مقارنه

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو

مقارنه یعنی قرین شدن یا نزدیک شدن. هرگاه دو جسم آسمانی در آسمان ظاهراً نزدیک هم دیده شوند، می گوییم مقارنه ی آن دو جسم رخ داده است، مانند مقارنه ی زهره و مشتری یا مقارنه ی ماه و خوشه ی پروین. در میان اجرام آسمان، خورشید از همه درخشان تر و شاخص تر است. در واقع دیده شدن یا دیده نشدن سیاره ها به موقعیت آنها نسبت به خورشید وابسته است. اگر ماه یا سیاره ای نزدیک به خورشید قرار داشته باشد، به این وضعیت مقارنه می گویند. هنگامی که سیاره در مقارنه است، وضعیت رصدی خوبی ندارد و قابل مشاهده نیست. البته مقارنه ی سیاره، به این معنی نیست که موقعیت سیاره و خورشید در آسمان دقیقاً یکسان است. ممکن است سیاره از چند درجه بالاتر یا پایین تر از خورشید عبور کند، در این حالت مقارنه نشان دهنده ی موقعیتی است که سیاره در نزدیک ترین فاصله ی زاویه ای به خورشید قرار دارد.

مقابله و مقارنه مریخ

سیارات علیا، یعنی سیاراتی که نسبت به زمین از خورشید دورترند، در مدارشان نسبت به زمین تنها در یک نقطه در مقارنه قرار می گیرند که در این هنگام در دورترین فاصله از زمین قرار دارند. اما سیارات سفلی در دو نقطه از مدارشان نسبت به زمین در مقارنه قرار می گیرند. سیارات سفلی، عطارد و زهره، سیاراتی هستند که مدار آن ها به دور خورشید درون مدار زمین قرار دارد. اگر سیاره ی (سفلی) در مقارنه نزدیک به زمین باشد، یعنی میان زمین و خورشید، به آن مقارنه ی سفلی (مقارنه ی پایین) و اگر سیاره در دورترین وضعیت باشد، به آن مقارنه ی علیا (مقارنه ی بالا) می گویند.


منابع[ویرایش]

1. مبانی اختر شناسی / از سری منابع آموزشی مرحله ی اول المپیاد های علمی (المپیاد نجوم) / انتشارات فاطمی / فاطمه عظیم لو، منصور وصالی، محسن ایرجی