گذر زهره: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(ابن سینا و گذر زهره)
(ابن سینا و گذر زهره)
سطر ۵۵: سطر ۵۵:
 
بحث ها و شرح هاي معروفي نيز از توضيح و تفسير پديده هاي نجومي در كارهاي ابن سينا به چشم مي خورد كه يكي از مهم ترين آنها به پديده اي بسيار نادر بازمي گردد يعني گذر زهره.
 
بحث ها و شرح هاي معروفي نيز از توضيح و تفسير پديده هاي نجومي در كارهاي ابن سينا به چشم مي خورد كه يكي از مهم ترين آنها به پديده اي بسيار نادر بازمي گردد يعني گذر زهره.
 
      
 
      
2 سياره عطارد و زهره در مدارهايي به دور خورشيد در حال چرخش هستند كه نسبت به مدار زمين به خورشيد نزديك ترند، اما صفحه مداري كه اين سيارات به دور خورشيد در حال چرخش اند با صفحه مداري كه زمين به دور [[خورشيد]] در حال چرخش است، داراي اختلاف زاويه اندكي است. در مورد[[ سياره زهره]] اين زاويه در حدود 4/3 درجه است. اگر اين زاويه وجود نداشت، هربار كه سياره زهره به مقارنه سفلي (موقعيتي كه خورشيد و سياره زمين به ترتيب ذكر شده در يك جهت قرار گرفته باشند) مي رسيد، سياره از ديد ما ناظران زميني از مقابل قرص خورشيد عبور مي كرد. اما اين اتفاق نمي افتد و همان زاويه اندك بين صفحات مداري 2[[ سياره]] باعث مي شود هربار زهره اندكي بالاتر يا پايين تر از مقابل قرص خورشيد عبور مي كند و تنها در مواقعي خاص پيش مي آيد كه دقيقا مقارنه اين سياره هنگامي اتفاق بيفتد كه در همان زمان سياره هم در محل تقاطع مدار خود قرار داشته باشند. چنين حالتي 2 بار در حدود هر 120 سال رخ مي دهد، به عبارت ديگر الگوي وقوع پديده [[گذر زهره]] به اين ترتيب است كه از حدود 120 سال 2 گذر به فاصله 8 سال از هم رخ مي دهند و سپس بايد منتظر بيش از يك قرن بعد براي تكرار اين داستان ماند.
+
2 سياره عطارد و زهره در مدارهايي به دور خورشيد در حال چرخش هستند كه نسبت به مدار زمين به خورشيد نزديك ترند، اما صفحه مداري كه اين سيارات به دور خورشيد در حال چرخش اند با صفحه مداري كه زمين به دور [[خورشید]] در حال چرخش است، داراي اختلاف زاويه اندكي است. در مورد سياره[[زهره]] اين زاويه در حدود 4/3 درجه است. اگر اين زاويه وجود نداشت، هربار كه سياره زهره به مقارنه سفلي (موقعيتي كه خورشيد و سياره زمين به ترتيب ذكر شده در يك جهت قرار گرفته باشند) مي رسيد، سياره از ديد ما ناظران زميني از مقابل قرص خورشيد عبور مي كرد. اما اين اتفاق نمي افتد و همان زاويه اندك بين صفحات مداري 2[[ سياره]] باعث مي شود هربار زهره اندكي بالاتر يا پايين تر از مقابل قرص خورشيد عبور مي كند و تنها در مواقعي خاص پيش مي آيد كه دقيقا مقارنه اين سياره هنگامي اتفاق بيفتد كه در همان زمان سياره هم در محل تقاطع مدار خود قرار داشته باشند. چنين حالتي 2 بار در حدود هر 120 سال رخ مي دهد، به عبارت ديگر الگوي وقوع پديده [[گذر زهره]] به اين ترتيب است كه از حدود 120 سال 2 گذر به فاصله 8 سال از هم رخ مي دهند و سپس بايد منتظر بيش از يك قرن بعد براي تكرار اين داستان ماند.
 
      
 
      
 
باتوجه به نادر بودن وقوع چنين پديده اي، رصد و ثبت آن يكي از فعاليت هاي مهم و جالب توجه در تاريخ ستاره شناسي به شمار مي رود. آخرين بار گذر زهره در سال 2004 رخ داد كه در ايران هم قابل رويت بود و بارديگر در سال 2012 رخ مي دهد، اما پيش از آن و آخرين باري كه مردم توانسته بودند گذر زهره را ببينند، در زمان سلطنت ناصرالدين شاه در ايران بود.
 
باتوجه به نادر بودن وقوع چنين پديده اي، رصد و ثبت آن يكي از فعاليت هاي مهم و جالب توجه در تاريخ ستاره شناسي به شمار مي رود. آخرين بار گذر زهره در سال 2004 رخ داد كه در ايران هم قابل رويت بود و بارديگر در سال 2012 رخ مي دهد، اما پيش از آن و آخرين باري كه مردم توانسته بودند گذر زهره را ببينند، در زمان سلطنت ناصرالدين شاه در ايران بود.

نسخهٔ ‏۱۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۱:۵۵

این نوشتار نیازمند منبع است . با ویرایش آن و اضافه کردن منابع معتبر ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .
گذر زهره

گذر زمانی رخ میدهد که یکی از سیارات ناهید یا عطارد از دید ناظر زمینی از مقابل قرص خورشید عبور کند. این صحنه از پشت یک تلسکوپ مجهز به پالایه مخصوص، شبیه به یک نقطه تیره رنگ روی سطح خورشید است که در طی ساعاتی از نقطه ای از خورشید وارد و ساعاتی بعد از آن خارج می شود. این همان اتفاقی است که در 19 خرداد 1383 هم در ایران رخ داده بود. در آن سال ایران شاهد تمام مراحل عبور سیاره ناهید از مقابل خورشید بود. گذر ناهید در 17 خرداد 1391 در ایران کامل نیست و ما پس از طلوع خورشید میتوانیم از نیمه آن را مشاهده کنیم.


گذر چیست؟

گذرهای سیاره‌ای از مقابل خورشید از پدیده‌های کم‌یاب آسمان‌اند که از دید ناظر زمینی تنها برای دو سیاره تیر و ناهید (سیارات داخلی مدار زمین) رخ می‌دهند. گذرها پدیده‌هایی مثل خورشیدگرفتگی هستند، با این تفاوت که در خورشيد گرفتگي کامل، ماه تمام قرص خورشید را می‌پوشاند و دیگر نوری از خورشید به زمین نمی‌رسد، اما تیر و ناهید آن قدر از زمین دورند که هنگام گذر مثل لکه گرد سیاهی بر قرص درخشان خورشید دیده می‌شوند. موقع گذر، زمین، سیاره (ناهید یا تیر) و خورشید بر یک خط قرار دارند. گذر تیر در هر قرن تا ۱۳ بار روی می‌دهد، اما گذر ناهید در بهترین شرایط هر قرن فقط ۲ بار تکرار می‌شود. هیچ گذر ناهیدی در قرن بیستم روی نداد. در واقع از زمان اختراع تلسکوپ تاکنون این پدیده تنها ۶ بار رخ داده‌است. لکه ناهید گرد و کاملاً تیره‌است، اما لکه‌های خورشیدی شکل دایره‌ای ندارند و تاریکی آنها هرگز به اندازه ناهید نیست. گذر ناهید چند ساعت طول می‌کشد.

رصد گذر

برای مشا هدهٔ گذر ناهید لزوما نیاز به ابزار اپتیکی نیست بلکه با چشم غیرمسلح هم می‌توان این پدیده را مشاهده کرد. هنگام رصد چشم نباید مستقیما به خورشید خیره شود بلکه باید چشم یا ابزار اپتیکی مورد استفاده را به فیلترهای مخصوصی مجهز کرد تا از صدمه زدن امواج فرابفش و مضر به چشم جلوگیری شود. سیاره ناهید با کمی دقت به شکل لکه گرد و سیاهی مشاهده می‌شود راحتی از لکه‌های خورشیدی قابل تفکیک خواهد بود زیرا لکه‌های خورشیدی شکل منظمی ندارند و به اندازهٔ ناهید تیره و سیاه رنگ نیستند.

مراحل گذر

  • تماس اول: لحظه‌ای که قرص سیاره از بیرون با خورشید مماس می‌شود. از این زمان گذر آغاز می‌شود.
  • تماس دوم: حدود بیست دقیقه بعد که قرص سیاره از درون با خورشید مماس می‌شود.
  • بعد از آن طی چند ساعت سیاره از مقابل خورشید حرکت می‌کند.
  • تماس سوم: زمانی که قرص سیاره به لبه دیگر خورشید می‌رسد.
  • تماس چهارم: سرانجام سیاره با خورشید از بیرون مماس می‌شود و گذر به پایان می‌رسد.

گذر سال ۱۳۹۱

عبور سیاره ناهید از مقابل خورشید در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ (۵ ژوئن ۲۰۱۲م) از ساعت ۲:۴۰ تا ۹:۲۰ بامداد به وقت ایران (ساعت ۲۲:۰۹ تا ۴:۴۹ به وقت جهانی) خواهد بود. شروع گذر را می‌توان در سراسر آمریکای شمالی، هاوایی، مناطق انتهای شمالی و باختری آمریکای جنوبی، نوارهای شمالی و خاوری آسیا و استرالیا و زلاند نو تماشا کرد. تماشاگران در آلاسکا، آسیا، استرالیا، بخش‌هایی از آفریقا و خاور اروپا نیز مکان‌هایی مناسب برای دیدن پایان گذر خواهند بود، زمانی که ناهید از قرص خورشید بیرون می‌رود. در ایران تماس‌های اول و دوم سیاره ناهید با خورشید قبل از طلوع خورشید رخ خواهد داد و ساکنان ایران تنها قادر به مشاهده تماس‌های سوم و چهارم خواهند بود که منطقه سرخس و چابهار در ایران بهترین نقاط برای رؤیت هستند. این رخداد نجومی ۱۲۰ سال دیگر تکرار خواهد شد.

گذر زهره در ایران

آیا ایرانیان اولین رصد گران گذر ناهید از مقابل خورشید بوده اند. آیا ابن سینا این گذر را در 24 می 1032 میلادی در حوالی همدان فعلی رصد کرده است؟ ابن سینا در فصل آخر کتاب شفا اشاره ای به رصد چنین واقعه ای داشته است.


رصدگران آلمانی در سال 1874 اصفهان را برای رصد گذر ناهید انتخاب کرده بودند. مکان رصد آنها جایی به نام باغ زرشک در قسمت جنوبی سی و سه پل بوده است.


سنگ نوشته ای که گروه آلمانی در محل رصد خود به جای گذاشتند, هم اینک در کلیسای وانک اصفهان نگهداری میشود.

پوریا ناظمی منجم آماتور , نویسنده و خبرنگار علمی با بررسی بخشهایی از تاریخ نجوم ایران و همچنین مراجعه به کتب و مقالات دانشمندان ایران در اویل هزاره دوم میلادی شواهدی بر امکان رصد گذر ناهید در سال 1032 توسط ابن سینا به دست آورده است. با استناد به فصل اخر کتاب شفا و اشاره ای که ابن سینا در این کتاب به رصد گذر دارد همچنین بررسی گذرهایی که از ایران قابل مشاهده بوده به این نتیجه رسیده که ابن سینا این گذر را در 24 می 1032 میلادی در حوالی همدان فعلی رصد کرده است. بخشهایی از این گذر تنها از مناطق غربی ایران قابل رویت بوده زیرا خورشید دقایقی پس ازتماس دوم غروب می کرده است.


ابن سینا و گذر زهره

شيخ الرئيس ابوعلي حسين بن عبدالله بن سينا در رده نام آورترين مشاهير ايران زمين است كه همه ايرانيان حداقل با نام او آشنايي اندكي دارند، ابن سينا را شايد بتوان يكي از نمادهاي دوران شكوفايي علمي ايران دانست، دوراني كه دامنه اثربخشي آن محدود به مرزهاي جغرافيايي ايران نبود و جهان اسلام را نيز متاثر كرد و در نهايت باعث شد تمدني مهم و تاثيرگذار در جهان با محوريت دانشمندان ايراني شكل بگيرد كه به تمدن اسلامي شهرت يافت.

ابن سینا دانشمند پرآوازه ایرانی

ابن سينا را بايد در اين دوران پرستاره، ستاره اي پرفروغ دانست؛ مردي كه دانش وسيع او از رياضيات،نجوم، پزشكي و فلسفه باعث نوآوري هاي فراواني شد و مرزهاي جديدي در دانش آن زمان به وجود آورد. كتاب هاي ماندگار او در زمينه هاي مختلف، نشانه اي از گستردگي موضوعات مورد علاقه او را نشان مي دهند و دقت نظرش در هريك از شاخه هايي كه به آن پا گذاشته است. با وجود گستردگي حوزه هاي علمي مورد علاقه او كه او را به يكي از برجسته ترين چهره هاي جامع علمي تاريخ بدل كرده است بسياري نام او را مترادف با فلسفه و پزشكي مي دانند و كمتر پيش مي آيد كه ديگر حوزه هاي فعاليت هاي او مورد توجه جدي قرار گرفته باشد.

ابوعلي سينا، دانشمندي جامع بوده كه در حوزه هاي مختلفي از علوم داراي رساله و نظر است. نظريات فلسفي او كه تاكنون هم مورد توجه جدي قرار دارد و شارحان، طرفداران و نقادان بسياري درباره آراي او نظر داده اند، در كنار فعاليت هاي پزشكي ابن سينا كه در تاريخ طب، جايگاه ويژه و معتبري براي او به وجود آورده، باعث شده است بيشتر مردم، او را به تخصص در اين حوزه ها بشناسند؛ در حالي كه نظرات و فعاليت هاي او در بسياري از رشته هاي ديگر نيز شايد به همان اندازه مهم باشد، يكي از حوزه هايي كه ابن سينا در آن فعاليت و مطالعات جدي داشته است، حوزه ستاره شناسي بود.

او يكي از نخستين افرادي است كه در طبقه بندي رايجي كه در زمينه علوم مختلف وجود داشت، دست برد. در يكي از اين طبقه بندي هاي رايج دانش ستاره شناسي شامل رشته ها يا بحث هايي چون هيات، تقويم و طالع بيني در كنار يكديگر مي شدند.

بايد توجه كرد؛ در آن دوران، اختربيني فعاليتي جدي با سنتي طولاني به شمار مي رفت كه به هرحال، منجمان خود را در برابر آن نيز پاسخگو مي دانستند فراموش نكنيد كه اين موضوع مربوط به حدود 1000 سال پيش است و قرار داشتن طالع بيني در زمينه هاي علمي موضوع عجيبي نيست واگر كاري قرار باشد عجيب به نظر برسد خارج كردن طالع بيني از زمره علوم دقيق و شاخه هاي محاسباتي نجوم نظير هيات و تقويم است و اين كار مهمي بود كه ابن سينا در تقسيم بندي خود از علوم انجام داد و طالع بيني را از ديگر شاخه هاي عقلي نجوم خارج كرد.

بحث ها و شرح هاي معروفي نيز از توضيح و تفسير پديده هاي نجومي در كارهاي ابن سينا به چشم مي خورد كه يكي از مهم ترين آنها به پديده اي بسيار نادر بازمي گردد يعني گذر زهره.

