صورت فلکی ارابه ران: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(اجرام غیر ستاره ای)
سطر ۱۸: سطر ۱۸:
 
[[M37]](به انگلیسی: Messier 37) یا ان‌جی‌سی ۲۰۹۹ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزارو ششصد سال نوری و قدر ظاهری آن ۶.۰ است.
 
[[M37]](به انگلیسی: Messier 37) یا ان‌جی‌سی ۲۰۹۹ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزارو ششصد سال نوری و قدر ظاهری آن ۶.۰ است.
  
[[M38]](به انگلیسی: Messier 38) یا ان‌جی‌سی ۱۹۱۲ یک خوشه ستاره‌ای خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزار و دویست سال نوری و قدر ظاهری آن ۷.۰ است.
+
[[M38]](به انگلیسی: Messier 38) یا ان‌جی‌سی ۱۹۱۲ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزار و دویست سال نوری و قدر ظاهری آن ۷.۰ است.
 +
 
 +
 
 +
[[پرونده:M36 (1).gif|خوشه باز M36|وسط|قاب]]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[پرونده:2s50px-M37a.jpg|خوشه باز M37|وسط|قاب]]
 +
 
 +
 
 +
[[پرونده:25d0px-Messier 038 2MASS.jpg|خوشه باز M38|وسط|قاب]]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
  
 
== منابع ==
 
== منابع ==

نسخهٔ ‏۳ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۹:۲۸

صورت فلکی ارابه ران و محدوده آن در آسمان

یکی از چشمگیرترین صورتهای فلکی زمستان، صورت فلکی "ارابه ران" با ستاره نورانی اصیلش "عیوق" است. نام دیگر آن ممسک الاعنه می باشد.


افسانه ها

بنابر افسانه ها، "ارابه ران" همان "اریختونیوس" (erichthonios) است که موجودی با بدن انسان و پاهایی به صورت دم مار بود. این جوان از "آتنه" (athene)، الهه دانش و خرد، متولد شد و نمو کرد. او، این کودک عجیب الخلقه را که به جای پا دم مار داشت، در یک سبد گذاشت و او را به دو راهبه تحویل داد. به آنها گفت که هرگز اجازه ندارد سبد را باز کنند، اما آنها از روی کنجکاوی این کار را انجام دادند و کودک را که به جای پا، دم مار داشت دیدند، از وحشت و هراس پا به فرار گذاشتند و خود را از ساختمان اکروپولیس آتن به زیر انداختند و به کام مرگ فرو رفتند. چندی بعد اریختونیوس پادشاه آتن شد و ارابه های چهار چرخ مسابقه ارابه رانی را اختراع کرد؛ خدایان به خاطر این اختراع او را به شکل صورت فلکی به آسمان انتقال دادند.

درباره صورت فلکی "ارابه ران" افسانه ها و داستانهای زیاد دیگری هم وجود دارد. نکته جالب و عجیب این است که او را همیشه به همراه بزها و بزغاله ها نمایش می دهند. شاید مردم در زمانهای خیلی قدیم در این صورت فلکی چوپانی را با گله خود می دیدند. گفتنی است که سه ستاره در این صورت فلکی که تشکیل مثلث می دهند بزغالگان نامیده می شوند.


رصد با چشم غیر مسلح

در بالای سر پیکر آسمانی گاو، چند ضلعی بزرگی به نام ارابه ران (Auriga) قرار دارد. درخشان‌ترین ستارهٔ این پیکر آسمانی، بزبان (عیوق، Capella) است که ششمین ستارهٔ درخشان آسمان می‌باشد. عیوق در ادبیات فارسی استعاره از بلندای آسمان و کمال است. ستاره‌ای که از نظر رنگ شبیه به خورشید، ولی در حقیقت بسیار بزرگ‌تر از آن است و بر بازوی راست ارابه ران قرار دارد. بعد از این ستاره، از نظر درخشش، ستارهٔ منکب العنان، در شانهٔ ارابه ران است. جنوبی‌ترین ستارهٔ این چند ضلعی، متعلق به صورت فلکی گاو است. در مرکز این پیکر، چندین خوشهٔ باز و کم نور (m38,m36) قرار دارند که با چشم غیر مسلح قابل رویت اند.

اجرام غیر ستاره ای

M36 (به انگلیسی: Messier 36) یا ان‌جی‌سی ۱۹۶۰ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزار و صد سال نوری و قدر ظاهری آن ۶.۵ است.

M37(به انگلیسی: Messier 37) یا ان‌جی‌سی ۲۰۹۹ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزارو ششصد سال نوری و قدر ظاهری آن ۶.۰ است.

M38(به انگلیسی: Messier 38) یا ان‌جی‌سی ۱۹۱۲ یک خوشه ستاره‌ای باز در صورت فلکی ارابه‌ران است که فاصله آن از زمین چهار هزار و دویست سال نوری و قدر ظاهری آن ۷.۰ است.


خوشه باز M36


خوشه باز M37


خوشه باز M38









منابع

www.wikipedia.org

www.haftaseman.ir