هایموجود در نوار ببر خارج می شود .دانشمندان امیدوارند در تلاش های بعدی کاسینی نیتروژن موجود برروی انسلادوس را نیز آشکار کنند.زیرا مواد آلی به همراه آب و نیتروژن می توانند ساختمان بنیادی حیات را شکل دهند.
 
 
 
به گفته رابرت برون از پژوهشگران پروژه کاسینی آنچه در انسلادوس رخ می دهد هنوز برای ما واضح نیست اما بی شک انسلادوس هم مانند مرخ و اروپا(قمر مشتری) از گزینه های جستوجوی حیات در آینده محسوب می شود.
 
 
 
 
 
== اقيانوسی در زير پوسته ی يخی انسلادوس ==
 
[[File:Enceladus geysers.jpg|thumb|تصویری از انسلادوس(گرفته شده توسط کاوشگر کاسینی)،مجموعه ای از فوران های مجزا را نشان می دهد که شامل یخ و گاز در حال گریز از سطح هستند.ارتفاع این فوران ها به صدها کیلومتر می رسد(برای مقایسه قمر انسلادوس فقط 500 کیلومتر قطر دارد).]]
 
* سفينه ی فضايی کاسينی [متعلق به ناس ا] توانسته فوران هايی از مواد را در قمر کوچک و يخی زحل ثبت کند .
 
* اين مواد شامل بخار آب، ذرات يخ و برخی مولکول های گازی همچون  می باشند .
 
* قطعات يخی يکی از حلقه های زحل از همين فوران ها تأمين می شود .
 
* در برخی از اين ذرات يخ پرت شده به بيرون از پوسته ی انسلادوس نمک مشاهده شده، که ممکن است نشانه ی وجود اقيانوسی در زير پوسته باشد .
 
 
 
== چه فرآيندی باعث اين فوران ها می شود؟ ==
 
[[File:Untitled.png|thumb|...]]
 
* ممکن است اين مواد از اقيانوس و يا درياچه ی آب شور در زير پوسته به درون ترک ها نفوذ کرده و با فوران به خارج از پوسته پرت شده باشند .
 
* همچنين اين پديده ممکن است از تصعيد يا ذوب يخ در طول ترک ها به وجود آمده باشد . در اين شرايط، بخار آب و ذرات يخ از لای شکاف ها به بيرون فرار خواهند کرد.
 
* بسياری از دانشمندان مدل اقيانوس را متقاعد کننده می دانند، امّا برخی ترکيبی از دو مدل پيشنهادی را محتمل ارزيابی می کنند .
 
[[رده:منظومه شمسی]]
 
 
 
== منبع ==
 
 
 
*ویکی پدیافارسی [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%84%D8%A7%D8%AF%D9%88%D8%B3]
 
 
 
*سایت [http://planetarynames.wr.usgs.gov/]
 
 
 
*پارس اسکای [http://www.parssky.com/default.aspx]
 
 
 
* اکتشافات سیاره شناسی [http://dps.aas.org/education/dpsdisc/]
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ فوریهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۹:۵۸

انسلادوس دومین قمر از مجموعه قمر های عمده زحل است.قطر این قمر فقط 500 کیلومتر و چگالی آن کمی بیشتر از آب است.تصاویر ارسالی از ویجر 1 که از فاصله حدود 200 هزار کیلومتری قمر مزبور تهیه شده نشان می دهد که سطح انسلادوس نسبت به سطح دیگر قمر هایی که از یخ پوشیده شده اند دگرگون است.ویجر 2 از فاصله 87.140 کیلومتری قمر مزبور عبور کرد و به روشنی نشان داد که انسلادوس قمری است روشن و با نسبت بازتابی که از صد درصد چندان دور نیست بهترین منعکس کننده در خانواده خورشیدی به شمار می آید.بخشی از سطح انسلادوس به وسیله خردیزه هایی که در مدار پیرامون زحل در گردش اند به شدت بمباران شده و در بخشی دیگر عوارضی شبیه دره یا رشته ارتفاعات به چشم می خورد که ژرفا یا بلندی پاره ای از آنها به حدود یک کیلومتر می رسد.علاوه بر عوارض بالا دشت پهناوری نیز در انسلادوس وجود دارد که نشانه از گودهای شهابی در آن دیده نمی شود.

انسلادوس بر خلاف قمر های یخ بسته کره ای است احتمالا فعال.بدیهی است فعال بودن قمری به این کوچکی خود عجیب و شگفت انگیز خواهد بود.

مدار انسلادوس در فاصله ای به میانگین 238.900 کیلومتری زحل جای دارد و یک دور گردش آن 1روز و 8 ساعت و 33 دقیقه طول می کشد.


انسلادوس
پرونده:Titan and Enceladus.jpg
گذر انسلادوس از مقابل تایتان، تصویر از کاوشگر کاسینی


پرونده:Enceladus from Voyager.jpg
تصویر گرفته شده از انسلادوس به وسیله وویجر2 در سال 1981
پرونده:Enceladus Earth Comparison at 29 km per px.png
مقایسه اندازه انسلادوس و زمین
راست:ممکن است انسلادوس دارای اقیانوسی از آب شور در زیر پوسته یخی خود باشد. چپ:دیواره های شکاف های یخی تصعید یا ذوب شوند و یخ از طریق این منافذ به فضای بیرون راه پیدا کند.




منابع[ویرایش]

کتاب اطلس منظومه شمسی/نویسنده:پاتریک مور/ترجمه:عباس جعفری