2 سياره عطارد و زهره در مدارهايي به دور خورشيد در حال چرخش هستند كه نسبت به مدار زمين به خورشيد نزديك ترند، اما صفحه مداري كه اين سيارات به دور خورشيد در حال چرخش اند با صفحه مداري كه زمين به دور خورشید در حال چرخش است، داراي اختلاف زاويه اندكي است. در مورد سيارهزهره اين زاويه در حدود 4/3 درجه است. اگر اين زاويه وجود نداشت، هربار كه سياره زهره به مقارنه سفلي (موقعيتي كه خورشيد و سياره زمين به ترتيب ذكر شده در يك جهت قرار گرفته باشند) مي رسيد، سياره از ديد ما ناظران زميني از مقابل قرص خورشيد عبور مي كرد. اما اين اتفاق نمي افتد و همان زاويه اندك بين صفحات مداري 2سياره باعث مي شود هربار زهره اندكي بالاتر يا پايين تر از مقابل قرص خورشيد عبور مي كند و تنها در مواقعي خاص پيش مي آيد كه دقيقا مقارنه اين سياره هنگامي اتفاق بيفتد كه در همان زمان سياره هم در محل تقاطع مدار خود قرار داشته باشند. چنين حالتي 2 بار در حدود هر 120 سال رخ مي دهد، به عبارت ديگر الگوي وقوع پديده گذر زهره به اين ترتيب است كه از حدود 120 سال 2 گذر به فاصله 8 سال از هم رخ مي دهند و سپس بايد منتظر بيش از يك قرن بعد براي تكرار اين داستان ماند.

باتوجه به نادر بودن وقوع چنين پديده اي، رصد و ثبت آن يكي از فعاليت هاي مهم و جالب توجه در تاريخ ستاره شناسي به شمار مي رود. آخرين بار گذر زهره در سال 2004 رخ داد كه در ايران هم قابل رويت بود و بارديگر در سال 2012 رخ مي دهد، اما پيش از آن و آخرين باري كه مردم توانسته بودند گذر زهره را ببينند، در زمان سلطنت ناصرالدين شاه در ايران بود.

5 سال پيش از وفات ابن سينا گذر زهره در ايران و هنگام غروب رخ داده يعني در 30 ماه مي 1032 ميلاديباتوجه به اين كه قرص سياره زهره قطر ظاهري اندكي دارد و در آستانه توان تشخيص چشم غيرمسلح قرار دارد و همچنين شدت نور بالاي خورشيد در مقايسه با لكه كوچك سياهرنگي كه سياره زهره مي سازد باعث شده امكان رويت آن پيش از زمان ابداع تلسكوپ ها مورد بحث و چالش جدي پژوهشگران تاريخ علم باشد. براساس تاريخ رسمي گذر زهره، كسي كه براي نخستين بار اين پديده را رصد كرد، جرميا هوركس انگليسي بود. او سال 1639 ميلادي و اندكي پيش از آن كه گذر زهره رخ دهد، با مرور محاسبات كپلر متوجه شد او در پيش بيني وقوع زمان گذر بعدي دچار اشتباه شده، و برخلاف پيش بينيكپلر، گرفت تنها چند هفته بعد رخ خواهد داد. او تلسكوپ كوچكي را در طبقه بالاي كليسايي نزديك محل سكونتش نصب كرد و با كمك آن توانست زمان تعيين شده گذر سياره زهره از مقابل قرص خورشيد را رصد كند اما آيا او اولين كسي بود كه به چنين موفقيتي دست يافت؟

در تاريخ نجوم اسلامي، گزارش هايي از منجمان مختلف درباره رصد و ثبت اين پديده وجود دارد. بررسي تطبيقي بسياري از اين گزارش ها با ديگر واقعيت ها نشان از اشتباه گزارش دهندگان دارد اما گزارشي كه ابن سينا درباره اين پديده دارد بسيار متفاوت و قابل توجه است و اگر قابل اثبات نباشد، قابل رد كردن هم نيست.

