ثابت گرانش: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند منبع}}
+
[[File:NewtonsLawOfUniversalGravitation.svg|قاب|چپ|ثابت گرانش در قانون جهانی نیوتون، یک مقدار جهانی است. ]]
[[رده:فیزیک]]
+
'''ثابت گرانش'''، ثابتی است که در [[گرانش|قانون جهانی گرانش]] [[نیوتن]] و در نظریه [[نسبیت عام]] [[انیشتین]] ظاهر می‌شود. در هر نظریه مربوط به ساختار اجسام بزرگ و تکامل [[جهان]] (مانند [[کیهان‌شناسی]]) این ثابت نقش عمده‌ای دارد.
  
هنگامی که [[نیوتون]] راجع به نیروی [[گرانش]] بین دو جسم تحقیق می کرد، دریافت که نیروی [[گرانش]] بین دو جسم متناسب است با حاصل ضرب [[جرم]] اجسام تقسیم بر مجذور فاصله. ضریبی که این تناسب را به تساوی تبدیل می کند ثابت جهانی [[گرانش]] است و با نماد G به صورت
+
ضریب G ضریب جاذبه عمومی نیوتن نام دارد و مقدار آن در سیستم SI برابر است با:
F= G M*m/d^2
 
در معادله ی نیروی گرانش ظاهر می شود. در این معادله F [[نیرو]]ی [[گرانش]] مابین دو جسم، به جرمهای m و M و به فاصله ی d از هم است. مقدار این ثابت برابر است با:
 
  
 +
[[پرونده:Gravitational constant.png|وسط]]
 +
{{-}}
 +
== تاریخچه ==
 +
شصت سال از مرگ [[نیوتن]] گذشته بود که هنری کاوندیش قانون گرانش را از طریق تجربی و به کمک یک ترازوی دوار در آزمایشگاه تأیید کرد. در این آزمایش همچنین اندازه عددی ثابت گرانش G برای نخستین بار به دست آمد.
  
11-^10*6.67384 (m^3 kg^-1 s^-2)
+
نخستین اندازه گیری دقیق را کاوندیش در سال ۱۱۷۷/۱۷۸۹ انجام داد در قرن ۱۹ نیز پوئین تینگ و بویز اصلاحات مهمی در این اندازه گیری انجام دادند.
  
جالب است بدانید تا حدود شصت سال پس از مرگ [[نیوتون]] مقدار این ثابت مجهول بود یا فقط حدود خیلی نادقیقی از آن در دست بود ولی اولین بار در سال 1789 [[هنری کاوندیش]] با استفاده از یک ترازوی پیچشی در یک آزمایش هوشمندانه با اندازه گیری [[نیرو]]ی وارد بین دو گوی سنگی بزرگ، مقدار ِ دقیق این ثابت را به دست آورد. جالب تر این است که این ثابت قدیمی ترین ثابت بنیادین فیزیک است با این حال تا کنون مقدار این ثابت دارای بیشترین خطای اندازه گیری در بین دیگر ثوابت بنیادین بوده است.
+
[[پرونده:Cavendish Torsion Balance Diagram.svg|thumb]]
بعد از کشف [[نسبیت عام]] که نظریه ی کامل ِ [[گرانش]] بود بازهم ثابت گرانش در معادلات [[نسبیت عام]] ظاهر شد و هنوز هم یکی از اصلی ترین ثوابت در فیزیک محسوب می شود.
+
 
 +
== اطلاعات اولیه ==
 +
 
 +
اهمیت ثابتهای بنیادی فیزیک به همین جا ختم نمی‌شود، بلکه این ثابتها دارای مفاهیم فیزیکی هستند و نیز می‌توان از ترکیب آنها به کمیت‌های با ارزش فیزیکی دست یافت. به عنوان مثال، می‌توان از ترکیب سه ثابت معروف مانند [[ثابت پلانک]] (h)، [[سرعت نور]] (C) و ثابت گرانش، [[زمان پلانک]] را بدست آورد.
  
 
== جستارهای دیگر ==
 
== جستارهای دیگر ==
 
* [[گرانش]]
 
* [[گرانش]]

نسخهٔ ‏۱ نوامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۷:۲۵

پرونده:NewtonsLawOfUniversalGravitation.svg
ثابت گرانش در قانون جهانی نیوتون، یک مقدار جهانی است.

ثابت گرانش، ثابتی است که در قانون جهانی گرانش نیوتن و در نظریه نسبیت عام انیشتین ظاهر می‌شود. در هر نظریه مربوط به ساختار اجسام بزرگ و تکامل جهان (مانند کیهان‌شناسی) این ثابت نقش عمده‌ای دارد.

ضریب G ضریب جاذبه عمومی نیوتن نام دارد و مقدار آن در سیستم SI برابر است با:

Gravitational constant.png


تاریخچه

شصت سال از مرگ نیوتن گذشته بود که هنری کاوندیش قانون گرانش را از طریق تجربی و به کمک یک ترازوی دوار در آزمایشگاه تأیید کرد. در این آزمایش همچنین اندازه عددی ثابت گرانش G برای نخستین بار به دست آمد.

نخستین اندازه گیری دقیق را کاوندیش در سال ۱۱۷۷/۱۷۸۹ انجام داد در قرن ۱۹ نیز پوئین تینگ و بویز اصلاحات مهمی در این اندازه گیری انجام دادند.

اطلاعات اولیه

اهمیت ثابتهای بنیادی فیزیک به همین جا ختم نمی‌شود، بلکه این ثابتها دارای مفاهیم فیزیکی هستند و نیز می‌توان از ترکیب آنها به کمیت‌های با ارزش فیزیکی دست یافت. به عنوان مثال، می‌توان از ترکیب سه ثابت معروف مانند ثابت پلانک (h)، سرعت نور (C) و ثابت گرانش، زمان پلانک را بدست آورد.

جستارهای دیگر