در حال ویرایش قرمزگرایی

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
<p style="text-align: justify; ">در اخترشناسی ، وقتی جسمی از محل رصد (و مشاهده) دور می شود ، در [[طیف]] نوری آن انتقال سرخ پدید می آید . انتقال به سرخ ، نوعی [[اثر دوپلر]] است که به افتخار فیزیک دان اتریشی ، کریستیان یوهان دوپلر (1803-1853) نام گذاری شده است . اصل دوپلر بیانگر آن است که هرگاه منبع [[نور]] (یا صوت) از نقطه ی (مشاهده ی) معینی دور شود ، [[طول موج]] (یا فاصله ی بین دو قله ی موج) آن بلندتر خواهد شد . برعکس ، هرگاه جسمی که [[نور]] یا صوت تولید می کند به سمت آن نقطه حرکت کند ، [[طول موج]] آن کوتاه تر خواهد شد . [[پرونده:H4040139-Austrian physicist, Christian Doppler-SPL.jpg|قاب|کریستیان یوهان دوپلر]]</p><p style="text-align: justify; ">
+
{{نیازمند منبع}}  {{نوشتار خرد}}
  
در مورد [[نور]] ، [[طول موج]] های بلندتر به طرف انتهای سرخ [[طیف]] رنگ ها گسترش می یابند ، حال آنکه [[طول موج]] های کوتاه تر در سمت انتهای آبی جای می گیرند . کوتاه تر شدن [[طول موج]] های جسم در حال نزدیک شدن را انتقال به آبی می نامند . </p><p style="text-align: justify; ">نخستین اخترشناسی که در سال 1912 انتقال دوپلری جسمی را در [[فضا]] مشاهده کرد ، وستو ملوین اسلایفر آمریکایی (1875-1969) بود . موضوع مورد نظر وی [[M31|کهکشان امرأة المسلسله]] (زن با زنجیر) بود که تا پیش از آن زمان تصور می شد [[سحابی]] ، یا ابری از غبار و [[گاز]] ، باشد . (تا آن زمان نمی دانستند که فراتر از راه شیری هم کهکشان هایی وجود دارد .) اسلایفر کشف کرد که طیف زن با زنجیر به سمت آبی انتقال یافته است ، و این بدان معنی بود که [[کهکشان]] مورد نظر در حال نزدیک شدن به [[زمین]] است . </p><p style="text-align: justify; ">دو سال بعد ، اسلایفر [[طیف]] چهارده [[سحابی]] مارپیچی دیگر را تجزیه و تحلیل کرد و دریافت که تنها دو تا از آنها انتقال به آبی دارند ، در حالی که دوازده تای دیگر انتقال به سرخ نشان می دهند . انتقال به سرخی که وی در برخی از مارپیچی ها مشاهده کرد ، حاکی از آن بود که آنها با سرعت های فوق العاده زیادی حرکت می کنند .</p>
+
انتقال به سرخ یا سرخگَرایی (به انگلیسی: Redshift)، پدیده‌ای است که در آن نور گسیل شده از یک جرم (امواج مرئی، فرابنفش، اشعه ایکس، اشعه گاما و...) به سمت طول موج قرمز در انتهای طیف می‌رود.
  
 +
یعنی نوری که توسط طیف‌سنج ثبت می‌شود طول موجی بلندتر و [[بسامد]]ی کمتر از نور گسیل‌شده از منبع دارد. به طور مثال این پدیده هنگامی رخ می‌دهد که منبع تولید نور در حال دور شدن از بیننده باشد. مانند [[اثر دوپلر]] که در بسامد امواج صوتی تغییر ایجاد می‌کند.
  
 
+
[[رده:کیهان‌شناسی]]
{{-}}
 
== جستاره ای دیگر ==
 
 
 
*[[طول موج]]
 
*[[امواج الکترومغناطیسی|امواج الکترومغناطیس]]
 
 
 
[[Category:کیهان‌شناسی]]
 
 
 
== منابع ==
 
 
 
دانشنامه همگانی نجوم / بنیاد دانشنامه ی بزرگ فارسی
 
 
 
 
 
[[Category:فیزیک]]
 

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

الگوی به‌کاررفته در این صفحه: