دوتایی گرفتی: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند منبع}}
+
{{نیازمند منبع}}{{نوشتار خرد}}
  
 
بیش از نیمی از ستارگان آسمان منظومه های دو تایی تا چندتایی هستند که اغلب از زمان تولد باهم بوده اند و از یک [[سحابی]] متولد شده اند . این ستارگان براساس ویژگی هایشان به چند دسته تقسیم میشوند : 2گانه ، 2تایی گرفتی ، 2تایی طیفی ، 2تایی اختر سنجی  
 
بیش از نیمی از ستارگان آسمان منظومه های دو تایی تا چندتایی هستند که اغلب از زمان تولد باهم بوده اند و از یک [[سحابی]] متولد شده اند . این ستارگان براساس ویژگی هایشان به چند دسته تقسیم میشوند : 2گانه ، 2تایی گرفتی ، 2تایی طیفی ، 2تایی اختر سنجی  
  
مدار گردش ستارگان دوتایی گرفتی به گونه ای از[[زمین]] دیده میشوند که حین گردش بدور یکدیگر (که بدور مرکز ثقلشان میچرخند) یکی (ستاره ی بزرگتر که به آن ستاره ی اصلی می گوییم)در پشت دیگری (ستاره ی کوچکتر =همدم) بطور دوره ای پنهان میشود . دراین زمان که گرفت رخ میدهد روشنایی ستاره ی اصلی دچار افت میشود . وقتی همدم عبور کرد دوباره روشنایی اصلی خود را دارد.  
+
مدار گردش ستارگان دوتایی گرفتی به گونه ای از[[زمین]] دیده میشوند که حین گردش بدور یکدیگر (که بدور مرکز ثقلشان میچرخند) یکی ([[ستاره]] بزرگتر که به آن ستاره ی اصلی می گوییم)در پشت دیگری (ستاره ی کوچکتر =همدم) بطور دوره ای پنهان میشود . دراین زمان که گرفت رخ میدهد روشنایی ستاره ی اصلی دچار افت میشود . وقتی همدم عبور کرد دوباره روشنایی اصلی خود را دارد.  
  
مثال بارز دراین نمونه 2تایی ،"ستاره ی الغول"، ستاره ی بتا - برساووش است . تغییرات افت و خیز این ستاره با چشم غیر مسلح هم محسوس است . و درفاصله 82 [[سال نوری]] تا زمین قرار گرفته اند . یک دوره ی تناوب این منظومه 69 ساعت به طول می انجامد که [[قدر]] ستاره ی پرنور تراز 1.3 به 5.3 تغییر میکند.البته طبق رصدهای انجام گرفته در تغییرات سرعت در خطوط طیفی این ستاره در قرن 19و 20 توسط منجمان وجود[[ستاره]] ی سوم تایید شده است.
+
مثال بارز دراین نمونه 2تایی ،"ستاره ی الغول"، ستاره ی بتا - برساووش است . تغییرات افت و خیز این ستاره با چشم غیر مسلح هم محسوس است . و درفاصله 82 [[سال نوری]] تا [[زمین]] قرار گرفته اند . یک دوره ی تناوب این منظومه 69 ساعت به طول می انجامد که [[قدر]] ستاره ی پرنور تراز 1.3 به 5.3 تغییر میکند.البته طبق رصدهای انجام گرفته در تغییرات [[سرعت]] در خطوط طیفی این [[ستاره]] در قرن 19و 20 توسط منجمان وجود[[ستاره]] ی سوم تایید شده است.
 
[[رده:اخترفیزیک]]
 
[[رده:اخترفیزیک]]

نسخهٔ ‏۱ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۵۹

این نوشتار نیازمند منبع است . با ویرایش آن و اضافه کردن منابع معتبر ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .
این یک نوشتار خرد است . با ویرایش آن ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .


بیش از نیمی از ستارگان آسمان منظومه های دو تایی تا چندتایی هستند که اغلب از زمان تولد باهم بوده اند و از یک سحابی متولد شده اند . این ستارگان براساس ویژگی هایشان به چند دسته تقسیم میشوند : 2گانه ، 2تایی گرفتی ، 2تایی طیفی ، 2تایی اختر سنجی

مدار گردش ستارگان دوتایی گرفتی به گونه ای اززمین دیده میشوند که حین گردش بدور یکدیگر (که بدور مرکز ثقلشان میچرخند) یکی (ستاره بزرگتر که به آن ستاره ی اصلی می گوییم)در پشت دیگری (ستاره ی کوچکتر =همدم) بطور دوره ای پنهان میشود . دراین زمان که گرفت رخ میدهد روشنایی ستاره ی اصلی دچار افت میشود . وقتی همدم عبور کرد دوباره روشنایی اصلی خود را دارد.

مثال بارز دراین نمونه 2تایی ،"ستاره ی الغول"، ستاره ی بتا - برساووش است . تغییرات افت و خیز این ستاره با چشم غیر مسلح هم محسوس است . و درفاصله 82 سال نوری تا زمین قرار گرفته اند . یک دوره ی تناوب این منظومه 69 ساعت به طول می انجامد که قدر ستاره ی پرنور تراز 1.3 به 5.3 تغییر میکند.البته طبق رصدهای انجام گرفته در تغییرات سرعت در خطوط طیفی این ستاره در قرن 19و 20 توسط منجمان وجودستاره ی سوم تایید شده است.