ابن سينا در فصل هيات كتاب شفاي خود به نجوم مي پردازد و در خلال يكي از بحث هاي خود به بحثي قديمي اشاره مي كند كه در آن درباره جايگاه فلك زهره و عطارد بحث شده است. ابن سينا در دفاع از نظر گروهي از اين افراد استدلال مي كند كه فلك زهره بايد ميان فلك خورشيد و زمين قرار داشته باشد و سپس در پاسخ به نظر مخالفاني كه معتقد بودند در صورت اين ادعا بايد به طور منظم شاهد گذر زهره از مقابل قرص خورشيد باشيم مي نويسد دليل بر اين امر وجود ندارد چرا كه اگر اين دو فلك زاويه اي با هم داشته باشند اين رويداد هر بار تكرار نخواهد شد و در مواقع خاصي رخ خواهد داد ضمن آن كه من زهره را چون قطره سياهي در مقابل قرص خورشيد ديده ام.

اين ادعا شايد به تنهايي هيچ چيز را اثبات نكند اما زماني كه تاريخ گذرهاي زهره را مرور مي كنيم متوجه مي شويم كه 5 سال پيش از وفات ابن سينا گذر زهره در ايران و هنگام غروب رخ داده يعني در 30 ماه مي 1032 ميلادي. اين گذر از نيمه غربي ايران قابل رويت بوده و با توجه به اين كه زمان آن نزديك غروب بوده امكان رويت اين پديده بدون هيچ ابراز اپتيكي وجود داشته است.

جمع شدن اين واقعيت در كنار دقت علمي ابن سينا و از سوي ديگر، اين واقعيت كه او بخش هيات شفا را در آخرين سال هاي عمرش نگاشته و در آن سال ها در نيمه غربي ايران حضور داشته، اين احتمال را به طور قابل توجهي افزايش مي دهد. به اين ترتيب، شايد نخستين بار در تاريخ، اين ابن سينا بوده كه شاهد و ثبت كننده پديده گذر زهره بوده و اين اتفاق تا 1000 سال بعد كه جرميا هوركس آن را تكرار كرد، بي رقيب بوده است.

به هر حال ابن سينا با احاطه بر حجم بزرگي از دانش زمان خود چهره يك نابغه بي نظير را براي خود ترسيم كرده است، اما سوال مهم اين است كه آيا او واقعا نابغه بوده؟ آيا ما براحتي مي توانيم در مواجهه با افراد برجسته اي چون او با خطاب كردن آنها به نام نابغه و اين كه آنها ذاتا با ما فرق دارند مسووليت ها و توانايي هاي خود را انكار كنيم؟ امروز كسي انتظار ظهور ابن سيناي ديگري را به دليل تخصصي شدن حوزه هاي علمي ندارد، اما در عين حال بايد جمله اديسون را به ياد آورد هر بار كه نبوغ او را به رخش مي كشيدند، مي گفت در زندگي نوابغ، نبوغ تنها يك درصد نقش ايفا مي كند. آنچه بقيه آن را مي سازد پشتكار است. ابن سينا چهره درخشاني بود كه به كار سخت، مطالعه اي پيگير و پشتكاري تحسين برانگيز مرزهاي نبوغ را پشت سر گذاشت. بسياري ابن سينا را نابغه اعصار لقب داده اند و او را اعجوبه دانسته اند.

عکاسی از گذر زهره

برای دیدن و عکاسی از این رویداد بهترین منطقه مکانی با افق بسیار باز است اما بهترین انتخاب مراجعه به رویدادهای برنامه ریزی شده است زیرا در آنها فیلترهای مناسبی وجود دارند که از آسیب دیدن چشمها جلوگیری می‌کند.

