یونوسفر: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی 'یون‌کره یون‌کُره (به انگلیسی: Ionosphere) در بالاترین لایهٔ جو قرار دارد. این لایه ...' ایجاد کرد)
 
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۹ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
یون‌کره
+
== یون‌کره ==
 +
بالا تر از میان سپهر یونسفر قرار دارد، که از یک رشته لایه های یونیده تشکیل شده است. [[یون]] [[اتم]]ی است که یک یا چند [[الکترون]] به دست آورده یا از دست داده باشد و از این رو یک [[اتم]] باردار است. این یونش بر اثر تابش خورشی ایجاد می شود و بنابراین  میزان تشکیل لایه های یونسفر عمدتا به فعالیت های [[خورشید]]ی بستگی دارد. ارتفاع گستره ی این لایه ها بین 80 km و 320 km است. این لایه ها برای باز تاباندن امواج رادیویی که [[طول موج]]شان بلندتر از 15 متر باشد به کار می آید. بنا بر این در ارتباطات رادیویی نقش اساسی بازی می کنند. امواج رادیویی بر اثر بازتابش از لایه های یونوسفر می‌توانند در اطراف انحنای [[زمین]] سیر کنند. امواج کوتاهتر از 15 متر خواه با منشع فضایی یا زمینی در یونوسفر نفوذ می کنند. بنابراین یونوسفر مانع مطالعه  [[انرژی]] های رادیویی موجود در کیهان که [[طول موج]] بسیار کوتاه دارند نمی شود. این لایه را غالبا دریچه ی رادیویی به فضا می دانند.
  
 +
[[پرونده:Atmosphere with Ionosphere.svg]]
  
یون‌کُره (به انگلیسی: Ionosphere) در بالاترین لایهٔ جو قرار دارد. این لایه پرتوهای خطرناک فرابنفش و پرتو ایکس خورشید را جذب کرده و مانند سقفی از ورود آنها به زمین جلوگیری می‌نماید تا زندگی بر روی کره زمین امکان پذیر گردد. همچنین به دلیل محیط الکتریکی موجود در یونوسفر از این لایه برای انعکاس امواج رادیوئی به اطراف زمین استفاده می‌شود. اگر این لایه به هر دلیلی دچار اختلال شود تأثیرات بسیار زیادی بر روی زمین گذاشته و زیستن را مختل می‌کند.
+
==منبع==
 +
کتاب نجوم دینامیکی
  
 
+
[[رده:علوم سیاره‌ای]]
منبع:ویکی بدیا
+
[[رده:زمین]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۳۸

یون‌کره[ویرایش]

بالا تر از میان سپهر یونسفر قرار دارد، که از یک رشته لایه های یونیده تشکیل شده است. یون اتمی است که یک یا چند الکترون به دست آورده یا از دست داده باشد و از این رو یک اتم باردار است. این یونش بر اثر تابش خورشی ایجاد می شود و بنابراین میزان تشکیل لایه های یونسفر عمدتا به فعالیت های خورشیدی بستگی دارد. ارتفاع گستره ی این لایه ها بین 80 km و 320 km است. این لایه ها برای باز تاباندن امواج رادیویی که طول موجشان بلندتر از 15 متر باشد به کار می آید. بنا بر این در ارتباطات رادیویی نقش اساسی بازی می کنند. امواج رادیویی بر اثر بازتابش از لایه های یونوسفر می‌توانند در اطراف انحنای زمین سیر کنند. امواج کوتاهتر از 15 متر خواه با منشع فضایی یا زمینی در یونوسفر نفوذ می کنند. بنابراین یونوسفر مانع مطالعه انرژی های رادیویی موجود در کیهان که طول موج بسیار کوتاه دارند نمی شود. این لایه را غالبا دریچه ی رادیویی به فضا می دانند.

پرونده:Atmosphere with Ionosphere.svg

منبع[ویرایش]

کتاب نجوم دینامیکی