ستارگان دورقطبی: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'ي' به 'ی')
سطر ۱: سطر ۱:
ستارگانی که روی استوای سماوی قرار دارند، 12 ساعت بالای [[افق]] و 12 ساعت زیر خط افق هستند و از شرق طلوع و در غرب غروب می کنند.
+
<p style="text-align: justify; ">ستارگانی که روی استوای سماوی قرار دارند، 12 ساعت بالای [[افق]] و 12 ساعت زیر خط افق هستند و از شرق طلوع و در غرب غروب می کنند.</p>
 
+
[[File:Circum anim.gif|frame|center]]
[[پرونده:Circum anim.gif|ستارگان دو قطبی |وسط|قاب]]
+
<p style="text-align: justify; ">ستارگانی که بالای استوای سماوی قرار دارند، در نقطه ای بین شمال و شرق طلوع و در نقطه ای بین شمال و غرب غروب می کنند.این ستارگان بیش از 12 ساعت بالای افق هستند.</p><p style="text-align: justify; "></p>
 
+
== انواع ستارگان از لحاط حرکت ==
ستارگانی که بالای استوای سماوی قرار دارند، در نقطه ای بین شمال و شرق طلوع و در نقطه ای بین شمال و غرب غروب می کنند.این ستارگان بیش از 12 ساعت بالای افق هستند.
+
<p style="text-align: justify; ">بنابر این 3 دسته ستاره داریم، که البته این ها به عرض جغرافیایی منطقه ارتباط دارند :</p>
 
 
 
 
== انواع ستاره از لحاط حرکت ==
 
 
 
بنابر این 3 دسته ستاره داریم، که البته این ها به عرض جغرافیایی منطقه ارتباط دارند:
 
 
 
 
  1.ستارگان دور قطبی که همواره بالای افق هستند و غروب نمی کنند.
 
  1.ستارگان دور قطبی که همواره بالای افق هستند و غروب نمی کنند.
  
سطر ۱۶: سطر ۱۰:
 
  3.ستارگان ابدی الخفا(ستارگان دور قطبی جنوب) .
 
  3.ستارگان ابدی الخفا(ستارگان دور قطبی جنوب) .
  
== ستارگان دور قطبی شمالی ==
+
== ستارگان دور قطبی شمالی ==
 
+
<p style="text-align: justify; ">ستارگان دور قطبی، ستاره‌هایی هستند كه هرگز زیر خط افق قرار نمی‌گیرند. به نظر می‌رسد كه این ستارگان به دور قطب می‌چرخند. از بریتانیایی كبیر و امریكای شمالی [[صورت فلکی دب اکبر]] دور قطبی است. خرس بزرگ هرگز از دید خارج نمی شود. از نیوزیلند&nbsp;[http://%D8%B5%D9%88%D8%B1%D8%AA%20%D9%81%D9%84%DA%A9%DB%8C%20%D8%B5%D9%84%DB%8C%D8%A8%20%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%A8 صورت فلکی صلیب جنوبی]&nbsp;جزء ستارگان دور قطبی است.</p><p style="text-align: justify; ">در استوا، ستارگان دور قطبی وجود ندارد، '''زیرا همه آنها طلوع و غروب می‌كنند.'''</p><p style="text-align: justify; "></p>
 
 
ستارگان دور قطبی، ستاره‌هایی هستند كه هرگز زیر خط افق قرار نمی‌گیرند. به نظر می‌رسد كه این ستارگان به دور قطب می‌چرخند. از بریتانیایی كبیر و امریكای شمالی [[صورت فلکی دب اکبر]] دور قطبی است. خرس بزرگ هرگز از دید خارج نمی شود. از نیوزیلند[[صورت فلکی صلیب جنوب]] جزء ستارگان دور قطبی است.
 
 
 
در استوا، ستارگان دور قطبی وجود ندارد، '''زیرا همه آنها طلوع و غروب می‌كنند.'''
 
 
 
 
 
 
== قطب جنوب سماوی ==
 
== قطب جنوب سماوی ==
 
+
<p style="text-align: justify; ">نام ستاره قطبی از این واقعیت اخذ شده است که چون محور زمین را ادامه دهیم، آسمان را در نقطه‌ای بسیار نزدیک به این ستاره قطع می‌کند! این ادامه محور زمین را [[محور عالم]] می‌نامند. محور عالم به فرض از بالا و پایین الی غیر النهایه ادامه دارد. بالا در اینجا به معنی فراتر از قطب شمال زمین و پایین به معنی آن سوی قطب جنوب زمین است. محور زمین صرفاً جزء کوچکی از محور عالم است. نقاطی را که در آن محور عالم آسمان را می‌شکافد به ترتیب قطب شمال سماوی و قطب جنوب سماوی نامند.</p>
 
 
نام ستاره قطبی از این واقعیت اخذ شده است که چون محور زمین را ادامه دهیم، آسمان را در نقطه‌ای بسیار نزدیک به این ستاره قطع می‌کند! این ادامه محور زمین را [[محور عالم]] می‌نامند. محور عالم به فرض از بالا و پایین الی غیر النهایه ادامه دارد. بالا در اینجا به معنی فراتر از قطب شمال زمین و پایین به معنی آن سوی قطب جنوب زمین است. محور زمین صرفاً جزء کوچکی از محور عالم است. نقاطی را که در آن محور عالم آسمان را می‌شکافد به ترتیب قطب شمال سماوی و قطب جنوب سماوی نامند.
 