حال باید دید چگونه می‌توان از این رویداد زیبا عکاسی کرد بدون اینکه به چشمها آسیبی وارد شود؟ ابتدایی‌ترین ابزار برای انجام این کار یک دوربین دیجیتال،‌ مشابه همان دوربینهایی که برای عکاسی از کسوف مورد استفاده قرار می‌گیرند خواهد بود. در ادامه راهنمایی‌هایی برای چگونگی عکاسی از این رویداد ارائه می‌شوند:


1- فیلتر!‌ فیلتر!‌ فیلتر: فیلترها از چشمها محافظت می‌کنند پس بدون فیلتر خورشیدی که می‌تواند حرارت و تشعشعات خورشیدی را از چشمها دور سازد،‌به این ستاره داغ نگاه نکنید. بهترین فیلتر موجود فیلتر عینکهای جوشکاری شماره 14 و یا فیلترهای ویژه خورشید است که از پلیمرهای سیاه یا پلی‌استرهای آلومینیوم اندود ساخته شده‌اند. شیشه هایی با پوشش فلزی با مارک تجاری معتبر نیز می‌توانند کاربردی مشابه فیلترهای خورشیدی داشته باشند. همچنین باید مطمئن شوید که فیلترها کاملا در برابر لنز دوربین یا تلسکوپ قرار گرفته اند و به خوبی آن را پوشانده‌اند.

آنچه باید فکرشان را از سر بیرون کنید،‌عینکهای آفتابی معمولی،‌شیشه‌های دودی،‌فیلمهای اسلاید و نگاتیو،‌کیسه های پلاستیکی سیاه رنگ،‌CD‌ها،‌ و یا فیلترهای معمولی به کار گرفته شده در عکاسی هستند.

2- از لنز تله یا لنز تلسکوپ استفاده کنید: ابتدا تصمیم بگیرید که می‌خواهید از کل صفحه خورشید به همراه لکه زهره عکس بگیرید و یا می‌خواهید بر روی چهره سیاره زهره زوم کرده و از نزدیک از آن عکاسی کنید،‌شاید هم بخواهید ورود و یا خروج زهره را بر روی لبه خورشید به ثبت برسانید. برای ثبت تصویری بزرگ و دیجیتال با وضوح بالای تصویری از این پدیده باید از لنز تله‌فوتو استفاده کنید و یا تلسکوپی با فاصله کانونی 500 تا هزار میلیمتر و حتی بیشتر در اختیار داشته باشید،‌برای تحمل وزن چنین لنزی نیز به یک سه‌پایه قدرتمند و قابل اطمینان نیاز خواهید داشت.

3- تمرکز (فوکوس) لنز را کنترل کنید: فوکوس کردن بر روی موضوع به ویژه زمانی که از لنزهای تله‌فوتو که از تنظیمات بینهایت ثابت برخوردار نیستند استفاده می‌شود بسیار حیاتی است. هرگز به حالت فوکوس خودکار دوربین اعتماد نکنید،‌ دوربین را بر روی فوکوس دستی قرار داده و برای تنظیم وضوح تصویر از لبه خورشید یا لکه‌ای بر روی آن استفاده کنید. زمانی که فوکوس به بهترین شکل ممکن انجام شد،‌تنظیمات را قفل کنید تا به صورت اتفاقی تغییر پیدا نکند،‌با این همه در حین گذر زهره نیز بارها و بارها فوکوس لنز را کنترل کنید زیرا حرارت می‌تواند به تدریج باعث تغییر تنظیمات آن شود،‌از این رو می‌توانید با بستن فویلهای براق از داغ شدن لنزها جلوگیری کنید.

4- در بالاترین وضوح تصویری عکاسی کنید: وضوح تصویری و کیفیت تصاویر دوربینهای دیجیتال به واسطه تعداد پیکسلهای حسگر دوربین تعیین می‌شود،‌هرچه تعداد این پیکسلها بیشتر باشد،‌کیفیت بهتری در تصویر دیده می‌شود. برای بیشترین استفاده از قابلیتهای دوربین دیجیتالتان تنظیمات دوربین را بر روی بالاترین درجه کیفیت عکس (highest-quality) و یا حتی بر روی قالب TIFF یا RAW قرار دهید. این کار باعث می‌شود تصاویر نهایی ابعاد بزرگتر و وضوح بیشتری برای چاپ کردن به شما بدهند.

