طیف مرئی

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
طیف امواج الکترومغناطیسی

طیف مرئی نام بخش کوچکی از طیف امواج الکترومغناطیسی است که این طیف در طول موجی قرار دارد (400 تا 700 نانومتر) که چشم انسان نیز تنها قادر به دریافت امواج در چنین طول موجی است. در این طیف رنگ بنفش و آبی دارای انرژی بیشتر (طول موج کمتر حدود 700 نانومتر) هستند و کم انرژی ترین طول موج رنگ قرمز (طول موج بیشتر حدود 400 نانومتر) است. هرچه انرژی طول موجی کمتر باشد کمتر شکسته می شود (رابطه مستقیم) و به همین دلیل است که در طیف مرئی خارج شده از منشور رنگ آبی و بنفش بیشترین شکست را دارند و قرمز کمترین شکست. در صورتی که نور سفید (نور خورشید) را تجزیه کنیم چنین طیف مرئی ای ظاهر می شود. (نور سفید شامل تمام طیف نور مرئی است)

طیف نور سفید (طیف مرئی)


انواع طیف مرئی[ویرایش]

منشور و تجزیه شدن نور سفید.

طیف مرئی 2 نوع دارد:

1. طیف نشری

2. طیف جذبی

طیف نشری[ویرایش]

طیف مرئی گاز یونیزه شده. (طیف نشری)

زمانی که یک عنصر ینیزه می شود (داغ می شود (انرژی دریافت می کند)) شروع به انتشار نور مرئی می کند که نسبت به جنس ماده این نور صاطع شده ترکیبی از چند طول موج نور مرئی است. نور سفید ترکیبی از تمام طیف مرئی است ولی عنصری که یونیزه شده است نوری در طول موج هایی مشخص از طیف مرئی صاطع می کند. (با توجه به اینکه امواج الکترومغناطیسی بر اثر جنبش صاطع می شود می‌توان نتیجه گرفت که هر جسمی که دارای دمایی بالاتر از صفر کلوین است از خود یکی از امواج الکترومغناطیسی صاطع می کند و ما انسان ها به طور معمول از خود امواج فروسرخ صاطع می کنیم)


طیف جذبی[ویرایش]

طیف جذبی. از این طیف می‌توان فهمید که جنس گاز همان جنسی بوده است که در تصویر قبل یونیزه شده بود.

این طیف زمانی به وجود می آید که ما در مقابل یک منبع نور سفید مقداری گاز قرار دهیم در چنین حالتی آن طول موج هایی که گاز مورد نظر در هنگام یونیزه شدن صاطع می کند از طیف مرئی نور سفید حذف می شود و جذب خود ماده می شود. پس طیف جذبی همان طیف مرئی است که از آن بعضی طول موج ها حذف شده است که این طول موج ها بستگی به جنس گاز مقابل منبع نور دارد. نوری که از ستارگان به ما می رسد نیز طیف جذبی است. پس ما می‌توانیم از طریق طیف نگاری مواد تشکیل دهنده ی لایه بیرونی ستاره را کشف کنیم.














منبع[ویرایش]

ویکی پدیا