در حال ویرایش فوتون

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
 
[[رده:فیزیک]]
 
[[رده:فیزیک]]
[[رده:اخترفیزیک]]
 
بر اساس اصل دوگانی موج-ذره در مورد ذرات دو حالت ذره‌ای و موجی در نظر گرفته می‌شود، که البته این خاصیت در دنیای میکروسکوپی بیشتر مورد مطالعه‌است. به عنوان مثال، اگر ذره‌ای به [[جرم]] یک گرم که با [[سرعت]] معمولی در حال حرکت است، در نظر بگیریم طول موج منتسب به این ذره چنان کوچک خواهد بود که اصلاً قابل ملاحظه نیست، اما در مورد ذراتی مانند [[الکترون]] این طول موج قابل توجه‌است. بنابراین با توسل به این اصل می‌توان تابش الکترومغناطیسی را نیز متشکل از ذراتی دانست که این ذرات را فوتون می‌گویند. فوتون دارای اسپین یک است، یعنی از لحاظ ذره‌ای بوزون به حساب می‌آید.
 
  
[[پرونده:Military_laser_experiment.jpg|400px]]
+
{{نوشتار خرد}}
  
نور لیزر
+
'''فوتون'''
  
ترکیب: ذرات بنیادی اولیه
+
تابش الکترومغناطیس متشکل از ذراتی هستند که به آنها فوتون گویند.فوتون دارای اسپین یک است.
 
 
خانواده: بوزون ها
 
 
 
برهم‌کنش: الکترومغناطیس
 
 
 
استدلال: آلبرت اینشتین
 
 
 
نماد: gamma یا h\nu
 
 
 
جرم: ۰
 
 
 
بار الکتریکی: ۰
 
 
 
اسپین: ۱
 
 
 
== واقعیت کوانتوم‌های نور ==
 
نظریه پلانک در ارتباط با بسته‌های انرژی تابشی تا اندازه‌ای مبهم بود و فقط به عنوان مبنایی برای توزیع آماری انرژی میان طول موجهای مختلف در طیف الکترومغناطیسی بکار می‌رفت. پنج سال بعد از پلانک، آلبرت اینشتین توانست این مفهوم را به صورت مشخص‌تری بیان کند. انیشتین مفهوم کوانتومی نور را برای توجیه اثر فوتوالکتریک بکار برد. بر این اساس فوتونها که دارای انرژی معینی هستند، بعد از برخورد با الکترونهای اتم، انرژی خود را به آنها داده و خود از بین می‌رود. این امر می‌تواند به عنوان یک مسئله برخورد میان دو ذره با استفاده از نظریه برخورد توضیح داده شود.
 
 
 
بعد از برخورد، فوتون از بین می‌رود و الکترون با انرژیی که از فوتون می‌گیرد، از ماده جدا می‌شود و سبب ایجاد یک جریان فوتوالکترونی در مدار خارجی می‌گردد. مقدار جریان در مدار خارجی بسته به تعداد فوتونهایی که بر سطح ماده موجود در کاتد تابیده می‌شود، متفاوت خواهد بود.
 
 
 
[[پرونده:Light-wave.png|400px]]
 
 
 
ساختار موجی فوتون
 
 
 
[[پرونده:Photon_paquet_onde.png|400px]]
 
 
 
بسته موجی
 
 
 
== تائیدی دیگر بر وجود فوتون ==
 
آزمایش دیگری که توانست وجود فوتونها را به‌صورت تجربی به اثبات رساند، مربوط به آزمایش است که توسط کامپتون انجام شد. این آزمایش که بعدها نام اثر کامپتون را بر خود گرفت، به این صورت بود که تابش الکترومغناطیسی یا فوتونها توسط مواد مختلف پراکنده می‌شود. به بیان دیگر، در این آزمایش فوتون بعد از تابش مقداری از انرژی خود را به یک الکترون تقریباً آزاد منتقل می‌کرد و خود با انرژی کمتر در راستای دیگر منحرف می‌شد. نتایج این آزمایش که با استفاده از مفهوم کوانتومی نور صورت می‌گرفت، با نتایج تجربی کاملاً تطابق داشت.
 
 
 
[[پرونده:Compton_scattering.jpg|400px]]
 
 
 
نمایی از چگونگی انجام آزمایش پدیده کامپتون.
 
 
 
== جرم فوتون ==
 
در نظریه ذره‌ای نور، نور از ذراتی بنام فوتون تشکیل شده که با سرعت ۲۹۹،۷۹۲،۴۵۸ متر بر ثانیه یا c در خلا منتشر می‌شوند.
 
برای هر فوتون [[تکانه خطی|اندازه حرکت]]ی (momentum) معادل p = h/λ معرفی شده که در آن h [[ثابت پلانک]] و λ [[طول موج]] فوتون است. در این نظریه فوتون [[جرم]] ندارد و جرم سکون آن صفر است، اما [[جرم]] معادل با [[انرژی]] آن برابر است: m = E/c2 = hν/c2 = h/λc
 
 
 
== منبع ==
 
ویکیپدیا فارسی [http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%81%D9%88%D8%AA%D9%88%D9%86]
 

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)