دیموس: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
 
(۱۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نوشتار خرد}}
 
 
== دیموس ==
 
== دیموس ==
 +
[[مریخ]] دارای دو [[قمر]] است که هر دو در سال 1877 توسط آساف هال (Asaph Hall) آمریکایی کشف شدند. وی برای قمرهای مزبور نام های [[فوبوس]] به معنی ترس و دیموس به معنی وحشت را انتخاب کرد. قمرهای مریخ خیلی کوچکند و با [[تلسکوپ]]های زمینی به صورت نقاط نورانی دیده می شوند. [2]
  
 +
دیموس 25 هزار کیلومتر از مرکز [[مریخ]] فاصله دارد و دارای قطری حدود 11 کیلومتر می باشد . دوره تناوب [[حرکت انتقالی]] آن به دور سیاره - 30 ساعت و 18 دقیقه  - فقط اندکی با دوره تناوب حرکت وضعی خود سیاره - 24 ساعت و 37 دقیقه - تفاوت دارد. دیموس از مشرق طلوع می کند ، اندکی از سیاره در حال دوران عقب می افتد و پیش از آن که در مغرب غروب کند ، دو دور کامل [[اهله]] را سپری می کند. [2] این قمر مانند [[فوبوس]] در هر بار گردش به دور مریخ، یکبار نیز حول محور خویش می‌گردد. [1]
 +
 +
[[پرونده:Orbits of Phobos and Deimos.gif|frame|چپ|مدارهای دیموس و [[فوبوس]].]]
 +
 +
دیموس در فاصله دورتری به دور مریخ می‌گردد، خود به قدری کوچک است که از دیدگاه مریخ بزرگتر از [[شعرای یمانی]] یا [[مریخ]] از دیدگاه زمینی به چشم نمی‌آید. این قمر در طول یک سال مریخ، 130 باز از مقابل خورشید می‌گذرد و هر بار عبور آن فقط یک دقیقه و 48 ثانیه طول می‌کشد.
 +
 +
[[سرعت فرار|سرعت گریز]] دیموس از 10 متر در صانیه تجاوز نمی‌کند. این قمر فاقد نور است و [[بازتاب نسبی|نسبت بازتاب]] آن 7 درصد می‌باشد.
 +
 +
دانشمندان بر این عقیده اند که منشا هر دو قمر [[مریخ]] یکی است و روزگاری هر دو در [[کمربند سیارکی]] جای داشتند.
 +
 +
چهره دیموس با [[فوبوس]] فرق دارد. در این قمر گودی بزرگتر از قطر 3 کیلومتر وجود ندارد و از سوی دیگر چون فاصله آن از مریخ بیشتر از فوبوس است، از اینرو تا اندازه زیادی از اثرات[[گرانش| جاذبه]] سیاره مادر در امان مانده و خطوط شکست در آن ظاهر نگردیده است.
 +
 +
یکی از ویژگی های دیموس آن است که غبار لایه آن ضخیم تر از فوبوس بوده و تقریبا غالب گودهای شهابی را پر کرده است. [1]
  
دِیموس کوچک‌ترین و دورترین ماه ([[قمر]]) [[مریخ]] است.
 
 
نام عارضه‌های دیموس مربوط می‌شود به مؤلفانی که در مورد قمرهای مریخ نوشته‌اند. هم‌اینک دو عارضهٔ نام‌گذاری‌شده بر دیموس وجود دارد یکی دهانه سویفت و دیگری دهانه ولتر. جاناتان سویفت و ولتر وجود اقمار مریخی را پیش‌بینی کرده‌بودند.
 
 
دیموس در ۱۲ اوت ۱۸۷۷ توسط آساف هال (Asaph Hall) کشف شد. هال هم‌زمان، ماه دیگری به نام فوبوس را در پیرامون بهرام کشف کرد.
 
 
نام دیموس به معنی دلهره و فوبوس به معنی ترس است. این دو نام مربوط به اسطوره‌های یونانی باستان هستند.
 
  
 
[[رده:منظومه شمسی]]
 
[[رده:منظومه شمسی]]
 +
[[رده:علوم سیاره‌ای]]
 +
[[رده:قمر]]
  
 +
== منبع ==
  
== منبع ==
+
1. کتاب اطلس منظومه شمسی / نوشته پاتریک مور / ترجمه عباس جعفری
  
ویکی بدیا
+
2. کتاب نجوم به زبان ساده / نوشته مایر دگانی/مترجم :محمد رضا خواجه پور /صفحه 312

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ فوریهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۱:۳۹

دیموس[ویرایش]

مریخ دارای دو قمر است که هر دو در سال 1877 توسط آساف هال (Asaph Hall) آمریکایی کشف شدند. وی برای قمرهای مزبور نام های فوبوس به معنی ترس و دیموس به معنی وحشت را انتخاب کرد. قمرهای مریخ خیلی کوچکند و با تلسکوپهای زمینی به صورت نقاط نورانی دیده می شوند. [2]

دیموس 25 هزار کیلومتر از مرکز مریخ فاصله دارد و دارای قطری حدود 11 کیلومتر می باشد . دوره تناوب حرکت انتقالی آن به دور سیاره - 30 ساعت و 18 دقیقه - فقط اندکی با دوره تناوب حرکت وضعی خود سیاره - 24 ساعت و 37 دقیقه - تفاوت دارد. دیموس از مشرق طلوع می کند ، اندکی از سیاره در حال دوران عقب می افتد و پیش از آن که در مغرب غروب کند ، دو دور کامل اهله را سپری می کند. [2] این قمر مانند فوبوس در هر بار گردش به دور مریخ، یکبار نیز حول محور خویش می‌گردد. [1]

دیموس در فاصله دورتری به دور مریخ می‌گردد، خود به قدری کوچک است که از دیدگاه مریخ بزرگتر از شعرای یمانی یا مریخ از دیدگاه زمینی به چشم نمی‌آید. این قمر در طول یک سال مریخ، 130 باز از مقابل خورشید می‌گذرد و هر بار عبور آن فقط یک دقیقه و 48 ثانیه طول می‌کشد.

سرعت گریز دیموس از 10 متر در صانیه تجاوز نمی‌کند. این قمر فاقد نور است و نسبت بازتاب آن 7 درصد می‌باشد.

دانشمندان بر این عقیده اند که منشا هر دو قمر مریخ یکی است و روزگاری هر دو در کمربند سیارکی جای داشتند.

چهره دیموس با فوبوس فرق دارد. در این قمر گودی بزرگتر از قطر 3 کیلومتر وجود ندارد و از سوی دیگر چون فاصله آن از مریخ بیشتر از فوبوس است، از اینرو تا اندازه زیادی از اثرات جاذبه سیاره مادر در امان مانده و خطوط شکست در آن ظاهر نگردیده است.

یکی از ویژگی های دیموس آن است که غبار لایه آن ضخیم تر از فوبوس بوده و تقریبا غالب گودهای شهابی را پر کرده است. [1]

منبع[ویرایش]

1. کتاب اطلس منظومه شمسی / نوشته پاتریک مور / ترجمه عباس جعفری

2. کتاب نجوم به زبان ساده / نوشته مایر دگانی/مترجم :محمد رضا خواجه پور /صفحه 312