در حال ویرایش تلسکوپ شکستی

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
[[تصویر:Pic-3.jpg|چپ|قاب]]تلسکوپ‌های شکستی ابتدایی، عدسی شیئی ساده‌ای داشتند؛ به همین دلیل، انجام رصد با آن به‌وسیله‌ی [[ابیراهی رنگی]] مختل می‌شد. با توجه به اینکه شیشه رنگ‌های مختلف را به مقدار متفاوت می‌شکند، تمام رنگ‌ها در یک نقطه‌ی کانونی به هم نمی‌رسند. با افزایش طول‌موج، طول کانونی بلندتر می‌شود. برای غلبه بر این مشکل، در قرن هیجدهم عدسی  
+
تلسکوپ‌های شکستی ابتدایی، عدسی شیئی ساده‌ای داشتند؛ به همین دلیل، انجام رصد با آن به‌وسیله‌ی ابیراهی رنگی  مختل می‌شد. با توجه به اینکه شیشه رنگ‌های مختلف را به مقدار متفاوت می‌شکند، تمام رنگ‌ها در یک نقطه‌ی کانونی به هم نمی‌رسند. با افزایش طول‌موج، طول کانونی بلندتر می‌شود. برای غلبه بر این مشکل، در قرن هیجدهم عدسی  
بی‌رنگ یا [[آکروماتیک]] به‌صورت ترکیبی از دو عدسی، ابداع شد. در این نوع عدسی، وابستگی طول کانونی به طول‌موج بسیار کم‌تر از یک عدسی ساده است؛ و در یک طول‌موج ، طول کانونی یک فرینه  دارد (معمولاً یک کمینه). در نزدیکی این نقطه، تغییر طول کانونی نسبت به طول‌موج بسیار کوچک است. اگر تلسکوپ برای مشاهدات چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد، معمولاً  طول موج کمینه را برابر با 550nm برمی‌گزینیم که متناظر است با بیشینه‌ی حساسیت چشم. در تلسکوپ‌های عکاسی، معمولاً عدسی شیئی با طوا موج کمینه 425nm ساخته می‌شود، چرا که صفحات عکاسی معمولی بیش‌ترین حساسیت را به قسمت آبی طیف دارند.
+
بی‌رنگ یا آکروماتیک  به‌صورت ترکیبی از دو عدسی، ابداع شد. در این نوع عدسی، وابستگی طول کانونی به طول‌موج بسیار کم‌تر از یک عدسی ساده است؛ و در یک طول‌موج ، طول کانونی یک فرینه  دارد (معمولاً یک کمینه). در نزدیکی این نقطه، تغییر طول کانونی نسبت به طول‌موج بسیار کوچک است. اگر تلسکوپ برای مشاهدات چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد، معمولاً  طول موج کمینه را برابر با 550nm برمی‌گزینیم که متناظر است با بیشینه‌ی حساسیت چشم. در تلسکوپ‌های عکاسی، معمولاً عدسی شیئی با طوا موج کمینه 425nm ساخته می‌شود، چرا که صفحات عکاسی معمولی بیش‌ترین حساسیت را به قسمت آبی طیف دارند.
  
با ترکیب سه عدسی یا حتی بیش‌تر، از جنس شیشه‌های متفاوت، می‌توان ابیراهی رنگی را در عدسی چشمی بیش از پیش تصحیح کرد (مانند چشمی‌های [[آپوکروماتیک]]). همچنین، در شیشه‌های مخصوصی، وابستگی ضریب شکست به طول‌موج را به‌گونه‌ای حذف کرده‌اند که با دو عدسی از آن‌ها، ابیراهی رنگی تقریباً اصلاح می‌شود. البته تاکنون از این نوع عدسی‌ها در نجوم چندان استفاده‌ای نشده است.
+
با ترکیب سه عدسی یا حتی بیش‌تر، از جنس شیشه‌های متفاوت، می‌توان ابیراهی رنگی را در عدسی چشمی بیش از پیش تصحیح کرد (مانند چشمی‌های آپوکروماتیک). همچنین، در شیشه‌های مخصوصی، وابستگی ضریب شکست به طول‌موج را به‌گونه‌ای حذف کرده‌اند که با دو عدسی از آن‌ها، ابیراهی رنگی تقریباً اصلاح می‌شود. البته تاکنون از این نوع عدسی‌ها در نجوم چندان استفاده‌ای نشده است.
  
 
بزرگ‌ترین‌ تلسکوپ‌های شکستی در جهان دهانه‌ای به قطر تقریبی یک متر دارند  و نسبت کانونی آن‌ها نوعاً بین f/10 تا f/20 است . بزرگترین تلسگوپ شکستی در رصدخانه یرکیز ، وابسته به دانشگاه شیکاگو در ویسکانس امریکا قرار دارد که قطر شیئی آن حدود 1 متر (40 اینچ) است . این شیئی آکروماتیک است و رنگهای متخلف نور را تقریبا به طور دقیق در یک کانون گرد می آورد.  
 
بزرگ‌ترین‌ تلسکوپ‌های شکستی در جهان دهانه‌ای به قطر تقریبی یک متر دارند  و نسبت کانونی آن‌ها نوعاً بین f/10 تا f/20 است . بزرگترین تلسگوپ شکستی در رصدخانه یرکیز ، وابسته به دانشگاه شیکاگو در ویسکانس امریکا قرار دارد که قطر شیئی آن حدود 1 متر (40 اینچ) است . این شیئی آکروماتیک است و رنگهای متخلف نور را تقریبا به طور دقیق در یک کانون گرد می آورد.  
تلسکوپ های شکستی بزرگتر از این تاکنون ساخته نشده اند ، زایرا معلوم شده است که شیئی تلسکوپ یرکیز تقریبا بزرگترین شیئی ای است که عملا می‌توان ساخت. اگر شیئی بزرگتر از این اندازه باشد ، وزن شیشه آن سبب می شود که عدسی تاب بردارد و به اعوجاج تصویر بیانجامد . از طرف دیگر [[تلسکوپ بازتابی]] مشابه یا دارای اندازه بزرگتر از این ، ارزانتر هستند و به راحتی نیز ساخته می شوند.  
+
تلسکوپ های شکستی بزرگتر از این تاکنون ساخته نشده اند ، زایرا معلوم شده است که شیئی تلسکوپ یرکیز تقریبا بزرگترین شیئی ای است که عملا می توان ساخت. اگر شیئی بزرگتر از این اندازه باشد ، وزن شیشه آن سبب می شود که عدسیتاب بردارد و به اعوجاج تصویر بیانجامد . از طرف دیگر [[تلسکوپ بازتابی]] مشابه یا دارای اندازه بزرگتر از این ، ارزانتر هستند و به راحتی نیز ساخته می شوند.  
  
استفاده از تلسکوپ‌های شکستی، به علت میدان دید کوچک و ساختمان دراز و بزرگ آن، با محدودیت‌هایی روبرو است. از این تلسکوپ‌ها، برای مثال، در مشاهده‌ی [[ستاره های دوتایی]]، و در تلسکوپ‌های گوناگون نصف‌النهاری که وظیفه‌ی تعیین موقعیت ستارگان را بر عهده دارند، استفاده می‌شود. در عکاسی، از این تلسکوپ‌ها می‌توان در اندازه‌گیری‌های دقیق موقعیت استفاده کرد؛ برای مثال، برای پیدا کردن [[اختلاف‌منظر]].
+
استفاده از تلسکوپ‌های شکستی، به علت میدان دید کوچک و ساختمان دراز و بزرگ آن، با محدودیت‌هایی روبرو است. از این تلسکوپ‌ها، برای مثال، در مشاهده‌ی ستاره‌های دوتایی، و در تلسکوپ‌های گوناگون نصف‌النهاری که وظیفه‌ی تعیین موقعیت ستارگان را بر عهده دارند، استفاده می‌شود. در عکاسی، از این تلسکوپ‌ها می‌توان در اندازه‌گیری‌های دقیق موقعیت استفاده کرد؛ برای مثال، برای پیدا کردن اختلاف‌منظر.
  
با استفاده از آرایش‌های پیچیده‌تر عدسی، می‌توان به [[میدان دید]] وسیع‌تری دست یافت. این نوع تلسکوپ‌ها را اخترنگار  می‌نامند. اخترنگار از یک چشمی متشکل از سه تا پنج عدسی بهره می‌برد و دهانه‌ی آن کم‌تر از 60cm است. نسبت کانونی f/5 تا f/7 ، و میدان دید حدود 5 درجه می‌باشد. از اخترنگار در عکس‌برداری مناطق وسیع آسمان استفاده می‌شود؛ به‌طور مثال، در مطالعه‌ی حرکت ویژه، و مطالعه‌ی آماریِ روشنایی ستارگان.
+
با استفاده از آرایش‌های پیچیده‌تر عدسی، می‌توان به میدان دید وسیع‌تری دست یافت. این نوع تلسکوپ‌ها را اخترنگار  می‌نامند. اخترنگار از یک چشمی متشکل از سه تا پنج عدسی بهره می‌برد و دهانه‌ی آن کم‌تر از 60cm است. نسبت کانونی f/5 تا f/7 ، و میدان دید حدود 5 درجه می‌باشد. از اخترنگار در عکس‌برداری مناطق وسیع آسمان استفاده می‌شود؛ به‌طور مثال، در مطالعه‌ی حرکت ویژه، و مطالعه‌ی آماریِ روشنایی ستارگان.
  
 
[[رده:ابزارهای نجومی]]
 
[[رده:ابزارهای نجومی]]
سطر ۱۵: سطر ۱۵:
 
== منبع ==
 
== منبع ==
 
کتاب مبانی ستاره‌شناسی/هانو کارتونن و همکاران/ مترجم: غلامرضا شاه‌علی [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%87%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C_(%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8)] [http://astronomy2012.blogfa.com]
 
کتاب مبانی ستاره‌شناسی/هانو کارتونن و همکاران/ مترجم: غلامرضا شاه‌علی [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%87%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C_(%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8)] [http://astronomy2012.blogfa.com]
 
 
کتاب ساختار ستاگان و کهکشان ها/نوشته پاول هاج/مترجم: توفیق حیدرزاده/صفحه 288
 
کتاب ساختار ستاگان و کهکشان ها/نوشته پاول هاج/مترجم: توفیق حیدرزاده/صفحه 288

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)