M1: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
'''سحابی خرچنگ''' یا M1 یا NGC1952 - معادل (انگلیسی:crab nebula) يك سحابي به جا مانده از يك انفجار ابرنواختري در صورت فلكي ثور است .
+
'''سحابی خرچنگ''' یا M1 یا NGC1952 - معادل (انگلیسی:crab nebula) يك [[سحابي]] به جا مانده از يك انفجار [[ابرنواختر]]ي در صورت [[فلكي ثور]] است .
  
 
[[پرونده:M1.jpg|سحابي خرچنگ - M1 |چپ|قاب]]
 
[[پرونده:M1.jpg|سحابي خرچنگ - M1 |چپ|قاب]]

نسخهٔ ‏۵ آوریل ۲۰۱۲، ساعت ۰۱:۳۲

سحابی خرچنگ یا M1 یا NGC1952 - معادل (انگلیسی:crab nebula) يك سحابي به جا مانده از يك انفجار ابرنواختري در صورت فلكي ثور است .

سحابي خرچنگ - M1

اسناد ثبت شده به وسیله چینیها و ژاپنیها و سرخ‌پوستان آمریکا حاکی از آن است که در سال ۱۰۵۴ یک ابرنواختر در کهکشان ما منفجر شده‌است.اکنون می‌دانیم که باقیمانده آن ابرنواختر يك سحابي است در صورت فلکی ثور که سحابی خرچنگ نامیده می‌شود.این سحابی که در اوایل یک سحابی سیاره‌ای تلقی می‌شد اکنون به منزله یکی از شناخته شده‌ترین بقایای ابرنواختری است.سحابی خرچنگ٬هم از نظر ویژگیهای مشاهده شده در آن و هم از نظر گستره وسیع تابشهایی که از ان دریافت می‌کنیم و به ما اطلاعات می‌رساند٬جسم قابل ملاحظه‌ای است.معلوم شده‌است که بیشتر این تابش‌ها به وسیله فرآیند سنکروترون تولید می‌شود.

کشف شده‌است که سحابی خرچنگ با سرعتی حدود ۱۰۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه منبسط می‌شود.انتظار می‌رود که این سحابی ٬درچند هزار سال آینده٬به تدریج در تمام طول موجها کم فروغتر شدده و سرانجام ناپدید گردد. در این میانه سحابی خرچنگ قوی‌ترین منبع تابش امواج رادیویی و پرتوی ایکس در آسمان است که احتمال می‌رود یکی از عوامل صدور بخش بزرگی از پرتوهای کیهانی آسمان همین سحابی باشد.

یکی از قابل ملاحظه‌ترین نمودهای سحابی خرچنگ جسم مرکزی آن است که اکنون به عنوان بازمانده ستاره مسبب ابرنواختر شناخته می‌شود.این جسم اصلاْ یک ستاره معمولی نیست بلکه فقط در چند هزارم ثانیه می‌درخشدو با دوره‌ای در حدود۰٫۰۳ ثانیه برق می‌زند و سپس خاموش می‌شود وبه احتمال زیاد یک تپ‌اختر است.


مشخصات كلي

  1. صورت فلکی:ثور
  2. قدرظاهري :۸٫۴
  3. نوع:سحابی بازمانده ابرنواختری