سرعت نور: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'ي' به 'ی')
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۱۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''سرعت نور''' یک ثابت جهانی و دقیقاً برابر با ۲۹۹،۷۹۲،۴۵۸ متر بر ثانیه(در [[خلأ]]) است. علت دقت این است که تعریف متر بر اساس سرعت نور و تعرریف ثانیه بنا شده‌است.
+
سفینه ای که در فضا گشت می زند، حتی اگر موتورهایش خاموش باشد، [[سرعت]]ش کم و زیاد می شود، چون گرانی می‌تواند به آن رو به جلو یا عقب شتاب دهد. اما سرعت موج [[الکترومغناطیس]]ی در فضا هرگز تغییر نمی کند؛ نه بدان سبب که [[گرانش]] بر [[نور]] تاثیر نمی گذارد، چون می گذارد.گرانش می‌تواند [[بسامد]] نور را تغییر دهد یا آن را منحرف سازد، اما نمی‌تواند اندازه [[سرعت]] آن را تغییر دهد. چه عاملی باعث می شود که [[نور]] همواره با سرعت ثابت در فضای تهی حرکت کند؟ پاسخ آن به القای الکترومغناطیسی و پایستگی آن مربوط می شود.
  
این کمیت را در [[فیزیک]] و دیگر علوم با حرف c نشان می‌دهند. در محاسبات عادی که دقت زیادی مورد نیاز نیست، سرعت نور را برابر با ۳۰۰٬۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه  متر بر ثانیه) در نظر می‌گیرند. مقدار آن تقریباً برابر با ۱۸۶٬۲۸۲ مایل بر ثانیه است. سرعت نور بیشینه سرعتی است که انرژی، ماده و اطلاعات در جهان می‌تواند مسافرت کند. این سرعت همچنان [[سرعت]] تمام ذرات بدون جرم و میدانهای فیزیکی — شامل [[تابش الکترومغناطیسی]] که نور نیز جزو آن است می‌شود — نیز هست. ذراتی که ذکر شد سرعتشان مستقل چارچوب مرجع است که گسترش این اصل به [[نسبیت خاص]] می‌انجامد. همچنین این سرعت در فرمول مشهور [[هم‌ارزی جرم و انرژی]] یعنی ''E''&nbsp;=&nbsp;''mc''<sup>2</sup> ظاهر می‌شود
+
اگر سرعت نور کم می شد، [[میدان الکتریکی]] متغیر آن [[میدان مغناطیسی]] ضعیف تری تولید می کرد، که آن نیز، سبب تولید میدان الکتریکی ضعیف تری می شد و به همین ترتیب تا اینکه [[موج]] کاملا از بین می رفت. و هیچ [[انرژی]] از جایی به جای دیگر منتقل نمی شد.بنابراین، نور نمی‌تواند با سرعتی کمتر از سرعت ثابت خود حرکت کند.
  
سرعت نور در اجسام شفاف کمتر از سرعت نور در [[خلأ]] است. سرعت نور در خلأ تقسیم بر سرعت نور در آن ماده شفاف (مانند شیشه یا هوا) به عددی بزرگتر از یک می‌انجامد که به آن [[ضریب شکست]] (با نماد n نشان می‌دهند) می‌گویند و در فرمول‌های نور هندسی کاربرد دارد.  
+
اگر سرعت نور زیاد می شد، میدان الکتریکی متغیر آن میدان مغناطیسی قوی تری تولید می کرد که آن نیز، باعث تولید میدان الکتریکی قوی تری می شد، به همین ترتیب تا آخر. اوج گیری شدت میدان و افزایش مداوم [[انرژی]] با توجه به اصل پایستگی انرژی اکیدا ممنوع است. القای متقابل فقط وقتی به صورت نا محدود تداوم می یابد و انرژی بدون کم و زیاد شدن منتقل می شود که سرعت ثابت باشد. [[جیمز کلارک ماکسول]]، از معادله های القای الکترومغناطیسی خود مقدار این سرعت حیاتی را 300,000 کیلومتر در ثانیه به دست آورد. او در محاسبه های خود فقط از ثابت هایی استفاده کرد که با آزمایش های ساده ای با میدان های الکتریکی و مغناطیسی به دست آمده بودند. او سرعت نور را به کار نبرد، بلکه آن را بدست آورد. ماکسول خیلی زود متوجه شد که پاسخ یکی از بزرگترین معماهای عالم- یعنی سرشت نور- را به دست آورده است.او کشف کرد که [[نور]] صرفا [[تابش الکترومغناطیسی]] در گستره [[بسامد]] معین10<sup>14</sup>*4.3 تا 10<sup>14</sup>*7 ارتعاش در ثانیه است. این امواج آنتن های الکتریکی شبکیه چشم را فعال می سازند. امواج کم بسامد قرمز به نظر می رسند، و امواج پر بسامد بنفش به نظر می آیند. در همین زمان بود که ماکسول متوجه شد [[تابش الکترومغناطیسی]] با هر [[بسامد]]ی با همان سرعت نور منتشر می شود.<ref>فیزیک مفهومی-جلد سوم/تالیف پل جی.هیوئیت/ترجمه منیژه رهبر/انتشارات فاطمی </ref>
  