5- میزان نوردهی را "براکت" کنید: علاوه بر اینکه می‌توانید از نوردهی خودکار دوربین استفاده کنید،‌می‌توانید دوربین را بر روی حالت تنظیم دستی قرار داده و از ترکیبی از سرعت شاتر،‌درجه بازی دیافراگم و حساسیت استفاده کنید،‌تکنیکی که به "براکتینگ" شهرت دارد،‌در این شیوه باید به کمک آزمون و خطا بهترین ترکیب را به دست بیاورید. برای ثبت لحظات ورود و خروج زهره باید دوربین را بر روی عکاسی ممتد تنظیم کرد تا بتوان در لحظه چند عکس متوالی به ثبت رساند. پیش از آغاز گذر بارها و بارها مراحل عکاسی را تمرین کنید و بهتر است این تمرین در نزدیکی زمان وقوع گذر انجام بگیرد.

6- از لرزه‌ها بکاهید: حرکت دادن مکانیکی آینه منظره‌یاب در دوربینهای DSLR می‌تواند منجر به ایجاد تصاویری کدر و ناواضح شود، به ویژه اگر سرعت شاتر پایین باشد. برای کاهش از میزان ارتعاشات حرکت آینه،‌برای فشردن دکمه شاتر از کابلهای الکترونیکی و یا حالت تایمر دوربین استفاده کنید. برای اینکه مدت نوردهی خود را محدود نگاه دارید بهتر است از درجه حساسیت 400 یا 800 استفاده کنید.

برای عکاسی منطقه‌ای را انتخاب کنید که از محل تردد خودروها و با وزش باد به دور باشد، سه پایه مجهز نیز می‌تواند از میزان لرزه‌های احتمالی دوربین در هنگام عکاسی جلوگیری کند،‌برای افزایش ثبات و پایداری سه‌پایه می‌توانید کوله پشتی،‌قمقمه آب،‌کیف دوربین و هر جسم سنگین دیگری که دور و برتان دیده می‌شود را به ستون اصلی سه‌پایه بیاویزید و برای افزایش جذب ارتعاش سه پایه از پوششهای لاستیکی در زیر هر‌یک از پایه‌ها استفاده کنید.

7- باطری و کارت حافظه اضافی فراموش نشود: مطموئن باشید که باطری دوربینتان کامل شارژ است و یکی اضافه نیز به همراه دارید. همچنین تصاویر با قالب RAW و TIFF فضای زیادی اشغال می‌کنند بنابراین حتما باید کارتهای حافظه اضافه به همراه داشته باشید.

8- از تلسکوپهای "هیدروژن-آلفا" برای عکاسی گذر استفاده کنید: تلسکوپهای ویژه "هیدروژن-آلفا" از قبیل تلسکوپهای Coronado PST و SolarMax II می‌توانند جزئیات خیره‌کننده‌ای از خورشید و عبور زهره از برابر آن به ثبت برسانند. جدا از نور سفید و فیلترنشده که از خورشید ساطع می‌شود،‌نور H-Alpha نوری سرخ رنگ است که از اتمهای هیدروژن در اتمسفر خورشید ساطع می‌شوند و عکاسی از آنها شکلی برجسته به سیاره زهره خواهد بخشید.

9- از گذر فیلمبرداری کنید: علاوه بر عکاسی،‌می توانید با در اختیار داشتن دوربینهای تصویربرداری با زوم 40 برابر و مجهز به فیلترهای ویژه خورشیدی،‌از این رویداد کیهانی تصویربرداری نیز بکنید. برای جلوگیری از نوردهی بیش از اندازه،‌از حالت اتوماتیک نوردهی دوربین استفاده کنید. هر پنج دقیقه یکبار فیلم را متوقف کرده و ثبت فیلم جدیدی را آغاز کنید تا در نهایت از ترکیب آنها فیلمی کامل به دست بیاید.

10- آخرین پیش‌بینی آب و هوا را بخوانید: تا بتوانید در تعیین مکان عکاسی بهترین تصمیم‌گیری را داشته باشید.

منابع

همشهری

پوریا ناظمی ، روزنامه جام جم