تلسکوپ ریچی کرتین

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
این نوشتار نیازمند منبع است . با ویرایش آن و اضافه کردن منابع معتبر ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .

در تلسکوپ هایی که از آینه استفاده می کنند خطای رنگی وجود ندارد؛ ما در تلسکوپ تلاشمان بر آن است که سیستمی با کمترین ابیراهی اپتیکی طراحی کنیم. خطای کروی و کما دو خطای اپتیکی مهم در تلسکوپ های بازتابی بودند که با طرحی جالب توسط ژرژ ریچی و هنری کریستین (که به ریچی کریستین و سپس به ریچی کرتین معروف شد) به طور کامل برطرف شدند.

در این تلسکوپ از شکل کلی کاسگرین ها استفاده می شود؛ یعنی آینه اصلی در انتهای لوله و آینه ثانویه نور را به سوراخی در مرکز آینه اصلی می تاباند. اما تفاوت آن جاست که در تلسکوپ نوع ریچی کرتین، هر دو آینه اصلی و ثانویه به صورت هذلولی ساخته می شوند. این سیستم ساخت مشکل تری دارد اما در عوض تلسکوپ را عاری از خطای کروی و کما خواهد ساخت. البته خطایی که با آن رو به رو هستیم خطای آستیگماتیسم است که توسط یک تصحیح کننده مجزا قابل جبران است.

در خصوص سرعت باید گفت ریچی کرتین ها هم همانند تلسکوپ های دیگر شکل خود (مانند کاسگرین) نسبت کانونی نسبتا بالا یا متوسطی دارند. برای رفع این مشکل نیز باید به سراغ کاهنده های نسبت کانونی مخصوص تلسکوپ رفت که سرعت را تا حد بسیار خوبی بهبود می بخشند.

جالب است بدانید که ریچی کرتین ها طرح اصلی تلسکوپ های غول پیکر و رصدخانه ها می باشند؛ تلسکوپ هایی مانند هابل، دو قلو های 10 متری کک و ... . در رده های کوچک تر و آماتوری این اپتیک ها غالبا برای عکاسی نجومی طراحی می شوند.

در مقایسه با یک کاسگرین، ریچی کرتین انحنای میدان کمتری دارد و در نتیجه تصویر تخت تر است. میدان دید نیز باز تر می باشد. در کاربرد هم می‌توان گفت یکی از گزینه های مناسب در عکاسی از کهکشان ها، این نوع تلسکوپ هستند. برای سیارات مشکلی که به وجود می آید آینه ثانویه بزرگ است که کیفیت را تحت تاثیر قرار می دهد و شاید خیلی خوب نباشد. برای سحابی ها معمولا بهترین گزینه نیستند اما در مورد برخی سحابی های کوچک و سیاره نما ها می‌توان روی آن ها نیز حساب کرد، اما بهترین کاربرد آن ها در عکاسی کهکشان ها است.

کهکشان آندرومدای کوچک در کنار 5 تایی استفان، تصویری که با کمک یک ریچی کرتین 8 اینچ گرفته شده است.

منبع[ویرایش]

سایت آوا استار