نخستین بار [[گالیلئو گالیله]] سرعت نور را اندازه گرفت. اما مقداری که او به دست آورد بسیار متفاوت‌تر از مقدار واقعی بود. بعدها [[ستاره‌شناس]] دانمارکی اوله رومر به کمک گرفت‌های [[مشتری]] سرعت نور را تا حد دقیقی اندازه گرفت.
+
<br/>
[[رده:فیزیک]]
+
 
 +
== جستاره ای دیگر ==
 +
*[[%D9%86%D9%88%D8%B1|نور]]
 +
*[[%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AC%20%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D8%BA%D9%86%D8%A7%D8%B7%DB%8C%D8%B3%DB%8C|امواج الکترومغناطیس]]
  
== جستارهای دیگر ==
 
* [[نور]]
 
* [[امواج الكترومغناطیس]]
 
 
== منابع ==
 
== منابع ==
ویكی پدیافارسی[http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA_%D9%86%D9%88%D8%B1]
+
 
 +
<references />
 +
 
 +
[[Category:فیزیک]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۵۴

سفینه ای که در فضا گشت می زند، حتی اگر موتورهایش خاموش باشد، سرعتش کم و زیاد می شود، چون گرانی می‌تواند به آن رو به جلو یا عقب شتاب دهد. اما سرعت موج الکترومغناطیسی در فضا هرگز تغییر نمی کند؛ نه بدان سبب که گرانش بر نور تاثیر نمی گذارد، چون می گذارد.گرانش می‌تواند بسامد نور را تغییر دهد یا آن را منحرف سازد، اما نمی‌تواند اندازه سرعت آن را تغییر دهد. چه عاملی باعث می شود که نور همواره با سرعت ثابت در فضای تهی حرکت کند؟ پاسخ آن به القای الکترومغناطیسی و پایستگی آن مربوط می شود.

اگر سرعت نور کم می شد، میدان الکتریکی متغیر آن میدان مغناطیسی ضعیف تری تولید می کرد، که آن نیز، سبب تولید میدان الکتریکی ضعیف تری می شد و به همین ترتیب تا اینکه موج کاملا از بین می رفت. و هیچ انرژی از جایی به جای دیگر منتقل نمی شد.بنابراین، نور نمی‌تواند با سرعتی کمتر از سرعت ثابت خود حرکت کند.

اگر سرعت نور زیاد می شد، میدان الکتریکی متغیر آن میدان مغناطیسی قوی تری تولید می کرد که آن نیز، باعث تولید میدان الکتریکی قوی تری می شد، به همین ترتیب تا آخر. اوج گیری شدت میدان و افزایش مداوم انرژی با توجه به اصل پایستگی انرژی اکیدا ممنوع است. القای متقابل فقط وقتی به صورت نا محدود تداوم می یابد و انرژی بدون کم و زیاد شدن منتقل می شود که سرعت ثابت باشد. جیمز کلارک ماکسول، از معادله های القای الکترومغناطیسی خود مقدار این سرعت حیاتی را 300,000 کیلومتر در ثانیه به دست آورد. او در محاسبه های خود فقط از ثابت هایی استفاده کرد که با آزمایش های ساده ای با میدان های الکتریکی و مغناطیسی به دست آمده بودند. او سرعت نور را به کار نبرد، بلکه آن را بدست آورد. ماکسول خیلی زود متوجه شد که پاسخ یکی از بزرگترین معماهای عالم- یعنی سرشت نور- را به دست آورده است.او کشف کرد که نور صرفا تابش الکترومغناطیسی در گستره بسامد معین1014*4.3 تا 1014*7 ارتعاش در ثانیه است. این امواج آنتن های الکتریکی شبکیه چشم را فعال می سازند. امواج کم بسامد قرمز به نظر می رسند، و امواج پر بسامد بنفش به نظر می آیند. در همین زمان بود که ماکسول متوجه شد تابش الکترومغناطیسی با هر بسامدی با همان سرعت نور منتشر می شود.<ref>فیزیک مفهومی-جلد سوم/تالیف پل جی.هیوئیت/ترجمه منیژه رهبر/انتشارات فاطمی </ref>


جستاره ای دیگر[ویرایش]

منابع[ویرایش]

<references />