صورت فلکی اکلیل شمالی

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۱:۰۶ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی 'تاج شمالی یا کاسهٔ یتیمان (معادل عربی: اکلیل شمالی، معادل لاتین: Corona Borealis، نام ا...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

تاج شمالی یا کاسهٔ یتیمان (معادل عربی: اکلیل شمالی، معادل لاتین: Corona Borealis، نام اختصاری انگلیسی:CrB) پیکری آسمانی است که در نیم‌کره شمالی دیده می‌شود.

تاج شمالی نیم‌دایره‌ای است که از ستارگان کم‌رنگ تشکیل شده و میان دو ستارهٔ کرکس نشسته و نگهبان شمال قرار دارد.

زمان رسیدن آن به نصف‌النهار ۹ تیر و مساحت آن ۱۷۹ درجه مربع است.


افسانه

افسانه چنین است که این تاج زمانی از آن آریادنه ،همسر ته زئوس بود.ته زئوس از آتنی هایی بود که باید قربانی مینتور نیمه انسان_نیمه گاو خونخواری می شد که در دهلیز تو در توی مشهوری در نزدیکی کرت،مسکن گزیده بود.ته زئوس با یاری آریادنه غول را کشت.آریادنه به محبوب خود یک شمشیر و قرقره ای نخ داد.ته زئوس به داخل دهلیز رفت  و ماموریت  خود را انجام داد.آنگاه به کمک نخ راه خود را به بیرون بازیافت و نجات پیدا کرد اما داستان پایانی نا خوشایند دارد.ازدواج ته زئوس و آریادنه چندان نپایید.ته زئوس همسر خود را ترک گفت.رب النوع باکوس برای دلداری آریادنه ، تاجی به او هدیه کرد که بعد از مرگش در آسمان جای داده شد.

اجتماع  ستارکان این صورت فلکی صرفا محصول تصادف است از این هفت ستاره  هیچ جفتی نیست که  به  یک سمت یا با یک سرعت حرکن کند.دو ستاره  آلفا و بتا اکلیل شمالی در دو جهت مخالف حرکت م ی کند و در 50هزار سال گذشته تغریبا جای خود را عوض کرده اند. 50هزار سال بعد از این دیگر این صورت فلکی هیچ شباهتی به  تاج نخواهد  داشت. [2]

ستاره‌ها

ستاره آلفا به نام گما، گوهر گرانبها یا الفکه، در عربی به معنای «درخشنده‌ترین» است. این ستاره در حقیقت دو تایی گرفتی واقعی می‌باشد. هردو ستاره از لحاظ طیف A0V و G5 V هستند و چنان نزدیک به هم هستند که مجموع انها به صورت یک ستاره تکی قدر ۲٫۲ و کم نور، در مواقع گرفتگی به نظر می‌آیند. فاصله آنها تا زمین ۷۸ سال نوری است.


اجرام عمقی آسمان

در این پیکر آسمانی ۴۰۰ کهکشان در قالب یک مجموعه خوشه‌ای قرار دارد ولی هیچ کدام پر نورتر از قدر ۱۶ نیستند به همین دلیل در بسیاری از تلسکوپ‌های نوین هم دیده نمی‌شوند.

منابع

ویکی پدیاقارسی [۱]

[2] کتاب نجوم به زبان ساده