تیتان

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو

تیتان(تایتان)

تیتان بزرگترین قمر زحل و بعد از گانیمد (قمر مشتری) بزرگترین قمر منظومه شمسی است.قطر تیتان 5150 کیلومتر و چگالی متوسط آن دو برابر آب است.به همین دلیل تصور می شود که نیمی از سنگ و نیمی از یخ آب تشکیل یافته باشد.سرعت گریز از تیتان حدود 2.5 کیلومتر در ثانیه است.جوی را در پیرامون آن نگاه داشته که نخستین نشانه های آن در سال 1903 به وسیله جی.ماس سولا J.Comas Sola ستاره شناس اسپانیایی احساس گردیده و طی سال های 1944 و 1943 به کمک دستگاه های طیف نگار آن را آزمایش و تایید نمود.

کاوش های کیهانی که به یاری ویجر 1 انجام یافته است،نشان داد که جو تیتان کلا از نیتروژن و کمی متان ترکیب یافته و تراکم نسبتا زیاد آن دیدار سطح قمر مزبور را مانع گردیده است.آزمایش های انجام شده به وسیله ویجر ها فشار جو تیتان را 1.6 برابر فشار جو زیمن نشان می دهد و دمای سطحی آن را برابر 92 کلوین بیان می دارد.در جو تیتان علاوه بر نیتروژن و متان گاز های دیگری چون هلیوم،اتان،استیلین،پروپان و هیدرژن نیز یافت می گردد.شرایط حاکم بر جو تیتان وجود گونه ای حیات را در قمر مزبور ایجاد مینماید،اما از انجایی که دمای تیتان بسیار کم است،این تصور بسیار نا متحمل خواهد بود.

با وجود این که دو نیم کره تیتان از نظر رنگ متفاوت اند،ولی رنگ کلی قمر مزبور مایل به نارنجی است.نیم کره جنوبی روشن تر و درخشان تر و نیم کره شمالی تقریبا قرمز و تیره است.

اطلاعات بدست آمده گویای آن است که ترکیبات جو تیتان در قطب شمال و عرض متوسط و همچنین عرض های پایین نیم کره شمالی متفاوت است و مقدار استیلن نواحی اخیر از نواحی قطبی بیشتر است.

تیتان یک قمر همزمان است و میل محور چرخش آن نسبت به قایم بر سطح مدارش حدود 5 درجه است.فاصله تیتان از زحل 1.221.600 کیلومتر است و یک دور گردش کامل آن 15 روز و 22 ساعت و 42 دقیقه به درازا می کشد.

تیتان

منبع

  • کتاب اطلس منظومه شمسی/نوشته:پاتریک مور/ترجمه:مهندس عباس جعفری