در حال ویرایش رسانا

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
تا آنجا که به رفتار الکتروستاتیکی مربوط می شود، مواد را می‌توان به دو رده تقسیم کرد: رساناهای الکتریکی و عایق ها(دی الکتریک ها). رساناها مثل فلز ها، موادی هستند که تعداد بسیار زیادی حامل بار اساسا آزاد دارند. این حامل های بار (که در اکثر موارد [[الکترون]] اند) می‌توانند در سرتاسر جسم رسانا آزادانه حرکت کنند. میدان های الکتریکی(حتی بی نهایت کوچک) بر این حامل ها اثر می کنند و مادامی که میدان بر آنها اثر می کند، به حرکت خود ادامه می دهند. وقتی به کمک یک چشمه [[انرژی]] خارجی [[میدان الکتریکی]] پایا در رسانا برقرار می شود، این حامل های آزاد [[جریان الکتریکی]] را حمل می کنند.
+
کلمه رسانا ممکن است به یکی از دو مورد زیر اشاره داشته باشد:
  
چون بار می‌تواند آزادانه در جسم رسانا حرکت کند، حتی تحت تاثیر میدان های الکتریکی بسیار ضعیف نیز حامل های بار([[الکترون]] ها یا [[یون]] ها) آنقدر به حرکت خود ادامه می دهند تا به مواضعی برسند که در آنجا برایند [[نیرو]]های وارد بر آنها صفر شود. وقتی این ذرات به حال سکون رسیدند،در داخل جسم میدان الکتریکی وجود ندارد. این بدان علت است که داخل جسم هیچ گاه از تجمع حامل های بار تهی نمی شود، و چنانچه میدانی وجود داشته باشد، حامل های بار به حرکت خود ادامه خواهند داد. از این رو در شرایط ایستا، میدان الکتریکی در درون جسم رسانا صفر است. به علاوه، چون در درون جسم رساناE=0 است، پتانسیل الکتریکی در تمام نقاط درون جسم رسانا یکسان است. به عبارت دیگر، در شرایط ایستا، هر جسم رسانایی یک ناحیه هم پتانسیل را در فضا تشکیل می دهد.<ref> مبانی نظریه الکترومغناطیس/ریتس،میلفورد،کریستی/ترجمه: جلال صمیمی،ناصر علیزاده قمصری،مجتبی آقامیر/نشر دانشگاهی</ref>
+
* رسانای الکتریکی، ماده‌ای که به جریان الکتریکی اجازهٔ شارش دهد.
 +
* رسانش گرما،جابجایی [[انرژی گرمایی]] از درون ماده.
 +
 
 +
 
 +
در مورد اول می توان اینگونه بیان کرد که برخی اجسام می توانند [[بار الکتریکی]] را به راحتی از منطقه ای درون جسم به منطقه دیگر منتقل کنند.
 +
 
 +
برای پی بردن به دلیل رسانش می‌‌توان ساختمان مواد رسانا را مورد توجه قرار داد. از جمله مواد رسانای بسیار معروف فلزات هستند. ویژگی عمده فلزات از نظر خصوصیت الکتریکی این است که این مواد دارای [[الکترون]]های آزاد هستند. این [[الکترون]]ها را اصطلاحا حاملین بار می‌‌گویند. هنگامی ‌که [[اتم]]های منزوی برای تشکیل جسم جامد فلزی با هم ترکیب می‌‌شوند، [[الکترون]]های لایه خارجی اتم، مقید به اتمهای منفرد باقی نمی‌‌مانند، بلکه آزادانه در سرتاسر حجم جسم جامد حرکت می‌‌کنند.
 +
 
 +
زمانی که در جسمی ‌جابجایی بار صورت می‌‌گیرد، می‌‌گویند از جسم جریان الکتریکی می‌‌گذرد. بنابراین اگر فلزی را در مسیر جریان الکتریکی قرار دهیم، این جریان توسط [[الکترون]]های آزاد منتقل می‌‌شود و لذا خاصیت رسانایی بیشتر متوجه حاملین بار و سرعت آنهاست. البته غیر از فلزات رساناهای دیگری نیز وجود دارند. از این جمله می‌‌توان به محلولهای آبی نمکها و اسیدها و بسیاری از اجسام رسانای دیگر اشاره کرد. اگر اتمی در لایهٔ آخر خود ۱ یا ۲ الکترون داشته باشد آن رسانا خواهد بود.
  
 
[[رده:فیزیک]]
 
[[رده:فیزیک]]
سطر ۸: سطر ۱۶:
 
* [[الکترون]]
 
* [[الکترون]]
 
== منبع ==
 
== منبع ==
<references />
+
دانشنامه رشد[http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D8%AC%D8%B3%D9%85+%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%D8%A7&SSOReturnPage=Check&Rand=0]
 +
ویکی پدیا فارسی [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%DB%8C%DA%A9%DB%8C]

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)