در حال ویرایش صورت فلکی دب اصغر

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ursaminor1.jpg|صورت فلکی دب اصغر و محدوده آن در آسمان|چپ|قاب]]
+
دب اصغر یا خرس کوچک در واقع به شکل دب اکبر ولی کوچک تر و کم نور تر از آن است. ستاره آلفای این صورت فلکی به عنوان [[ستاره]] ی قطبی یا "Polaris" در نظر گرفته شده است. دب اصغر حدود 600 سال قبل از میلاد عنوان یک صورت فلکی را نداشته تا آنکه طالس ستاره شناس یونانی آنرا به عنوان یک صورت فلکی معرفی کرد. دو ستاره از کاسه قسمت آبگردان این صورت فلکی یعنی بتا ی دب اصغر با نام کوکب "Kochab" یا انورفرقدان از قدر دوم می باشد و گامای دب اصغر با نام اخفی الفرقدین یا موریس "Pherkad" از قدر سوم می باشد. این دو ستاره به عنوان نگهبانان قطب شمال شهرت یافته اند. با استفاده از یک [[دوربین دو چشمی]] می توان ستاره ی همدم قدر پنجم اخفی الفرقدان را نیز تشخیص داد. معروف ترین ستاره در دب اصغر آلفا ی آن یا ستاره ی قطبی یا جُدی است. محل آن در فاصله حدود یک درجه تا موضع واقعی شمال سماوی قرار گرفته است بنا برین ناظری که در قطب شمال قرار داشته باشد آنرا دقیقا در بالای سر خود می بیند.این ستاره در سال 2105 میلادی به نزدیک ترین فاصله خود تا قطب شمال می رسد. این ستاره با قدر دو ، چهل و نهمین ستاره درخشنده آسمان به حساب می آیدو حدود 820 [[سال نوری]] از [[زمین]] فاصله دارد. این ستاره از نوع ایر غول زرد رنگ و حدود 100 برابر قطر خورشید است و 2500 برابر [[خورشید]] از خود نور تولید می کند. ستاره قطبی فعلی همیشه عنوان ستاره ی قطبی را نداشته زیرا جایگاه نقطه قطب در آسمان بدلیل حرکت تقدیمی محور زمین متغیر است. حدود 4000 سال قبل ستاره ثعبان آلفا ی صورت فلکی تنین سمت ستاره قطبی را برای زمین داشته است. ستاره قطبی با طیف F8Ib به طور محسوسی یک متغیر قیفاووسی میباشد. با یک [[تلسکوپ]] کوچک سه اینچی می توان همدم این ستاره را مشاهده کرد. همدم ستاره قطبی قدر نه بوده و طیف آن F3V میباشد.
  
دب اصغر یا خرس کوچک در واقع به شکل [[صورت فلکی دب اکبر]] ولی کوچک تر و کم نور تر از آن است. ستاره آلفای این صورت فلکی به عنوان [[ستاره]] ی قطبی یا "Polaris" در نظر گرفته شده است. دب اصغر حدود 600 سال قبل از میلاد عنوان یک صورت فلکی را نداشته تا آنکه طالس ستارهشناس یونانی آنرا به عنوان یک صورت فلکی معرفی کرد.
+
[[رده:نجوم رصدی]]
  
==ستارگان دب اصغر==
 
دو ستاره از کاسه قسمت آبگردان این صورت فلکی یعنی بتا ی دب اصغر با نام کوکب "Kochab" یا انورفرقدان از قدر دوم می باشد و گامای دب اصغر با نام اخفی الفرقدین یا موریس "Pherkad" از قدر سوم می باشد. این دو ستاره به عنوان نگهبانان قطب شمال شهرت یافته اند. با استفاده از یک [[دوربین دوچشمی]] می‌توان ستاره ی همدم قدر پنجم اخفی الفرقدان را نیز تشخیص داد. معروف ترین ستاره در دب اصغر آلفا ی آن یا ستاره ی قطبی یا جُدی است. محل آن در فاصله حدود یک درجه تا موضع واقعی شمال سماوی قرار گرفته است بنا برین ناظری که در قطب شمال قرار داشته باشد آنرا دقیقا در بالای سر خود می بیند.این ستاره در سال 2105 میلادی به نزدیک ترین فاصله خود تا قطب شمال می رسد. این ستاره با قدر دو ، چهل و نهمین [[ستاره]] درخشنده آسمان به حساب می آیدو حدود 820 [[سال نوری]] از [[زمین]] فاصله دارد. این ستاره از نوع ایر غول زرد رنگ و حدود 100 برابر قطر خورشید است و 2500 برابر [[خورشید]] از خود نور تولید می کند. ستاره قطبی فعلی همیشه عنوان ستاره ی قطبی را نداشته زیرا جایگاه نقطه قطب در آسمان بدلیل [[حرکت تقدیمی]] محور زمین متغیر است. حدود 4000 سال قبل [[ستاره]] ثعبان آلفا ی صورت فلکی تنین سمت ستاره قطبی را برای زمین داشته است. [[ستاره قطبی]] با طیف F8Ib به طور محسوسی یک متغیر قیفاووسی می‌باشد. با یک [[تلسکوپ]] کوچک سه اینچی می‌توان همدم این [[ستاره]] را مشاهده کرد. همدم ستاره قطبی قدر نه بوده و طیف آن F3V می‌باشد.
 
  
==ستاره قطبی و جهت یابی==
 
  
 
+
منبع : کتاب صورت های فلکی و کتاب راهنمای ماهانه آسمان شب
 
 
ستاره قطبی ( آلفا-دب اصغر) در موارد زیر مورد استفاده است:
 
 
 
 
 
 
 
* تعیین نقطه شمال بر افق (شمال جغرافیایی)
 
 
 
* تعیین [[عرض جغرافیایی]] ناظر
 
 
 
شمال جغرافیایی با فرود آوردن خطی قائم از [[ستاره قطبی]] بر افق مشخص می‌شود. نقطه‌ای که در آن خط قائم دایره افق را قطع می‌کند. شمال جغرافیایی است. تعیین عرض جغرافیایی بر اساس فرمول زیر است:
 
 
 
عرض جغرافیایی هر نقطه در [[نیمکره شمالی]] برابر است با ارتفاع ستاره قطبی در آن نقطه. بنابراین برای ناظری در 40 درجه شمالی‏ ، جدی ارتفاعی برابر 40 درجه دارد، برای ناظری در 60درجه شمالی ، ارتفاع جدی 60درجه است و الی آخر.
 
 
 
[[ارتفاع]] یک ستاره ، بر حسب درجه ، زاویه میان افق ناظر و ستاره در امتداد یک دایره قائم است.
 
 
 
 
 
[[رده:صور فلکی]]
 
 
 
==منبع==
 
کتاب صورت های فلکی و کتاب راهنمای ماهانه آسمان شب
 
{{صور فلکی}}
 

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

الگوی به‌کاررفته در این صفحه: