حرکت فضایی: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'میتوان' به 'می‌توان')
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند تصویر}} {{نوشتار خرد}}
+
[[File:Stars Moving.jpg|چپ|قاب|حرکت ستارگان در فضا|]]
 +
حرکت فضایی (Space velocity) یا سرعت فضایی به حرکت واقعی [[ستاره]] در [[کهکشان]] گفته می شود. این بردار را می‌توان به دو بردار دیگر تجزیه کنیم:
  
حرکت فضایی (Space velocity) یا سرعت فضایی به حرکت واقعی ستاره در کهکشان گفته می شود. بردار این حرکت را به وسیله دو بردار تجزیه می کنیم:
+
الف) [[سرعت شعاعی]] سرعتی است که ما آن را از روش های مشاهده ای احساس نمی کنیم و در واقع به دور یا نزدیک شدن ستاره در راستای دید ما گفته می شود. اما این حرکت با روش هایی قابل تشخیص است مانند [[پیش بینی طیف]] ستاره و مقایسه آن با طیف دریافتی که در اثر حرکت شعاعی ستاره طول موج دریافتی نسبت به طول موج واقعی تغییر مکان می دهد.
  
الف) سرعت شعاعی سرعتی است که ما آن را از روش های مشاهده ای احساس نمی کنیم و در واقع به دور یا نزدیک شدن ستاره در راستای دید ما گفته می شود.
+
ب) [[سرعت مماسی]] سرعتی است که ما آن را از طریق مشاهده به دست می آوریم. (به صورت تغییر مکان ستاره در آسمان احساس می شود) این سرعت عمود بر راستای دید ناظر است.
 +
 
 +
[[File:Stars Moving 2.jpg|چپ|قاب|رابطه بین سرعت فضایی،شعاعی و مماسی]]
 +
براساس معادلات فیثاغورس داریم که:
 +
 
 +
مجذور سرعت فضایی برابر است با حاصل جمع مجذور سرعت شعاعی و مجذور سرعت مماسی.
  
ب) سرعت مماسی سرعتی است که ما آن را از طریق مشاهده به دست می آوریم. این سرعت عمود بر راستای دید ناظر است.
 
  
 
== منابع ==
 
== منابع ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۵:۳۱

حرکت فضایی (Space velocity) یا سرعت فضایی به حرکت واقعی ستاره در کهکشان گفته می شود. این بردار را می‌توان به دو بردار دیگر تجزیه کنیم:

الف) سرعت شعاعی سرعتی است که ما آن را از روش های مشاهده ای احساس نمی کنیم و در واقع به دور یا نزدیک شدن ستاره در راستای دید ما گفته می شود. اما این حرکت با روش هایی قابل تشخیص است مانند پیش بینی طیف ستاره و مقایسه آن با طیف دریافتی که در اثر حرکت شعاعی ستاره طول موج دریافتی نسبت به طول موج واقعی تغییر مکان می دهد.

ب) سرعت مماسی سرعتی است که ما آن را از طریق مشاهده به دست می آوریم. (به صورت تغییر مکان ستاره در آسمان احساس می شود) این سرعت عمود بر راستای دید ناظر است.

پرونده:Stars Moving 2.jpg
رابطه بین سرعت فضایی،شعاعی و مماسی

براساس معادلات فیثاغورس داریم که:

مجذور سرعت فضایی برابر است با حاصل جمع مجذور سرعت شعاعی و مجذور سرعت مماسی.


منابع[ویرایش]

1. کتاب الفبای المپیاد نجوم و اخترفیزیک (ج اول) / محمد بهرام پور / انتشارات دانش پژوهان جوان