در حال ویرایش ابر های ماژلانی

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۶: سطر ۶:
  
 
<div align="justify">
 
<div align="justify">
ابر ماژلانی بزرگ و ابر ماژلانی کوچک در واقع دو [[کهکشان]] در همسایگی [[کهکشان]] ما یعنی [[کهکشان راه شیری]] هستند که به دلیل واقع شدن در نیم کره جنوبی آسمان، در نیم کره شمالی قابل رویت نیستند.[[File:Magellanic Clouds ― Irregular Dwarf Galaxies .jpg|thumb|Magellanic Clouds ― Irregular Dwarf Galaxies ]]
+
ابر ماژلانی بزرگ و ابر ماژلانی کوچک در واقع دو [[کهکشان]] در همسایگی کهکشان ما یعنی [[کهکشان راه شیری]] هستند که به دلیل واقع شدن در نمیکره جنوبی آسمان، در نیمکره شمالی قابل رویت نیستند.[[File:Magellanic Clouds ― Irregular Dwarf Galaxies .jpg|thumb|Magellanic Clouds ― Irregular Dwarf Galaxies ]]
  
در سال 1511 [[فردیناند ماژلان]] که یک دریانورد پرتغالی بود به این دو "ابر" اشاره کرد و به همین دلیل این نام بر این [[کهکشان]]هااطلاق می شود. البته حدود 500 سال قبل، عبدالرحمن صوفی منجم ایرانی در سال 964 میلادی این ابرها را [[رصد]] نموده و با نام البکر در فهرست خود به ثبت رسانده است.
+
در سال 1519 [[فردیناند ماژلان]] که یک دریانورد پرتغالی بود به این دو "ابر" اشاره کرد و به همین دلیل این نام بر این [[کهکشان]] ها اطلاق می شود. البته حدود 500 سال قبل، عبدالرحمن صوفی منجم ایرانی در سال 964 میلادی این ابرها را رصد نموده و با نام البکر در فهرست خود به ثبت رسانده است.
 
این دو [[کهکشان]] عضو [[خوشه محلی]] (گروه محلی)[[کهکشان]] ها هستند.
 
این دو [[کهکشان]] عضو [[خوشه محلی]] (گروه محلی)[[کهکشان]] ها هستند.
  
سطر ۴۳: سطر ۴۳:
  
 
ابر بزرگ ماژلان با سرعتی در حدود 250 کیلومتر بر ثانیه از ما دور می شود.<ref name="multiple1">کتاب نجوم به زبان ساده / نوشتهمایر دگانی/ ترجمه محمد رضا خواجه پور/چاپ ششم/ویرایش جدید</ref>
 
ابر بزرگ ماژلان با سرعتی در حدود 250 کیلومتر بر ثانیه از ما دور می شود.<ref name="multiple1">کتاب نجوم به زبان ساده / نوشتهمایر دگانی/ ترجمه محمد رضا خواجه پور/چاپ ششم/ویرایش جدید</ref>
{{-}}
 
  
 
== ابر ماژلان کوچک ==
 
== ابر ماژلان کوچک ==
سطر ۵۲: سطر ۵۱:
 
علاوه بر این یک یا چند ستاره دوستایی پرتو_X نیز دارد.  
 
علاوه بر این یک یا چند ستاره دوستایی پرتو_X نیز دارد.  
  
یک دوتایی پرتو – x  یک جفت ستاره ی نزدیک به هم است؛یکی از این دو که رمبیده منقبض شده است(ستاره نوترونی؟) و اواخر دور زندگی خود را می گذارند،از ندیم خود،ماده جذب می کند.این ماده،هنگام نزدیک شدن به ستاره ی بسیار داغِ در حالِ انقباض،پرتو X گسیل می کند.
+
[[سرعت]] دور شدن[[ ابر کوچک ماژلان]] به اندازه قابل ملاحظه ای کم تر از سرعت ابر ماژلان بزرگ  و تقریبا 160 کیلومتر در ثانیه است.
  
سرعت دور شدن ابر کوچک ماژلان به اندازه ی قابل ملاحظه ای کمتر از سرعت ابر بزرگ ماژلان را اغلب اوقات،اقمار کهکشان ما به شمار می آورند.
+
ابر های بزرگ و کوچک ماژلان را اغلب اوقات اقمار [[کهکشان راه شیری]] به حساب می آورند.<ref name="multiple1">کتاب نجوم به زبان ساده / نوشتهمایر دگانی/ ترجمه محمد رضا خواجه پور/چاپ ششم/ویرایش جدید</ref>
 
 
اگر فرضیه هاله تاریک جرمدار کهکشان ما درست باشد،ابرهای ماژلان بزرگ و کوچک به لحاظ گرانشی مقید به کهکشان ما و قمر های آن خواهند بود.<ref name="multiple1">کتاب نجوم به زبان ساده / نوشتهمایر دگانی/ ترجمه محمد رضا خواجه پور/چاپ ششم/ویرایش جدید</ref>
 
{{-}}
 
  
 
==نگارخانه==
 
==نگارخانه==

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

الگوهای به‌کاررفته در این صفحه: