دوره تناوب هلالی

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۱:۱۹ توسط Mojtaba.m (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی 'دوره تناوب هلالی مدت زمانی است که از دید یک ناظر زمینی سیاره به موضع اولیه اش در ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

دوره تناوب هلالی مدت زمانی است که از دید یک ناظر زمینی سیاره به موضع اولیه اش در آسمان نسبت به خورشید برگردد که برای سیارات داخلی این مدت زمان میتواند بین دو عبور متوالی سیاره از نقاط مقارنه ی داخلی می باشد.همینطور برای سیارات خارجی دوره تناوب هلالی زمان بین دو عبور متوالی از نقطه مقابله است .

به عبارت دیگر دوره تناوب هلالی سیارات به مدت زمانی گفته میشود که دوسیاره نسبت به خورشید دوبار موقعیت یکسانی داشته باشند .

محاسبه دوره تناوب هلالی

در شکل ، سیاره درونی زهره و سیاره بیرونی هم مریخ است . (این دو سیاره برای نمونه انتخاب شدهاند و میتوانستند هر سیاره دیگی نیز باشند)


Untditled.JPG


زمانی که خورشید ،زهرهو مریخ در یک راستا باشند در نظر میگیریم میدانیم که زهره از مریخ به خورشید نزدیک تر است پس طبق قوانین کپل زهره نسبت به مریخ در زمان کوتاه تری به دور خورشید میگردد . دوره تناوب سیاره خارجی را با P و دوره تناوب سیاره داخلی را با E و همچنین دوره تناوب هلالی این دوساره را S مینامیم .در مدت زمان بین دو همخطی (همان دوره تناوب هلالی)یا همان s روز زمانی که سیاره مریخ X درجه پیش رفته باشد سیاره زهره یک دور به اضافه X درجه یا همان 360+X درجه طی کرده است .

حالا از یک تناسب ساده استفاده میکنیم سیاره در مدت زمان P روز 360 درجه(یک دوره کامل)را طی میکند پس در مدت S روز چند درجه را طی می کند ؟