رده‌بندی طیفی ستارگان

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو

رده بندی طیفی سیستمی برای مرتب کردن ستارگان بر حسب طیف است.

یکی از اولین رده بندی های طیفی شامل حرف های O,B,A,F,G,K,M است،داغ ترین ستاره ها ستاره های رده ی O هستند و سردترین ستاره ها M.هم چنین ستاره های رده ی O جرم و درخشندگی بیشتری دارند.ستاره های رده ی O "آبی"، رده ی B "آبی-سفید" ، رده ی A"سفید" ، رده ی F"زرد-سفید" ، رده ی G"زرد" ، رده ی K"نارنجی" و رده ی M"قرمز" .اگر چه ممکن است رنگ های ذکر شده توسط رصدگر متفاوت باشد،که به مکان و شرایط رصدی و هم چنین خود فرد بستگی دارد.

با پیشرفته تر شدن دستگاه های طیف سنجی و بیشتر شدن دقت دستگاه ها هر کدام از رده های طیفی پسوندی از 0 تا 9 اختیار کردند.مثلا A0 نشان دهنده ی داغ تر ین ستاره در رده ی A و A9 سردترین آن هاست.خورشید بر طبق این دسته بندی G2 معرفی می شود.این رده بندی به رده بندی هاروارد مشهور است که بر حسب شدت خطوط هیدروژن مرتب می شود. در واقع علت نامنظم بودن ترتیب رده بندی هم همین است چون در آن زمان تنها اطلاعاتی که از ستاره ها داشتند بر اساس طیفشان بود به همین خاطر اولین رده بندی هم بر اساس ویژگی طیفی ستاره ها شکل گرفت. یکی از این ویژگی ها قدرت خطوط هیدروژن بود و بر این اساس ستارگان را مرتب کردند به طوری که قوی ترین خطوط هیدروژن در ستارگان رده ی طیفی A دیده می شود و به ترتیب تا ضعیف ترین خطوط که همانا مربوط به رده O (که داغترین ستارگان اند) ادامه میابد. بعدها که به رابطه ی دما با این خطوط پی بردند رده بندی را با همان اسامی اما بر اساس دما دوباره چیدند.

هم چنین حروف دیگر برای نشان دادن رده های نادرتر ستاره ها به کار می رود.مانند: WR/W:دمای بالا،مقدار هلیوم نسبت به هیدروژن زیاد است و شدت بادهای ستاره ای زیاد است. L:سردتر از ستاره های نوع M هستند و در فروسرخ می درخشند. T:مانند رده ی L و متان در آن ها به وفور یافت می شود. Y:کوتوله های بسیار سرد.(در حد دمای بدن انسان!) C:غول های قرمزی که در جو آن ها کربن یافت می شود.(ابتدا با R ,N شناخته می شدند) D:مختص کوتوله های سفید که به زیر رده های متعددی تقسیم می شود. P:سحابی سیاره نما Q:ابرنواختر