صورت فلکی ثور: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز
سطر ۱: سطر ۱:
[[رده: نجوم رصدی]]
+
 
 
[[رده: صور فلکی]]
 
[[رده: صور فلکی]]
  

نسخهٔ ‏۴ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۸:۲۶

صورت فلکی ثور و محدوده آن در آسمان

صورت فلکی گاو یا ثور(به لاتین:Taurus) در منطقه البروج قرار دارد و دارای یک ستاره درخشان به نام دبران است که چشم خشمناک و خونین‌رنگ ثور را نمایش می‌دهد. اين ستاره كه دبران نام دارد ستاره ای سرخرنگ از قدر اول است و حدود ۶۵ سال نوری با ما فاصله دارد.

گروهی از ستارگان به شکل ۷ که از نزدیکی دبران شروع می‌شوند، خوشه قلائص نام دارند و صورت ثور را درست می‌کنند. در این صورت، می‌توان بینی و پوزهٔ ثور را مجسم‌نمود. قلائص، خوشه ستاره ای باز و کم نوری بوده و حدود ۱۲۰ سال نوری از ما فاصله دارد.

شانه‌های ثور را خوشهٔ پروین تشکیل می‌دهد. صورت فلکی ثور به خاطر این خوشهٔ زیبا، جلوهٔ خاصی دارد. خوشه پروین، شبیه به صورت فلکی دب اصغر، ولی کوچک‌تر و فشرده‌تر از آن است که هفت ستاره در آن به وضوح دیده می‌شود. بر طبق اساطیر، خوشه پروین، هفت خواهران اطلس نیرومند بودند که جبار شکارچی به دنبالشان بود و برای نجات از دست وی، به صورت هفت کبوتر در آمدند.

صورت فلکی ثور را در بیشتر ماهها می‌توان مشاهده کرد اما بهترین موقعیت و بیشترین مدت شبانه برای مشاهده آن آذرماه می‌باشد. خوشه پروین در این صورت فلکی شاخص است. صورت فلکی ثور در آذرماه تقریبا همزمان غروب خورشید، از جانب شرق در حال طلوع می‌باشد و در حوالی نیمه شب به بیشترین ارتفاع خود از افق می‌رسد و سپس مسیر خود را به طرف مغرب ادامه می‌دهد. و متقابلا هنگام طلوع خورشید درحال غروب کردن می‌باشد. با کمک صورت فلکی آندرومدا و صورت فلکی ذات الکرسی می‌توانید راحت‌ تر به خوشه پروین برسید. ضمنا مسیر حرکت این صورت فلکی با مسیر حرکت خورشید در پایان بهار (خرداد) نزدیک است. و خردادماه خورشید در این صورت فلکی است.


اجرام غیر ستاره ای

منبع

[ویکیپدیا فارسی]عنوان پیوند