نپتون

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۲ نوامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۱۷ توسط Gshahali (بحث | مشارکت‌ها) (ویرایش Masoud farahbakhsh (بحث) به آخرین تغییری که هانيه اميري انجام داده بود واگردانده ش�)
پرش به: ناوبری، جستجو
نپتون
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Neptune.jpg
سیاره نپتون
ترتیب هشتمین سیاره سامانه خورشیدی
قطر ۴۹٬۱۰۰ کیلومتر
فاصله از خورشید ۴٬۴۹۷٬۰۰۰٬۰۰۰ کیلومتر
روز ۱۶ ساعت و۶ دقیقه
سال ۱۶۴ سال و ۹ ماه و ۱۸ روز
حالت (غالب) گاز
قمر یا حلقه ۳ حلقه ۱۳ قمر
سرعت گریز ۲۵ کیلومتر بر ثانیه
تمایل محور چرخش ۱ درجه و ۴۶ دقیقه و ۲۳.۵ ثانیه قوسی

نپتون آخرین سیارهٔ منظومه شمسی است. این نام به عنوان خدای دریا و همزاد اورانوس نامگذاری شده است.

کشف این سیاره در بین سال‌های ۱۷۹۰ تا ۱۸۴۰ بر اثر اختلالاتی که در مدار اورانوس مشاهده شد، انجام گردید.

کشف نپتون

منجمان نخست از آن رو به وجود نپتون شک برده بودند که اورانوس حرکات عجیبی در مدار خود می کرد.در 1845 اختلاف میان مواضع حساب شده و رصد شده ی اورانوس به 2 دقیقه رسیده بود که در نجوم کمیتی بسیار بزرگ است.یکی توضیحها این بود که حرکت اورانوس بع وسیله ی ناشناخته ای دیگر موجب این اختلالهاست.

دو تن به نامهای "کاوچ آدامز"و"اوربن لووریه" محاسباتی کردند وبه جوابی واح رسیدند.آنها موضع نپتون را محاسبه کردند و آن سیاره کشف کردند.

ویژگی‌ها

این سیاره از لحاظ قطر چهارمین واز لحاظ جرم سومین سیاره منظومه است وجرم آن فقط کمی از اورانوس بیشتر است. معمولاً همه این سیاره را به رنگ آبی می‌شناسد و به این علت است که گاز متان <'<تنها 1'% متان وجوددارد>> حاضر در جو نپتون رنگ سرخ را جذب کرده و آبی حاصل از طیف نوری خورشید را بازمی‌تاباند.به نپتون غول یخی نیز میگویند ،زیرا نسبت به اندازه کوچکترشان نسبت به غولهای گازی(مشتری و زحل)درصد بیشتری از یخ را در خود جای داده اند.

نپتون از نظر ساختاری بسیار شبیه به سایر سیارات گازی به خصوص اورانوس است . تفاوتی که در ساختار سیاراتی مانند اورانوس و نپتون دیده می‌شود، عدم حضور هیدروژن فلزی مایع است که در عوض آن به یک ساختار متراکم آب مانندی در اطراف هسته می‌رسیم. لایه بیرونی‌تر نپتون متشکل از هیدروژن ملکولی مایع و هلیوم مایع است.

اتمسفر و جو نپتون آبی رنگ است و درصد بازتابش بالائی دارد که حاکی از وجود یک جو غلیظ است . بر طبق تحقیقات حضور مقادیری متان نیز در این سیاره تایید شده است . در کل، ترکیبات جو این سیاره به مانند سایر سیارات غول پیکر گازی شامل ۸۰ تا ۸۵ درصد هیدروژن و ۱۵ تا ۱۹ درصد هلیوم می‌باشد.

سرعت بادهای جوی نپتون از تمامی سیارات منظومه شمسی بیشتر است.


تقریباً ۱۶۵ سال طول می‌کشد تا نپتون یک بار به‌دور خورشید بگردد.این چرخش از زمان کشف آن تنها یک بار در سال 2011 تکمیل شده است.

دوره تناوب نجومی آن ۱۶۴٫۷۹ سال است . از زمان کشف نپتون تا کنون فقط ۷۵ درصد مدار خود را طی کرده. دوره تناوب چرخشی نپتون ۱۷ ساعت و ۵۰ دقیقه است. سرعت گریز از جاذبه این سیاره نیز چیزی در حدود ۲۳ کیلومتر در ثانیه است.نپتون دارای دوقمر بزرگ بنام‌های نرئید و تریتون است و تعداد بسیار زیادی اقمار کوچک دارد.

پیش از این انتظار می‌رفت که نپتون از نظر جوی آرام‌تر از اورانوس باشد ولی ویجر ۲ نشان داد که بادهای نپتون بسیار بسیار شدید هستند. سرعت این بادها به ۶۴۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد.

منبع

ویکیپدیا فارسی [۱]

نجوم به زبان ساده    مایر دگانی