در حال ویرایش خوشه باز

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
 +
{{نوشتار خرد}}
 +
[[رده:نجوم رصدی]]
 +
 
[[پرونده:M45.jpg|[[خوشه پروین]]([[M45]])  پرنورترین [[خوشه باز]] آسمان|چپ|قاب]]
 
[[پرونده:M45.jpg|[[خوشه پروین]]([[M45]])  پرنورترین [[خوشه باز]] آسمان|چپ|قاب]]
  
از آنجا که محاسبات الگو های تکامل ستاره ای بی اندازه مشکل است و در آنها تعداد زیادی عاملهای تقریبی وارد می شوند که گرچه تقریب خوبی دارند اما کاملا معین نیستند ، اختر شناسان این محاسبات را با مشاهداتی که از خوشه های ستاره ای به عمل می آورند ، مقایسه و کنترل می کنند . معلوم شده است که تمام ستارگان یک خوشه ستاره ای به طور همزمان از متراکم شدن مواد میان ستاره ای به وجود می آیند و از این رو ، سن تمام ستارگان آن تقریبا یکسان است . این امر ، مطالعه الگو های تکاملی ستاره ای را از روی بررسی دما و درخشندگی تمام ستارگان موجود در یک خوشه ستاره ای امکانپذیر می سازد .خوشه ستاره ای ، ستارگانی با جرم های مختلف را در بر می گیرد که عمری تقریبا یکسان دارند و بنابراین ، ستارگانی در فاز های تکاملی مختلف را به نمایش می گذارد ،    ( به شزط آنکه ستارگان کافی در آن وجود داشته باشد . )<ref name="multiple1"> کتاب ساختار ستارگان و کهکشان ها/ نوشته پاول هاج/ ترجمه توفیق حیدر زاده/ انتشارات گیتاشناسی </ref>
+
یک خوشه [[ستاره]]‌ای باز (به انگلیسی: open cluster) گروهی از ستارگان است که از یک [[سحابی]] به وجود آمده‌اند و غالبا حد اکثر از چند صد [[ستاره]] تشکیل شده‌اند و [[گرانش]] بین آنها نسبت به [[خوشه کروی |خوشه‌های کروی]] بسیار کمتر است. خوشه‌های [[ستاره]]‌ای باز در [[کهکشان مارپیچی |کهکشان‌های مارپیچی]] و [[کهکشان]]‌های نامنظم بسیار کم پیدا می‌شوند.
 +
 
 +
خوشه‌های ستاره ای باز معمولا از ستارگان جوان و پر جرم تشکیل شده‌اند به همین دلیل اکثر ستاره های آنها آبی رنگ هستند.
 +
ترکیبی پراکنده از ده تا چند صد ستاره جوان یا حتی ۳۰۰۰ ستاره  که از یک سحابی و تقریبا در یک زمان بوجود آمده و دارای ارتباط گرانشی ناچیزی با هم هستند. خوشه‌های باز در بازوهای مارپیچی و درون قرص یا صفحه کهکشانی دیده می‌شوند (برخلاف خوشه‌های کروی ک در هاله‌ی اطراف کهکشان وجود دارند) و ابعاد آنها در حد چند ده سال نوری است. فاصله‌ی ستاره ها در یک خوشه بطور متوسط ۲ تا ۳ سال نوری است. ستاره های یک خوشه باز تنها از لحاظ جرم متفاوت می‌باشند واز لحاظ ترکیب شیمیایی و سن و فاصله تا خورشید بسیار مشابه هستند به همین دلیل دانشمندان به آنها به دید آزمایشگاهی برای بررسی مدلهای ستاره ای نگاه می‌کنند. خوشه‌ی پروین  و خوشه‌ی کندوی عسل و خوشه قلائص، از خوشه‌های معروف آسمان هستند.این خوشه‌ها با نام خوشه‌ی کهکشانی ((galactic cluster هم شناخته می‌شوند. در حالیکه عمر خوشه‌های کروی حداقل ۱۰ میلیارد سال است، عمر خوشه‌های باز کمتر از یک میلیارد سال و در حد چند صد میلیون سال است. خوشه‌های باز بعداز مدتی پراکنده شده و خوشه بودن آنها دیگر قابل تشخیص نخواهد بود. برای تشخیص ستارگان یک خوشه از ستارگان زمینه آسمان از بررسی حرکات نسبی آنها استفاده می‌شود. ستارگان یک خوشه تقریبا دارای حرکت نسبی مشابه در فضا هستند.
 +
 
 +
خوشه‌های باز از محل بازیابی شده‌ای متولد شده‌اند که عناصر سنگین از قبیل کربن وهیدروژن در خود دارند و ماحصل تولد وانفجار ستارگان پیشین بوده‌اند.
  
خوشه های ستاره ای که در کهکشان محلی ما تشخیص داده شده اند ، دو نوع عمده دارند : جوانترین آنها خوشه های باز یا کهکشانی نامیده می شوند ، و خوشه های پیرتر ، بزرگتر و پر جمعیت تر ، خوشه های کروی خوانده می شوند . خوشه های کهکشانی اصولا به صفحه پهن کهکشانی محلی ما محدود می شوند . در حدود یک هزار عدد از آنها در کهکشان ما شناخته شده اند ، ولی تخمین زده می شود که احتمالا هزاران عدد دیگر نیز وجود دارد که به سبب تیرگی شدید ناشی از غبار دیده نمی شوند .گستره جمعیت خوشه های کهکشانی از حدود چند دوجین تا چندین صد ستاره است . گستره سن ستارگان این خوشه ها نیز ، در روی رشته اصلی آنها ، از کمتر از یک میلیون تا پنج میلیارد سال ( یا بیشتر ) است .<ref name="multiple1"> کتاب ساختار ستارگان و کهکشان ها/ نوشته پاول هاج/ ترجمه توفیق حیدر زاده/ انتشارات گیتاشناسی </ref>
+
برآورد می‌شود در کهکشان راه شیری در حدود ۲۰۰۰ خوشه باز وجود داشته باشد.
  
== جستاره ای دیگر ==
 
* [[خوشه پروین]]
 
* [[خوشه قلائص]]
 
  
 
== منابع ==
 
== منابع ==
  
<references />
+
دانشنامه‌ی ستاره‌شناسی
 
 
[[رده:نجوم رصدی]]
 
[[رده:اخترفیزیک]]
 

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)