 
 
 
== صورت های فلکی دور قطبی ==
 
== صورت های فلکی دور قطبی ==
[[پرونده:Pole precess.jpg|ستارگان دو قطبی |چپ|قاب]]
+
<p style="text-align: justify; ">[[File:Pole precess.jpg|frame|left]]</p><p style="text-align: justify; ">علاوه بر [[صورت فلکی دب اکبر]] چهار صورت فلکی معروف دیگر نیز در شمال جغرافیایی 40 N همیشه مشهود هستند. این صورت ها عبارتند از&nbsp;:</p><p style="text-align: justify; ">[[صورت فلکی دب اصغر]]</p><p style="text-align: justify; ">[[صورت فلکی ذات الکرسی]]</p><p style="text-align: justify; ">[[صورت فلکی اژدها]]</p><p style="text-align: justify; ">[[صورت فلکی قیفاووس]]</p><p style="text-align: justify; "></p><p style="text-align: justify; ">البته این نکته را نباید فراموش کرد که صورت های فلکی دور قطبی در هر عرض جغرافیایی یک لیست متفاوت است و صورت های فلکی نام برده شده صورت های فلکی دور قطبی شمالی برای کشور ایران و کشور های هم عرض میباشد .</p>
 
+
== منابع ==
علاوه بر [[صورت فلکی دب اکبر]] چهار صورت فلکی معروف دیگر نیز در شمال جغرافیایی 40 N همیشه مشهود هستند.
+
<p style="text-align: justify; ">1. دانشنامه</p><p style="text-align: justify; ">2. ویکی پدیا انگلیسی</p><p style="text-align: justify; ">3. کتاب نجوم به زبان ساده / مایر دگانی (نویسنده) / احمد رضا خواجه پور (مترجم) / انتشارات گیتاشناسی</p><p style="text-align: justify; ">[[Category:نجوم رصدی|نجوم_رصدی]]</p>
این صورت ها عبارتند از :
 
 
 
[[صورت فلکی دب اصغر ]]
 
 
 
[[صورت فلکی ذات الکرسی ]]
 
 
 
[[صورت فلکی اژدها]]
 
 
 
[[صورت فلکی قیفاووس]]
 
 
 
 
 
 
البته این نکته را نباید فراموش کرد که صورت های فلکی دور قطبی در هر عرض جغرافیایی یک لیست متفاوت است و صورت های فلکی نام برده شده صورت های فلکی دور قطبی شمالی برای کشور ایران و کشور های هم عرض میباشد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
== منابع==
 
 
 
دانشنامه  
 
 
 
en.wikipedia
 
 
 
کتاب نجوم به زبان ساده  
 
 
 
 
 
 
 
[[رده:نجوم رصدی ]]
 

نسخهٔ ‏۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۸:۴۵

ستارگانی که روی استوای سماوی قرار دارند، 12 ساعت بالای افق و 12 ساعت زیر خط افق هستند و از شرق طلوع و در غرب غروب می کنند.

Circum anim.gif

ستارگانی که بالای استوای سماوی قرار دارند، در نقطه ای بین شمال و شرق طلوع و در نقطه ای بین شمال و غرب غروب می کنند.این ستارگان بیش از 12 ساعت بالای افق هستند.

انواع ستارگان از لحاط حرکت

بنابر این 3 دسته ستاره داریم، که البته این ها به عرض جغرافیایی منطقه ارتباط دارند :

1.ستارگان دور قطبی که همواره بالای افق هستند و غروب نمی کنند.
2.ستارگانی که طلوع و غروب دارند.
3.ستارگان ابدی الخفا(ستارگان دور قطبی جنوب) .

ستارگان دور قطبی شمالی

ستارگان دور قطبی، ستاره‌هایی هستند كه هرگز زیر خط افق قرار نمی‌گیرند. به نظر می‌رسد كه این ستارگان به دور قطب می‌چرخند. از بریتانیایی كبیر و امریكای شمالی صورت فلکی دب اکبر دور قطبی است. خرس بزرگ هرگز از دید خارج نمی شود. از نیوزیلند صورت فلکی صلیب جنوبی جزء ستارگان دور قطبی است.

در استوا، ستارگان دور قطبی وجود ندارد، زیرا همه آنها طلوع و غروب می‌كنند.

قطب جنوب سماوی

نام ستاره قطبی از این واقعیت اخذ شده است که چون محور زمین را ادامه دهیم، آسمان را در نقطه‌ای بسیار نزدیک به این ستاره قطع می‌کند! این ادامه محور زمین را محور عالم می‌نامند. محور عالم به فرض از بالا و پایین الی غیر النهایه ادامه دارد. بالا در اینجا به معنی فراتر از قطب شمال زمین و پایین به معنی آن سوی قطب جنوب زمین است. محور زمین صرفاً جزء کوچکی از محور عالم است. نقاطی را که در آن محور عالم آسمان را می‌شکافد به ترتیب قطب شمال سماوی و قطب جنوب سماوی نامند.

صورت های فلکی دور قطبی

Pole precess.jpg

علاوه بر صورت فلکی دب اکبر چهار صورت فلکی معروف دیگر نیز در شمال جغرافیایی 40 N همیشه مشهود هستند. این صورت ها عبارتند از :

صورت فلکی دب اصغر

صورت فلکی ذات الکرسی

صورت فلکی اژدها

صورت فلکی قیفاووس

البته این نکته را نباید فراموش کرد که صورت های فلکی دور قطبی در هر عرض جغرافیایی یک لیست متفاوت است و صورت های فلکی نام برده شده صورت های فلکی دور قطبی شمالی برای کشور ایران و کشور های هم عرض میباشد .

منابع

1. دانشنامه

2. ویکی پدیا انگلیسی

3. کتاب نجوم به زبان ساده / مایر دگانی (نویسنده) / احمد رضا خواجه پور (مترجم) / انتشارات گیتاشناسی