M36

از ویکی نجوم
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ نوامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۹:۱۷ توسط هانيه اميري (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'میرسد' به 'می‌رسد')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

تاریخچه[ویرایش]

مسیه 36
خوشه باز مسیه 36
اطلاعات رصدی
صورت فلکی صورت فلکی ارابه ران
بعد 05h 36m 12s
میل +34° 08′ 04"
فاصله 4.1 سال نوری
قدر ظاهری 6.3
اندازه ظاهری '12
ویژگی های ساختاری
شعاع 14 سال نوری
سن تقریبی 25 سال ژولینی
نام های دیگر NGC 1960

M36 توسط رصدگر سیسیلیایی، جیوانی باتیستا هودیرنا قبل از 1654 میلادی بصورت "تکه‌ی سحاب پوشیده‌ای" کشف شد. بهرحال مشاهدات و اکتشافات او خیلی زود فراموش شدند و این فقط در 1984 بود که نوشته‌هایش بار دیگر پیدا شدند. به همین دلیل، لی جنتل بایستی کاشف حقیقی مستقل این خوشه مطرح شود که آن را بسال 1749 میلادی یافت. مسیه مشاهدات خود را در دوم سپتامبر 1764 انجام داد و نوشت: "خوشه‌ای از ستارگان در ارابه‌ران، با یک شکستی ساده ½3 فوتی ستارگان بسختی قابل تشخیص‌اند، خوشه فاقد هرگونه سحاب-پوشی است. قطر '9."

جان هرشل M36 را "جرم بسیار زیبایی که میدان دید را پر می‌کند" خواند. اسمیث آن را اینگونه شرح داد "منظری از یک ستاره که اشعه‌هایش بوسیله ستاره‌های بسیار کوچک شکل گرفته‌اند." دی.آرِست هم می‌بایستی احساسی مشابه داشته باشد وقتی که می‌نویسد: "خوشه‌ای بسیار باشکوه و زیبا. بسیاری از ستارگان در سه مارپیچ باریک مرتب شده‌اند که از مرکز نشأت گرفته است."

لیو بِرِنر، در حدود 100 سال قبل، رصد M36 را به رصدگران آماتور هم کابینه خود با این عبارات توصیه کرد: "بسیار بزرگ، با شکوه و درخشان، متشکل از تعدادی از ستارگان پراکنده از قدر هشتم تا دهم که شامل دوتایی 737 ∑ از ستارگان قدر هشتم و نهم می‌شود که "10.6 جدایی دارند. یک جرم ارزشمند حتی برای تلسکوپ‌های 3 اینچی و بزرگنمایی کم."<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۱] </ref>


اخترفیزیک[ویرایش]

M36 کم غناترین خوشه از سه خوشه مسیه در ارابه‌ران است. تنها 178 ستاره به عنوان اعضای فیزیکی خوشه‌ در نظر گرفته شدند. درخشان‌ترین ستاره (قدر 8.8) یک غول آبی با رده طیفی آغازین B2 و درخشندگی معادل 360 برابر خورشید می‌باشد. سایر ستارگان درخشان نیز همگی از رده طیفی B هستند و هیچ غول سرخی در M36 وجود ندارد. در نتیجه گمان می‌رود سن خوشه به جوانی 20 تا 40 میلیون سال باشد.

با فاصله 4300 سال نوری‌اش، M36 در لبه خارجی بازوی مارپیچ محلی ما قرار گرفته است. در همان فاصله، نه چندان دورتر، ما اجتماعات OB ارابه‌ران متشکل از ستارگان جوان باهم زاده شده را می‌یابیم که در فضایی به ابعاد 260 در 520 سال نوری گسترده شده‌اند. درخشان‌ترین عضو این اجتماع χ ارابه‌ران با قدر 4.7 می‌باشد. بهرحال، این نامشخص باقی مانده است که آیا تاریخ شکل‌گیری M36 به هر شکل با اجتماع OB ارابه‌ران ارتباط داشته است یا خیر.

برخی از ستارگان در M36 چرخندگانی بسیار سریع هستند، بسیار شبیه به ستاره‌های Be درخوشه پروین که شناخته شده‌ترین خوشه جوان است. M36 بازهم جوانتر است و به نظر می‌رسد که بعضی جنبه‌های ریخت‌شناسی آن با خوشه پروین مشترک باشند – اما در ده برابر فاصله آن قرار گرفته است.

یک جرم قابل توجه در فقط '25 جنوب غربی M36، ستاره کربنی به شدت قرمز رنگ OW ارابه‌ران با قدر ظاهری متغییر بین 12.3 و 13.6 است.<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۲] </ref>

رصد[ویرایش]

M36 با چشم غیر مسلح به صورت ستاره کم نوری قابل تشخیص است، ولیکن فقط از مکان‌های مرتفع در کوهستان. دوربین‌های دوچشمی‌ کوچک سحابی کوچکی را نشان می‌دهند، که با دوربین‌های 50×10 به ستارگان منفرد تفکیک می‌شوند.

تلسکوپ‌های کوچک حدود سی ستاره را در M36 نشان می‌دهند و دوبرابر این تعداد در یک شکستی 4.7 اینچی دیده می‌شود. یک جفت ستاره‌ای نزدیک به هم واقع در مرکز خوشه، دوتایی737 ∑ با مؤلفه‌هایی از قدر 9.1 و 9.4 می‌باشد که "11 جدایی دارند. این دوتایی بوسیله یک شکستی دو اینچی بخوبی تفکیک می‌شود. به نظر می‌رسد که دو زنجیره‌ی ستاره‌ای شمالی–جنوبی، در شرق و غرب این خوشه، M36 را قاب گرفته‌اند.

سحابی گسیلشی '1یی کوچک NGC 1931 در °1 غربی M36 قرار گرفته است. یک شکستی 4.7 اینچی چهار مجموعه متراکم از ستاره را در مرکز آن نشان می‌دهد. این‌ها درخشان‌ترین اجزای خوشه‌ی ستاره‌ای "استاک 9" هستند که به صورت فیزیکی با NGC 1931 در ارتباطند.<ref name="multiple2"> کتاب اطلس اجرام مسیه [۳] </ref>

منبع[ویرایش]

<references />