در حال ویرایش متغیر قیفاووسی

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:تکمیلی}}قیفاووسی ها نوعی [[ستاره]] هستند که [[روشنایی]] آن ها به طور متناوب تغییر می کند. در یک قیفاووسی نمونه روشنی در آغاز دوره تناوب به سرعت بسیار به مدت چند ساعت زیاد می شود. سپس تا چندین روز به تدریج کم فروغ تر می شود. سپس همین سیکل تکرار می گردد. قیفاووسی ها در تغییرات خود بسیار وقت شناس و منظم اند. تغییر روشنی این ستارگان معادل یک [[قدر]] مثلا از3/5 به 3/4 می باشد. نخستین قیفاووسی شناخته شده ستاره δ در [[صورت فلکی قیفاووس]] است و وجه تسمیه این ستارگان نیز همین است.
+
قیفاووسی ها نوعی ستاره هستند که روشنی آن ها به طور متناوب تغییر می کند. در یک قیفاووسی نمونه روشنی در آغاز دوره تناوب به سرعت بسیار به مدت چند ساعت زیاد می شود. سپس تا چندین روز به تدریج کم فروغ تر می شود. سپس همین سیکل تکرار می گردد. قیفاووسی ها در تغییرات خود بسیار وقت شناس و منظم اند. تغییر روشنی این ستارگان معادل یک قدر مثلا از3/5 به 3/4 می باشد. نخستین قیفاووسی شناخته شده ستاره δ در صورت فلکی قیفاووس است و وجه تسمیه این ستارگان نیز همین است.
این [[ستاره]] ها [[ابرغول]] هایی از گونه های [[طیف]]ی F  و G می باشند. ستارگان متغیر سه دسته اند:  
+
این ستاره ها [[ابر غول]] هایی از گونه های طیفی F  و G می باشند. ستارگان متغیر سه دسته اند:  
'''ستارگان قیفاووسی I'''  به طور متوسط 5/1 قدر روشن تر از قیفاووسی های II  اند. دوره ی تناوب آن ها بین 5/1 تا 100 روز ودر بیش تر مواقع 5 روز است. در منحنی های مربوط به قیفاووسی های II  مشخصا نواحی مسطحی هم در بخش افزایش نور و هم در بخش کاهش [[نور]] وجود دارد. دوره ی تناوب آن ها از 10تا 25 روز است.
+
'''ستارگان قیفاووسی I'''  به طور متوسط 5/1 قدر روشن تر از قیفاووسی های II  اند. دوره ی تناوب آن ها بین 5/1 تا 100 روز ودر بیش تر مواقع 5 روز است. در منحنی های مربوط به قیفاووسی های II  مشخصا نواحی مسطحی هم در بخش افزایش نور و هم در بخش کاهش نور وجود دارد. دوره ی تناوب آن ها از 10تا 25 روز است.
 
 
قیفاووسی عضوی از گروه ستارگان متغیر بسیار درخشان است. ارتباط مستقیم و مستحکمی که بین درخشندگی متغیر قیفاووسی و دوره تناوب تپش آن وجود دارد موقعیت قیفاووسی ها را بعنوان شمع های استاندارد کیهانی بمنظور تصدیق مقیاس های فاصله ی کهکشانی و برون کهکشانی، تضمین می نماید.
 
متغیر های قیفاووسی به زیر مجموعه های متعددی تقسیم می شوند که بطور محسوس جرم ها، سن ها و سوابق تکاملی متفاوتی مانند:قیفاووسی های کلاسیکی، قیفاووسی های نوع 2، قیفاووسی های غیر عادی و قیفاووسی های کوتوله را به نمایش می گذارند.
 
اصطلاح قیفاووسی از ستاره دلتا قیفاووس در صورت فلکی قیفاووس، یعنی اولین ستاره از این نوع که توسط John Goodrick یافته و شناخته شد، نشات می گیرد. دلتا قیفاووس به عنوان یک کالیبراتورِ رابطه دوره تناوب-روشنایی از اهمیت ویژه ای برخوردارست چون فاصله آن برای یک قیفاووسی،در سایه عضویت آن در یک خوشه ستاره ای و وجود اختلاف منظرهای دقیقِ تلسکوپ هابل/Hipparcos ، به دقیقترین صورت ممکن محاسبه شده است.
 
  
  
سطر ۱۵: سطر ۱۱:
 
== متغییر قیفاووسی در نمودار هرتسپرونگ-راسل ==
 
== متغییر قیفاووسی در نمودار هرتسپرونگ-راسل ==
  
در[[نمودار هرتسپرونگ-راسل]] این ستاره ها قسمت رشته اصلی را ترک کرده و به قسمت بالا و سمت راست رشته اصلی و سمت چپ ستاره های غول منتقل شده اند.
+
در نمودار هرتسپرونگ راسل این ستاره ها قسمت رشته اصلی را ترک کرده وبه قسمت بالا وسمت راست رشته اصلی و سمت چپ ستاره های غول منتقل شده اند.
  
  
 
[[پرونده:متغيير.jpg||وسط|قاب]]
 
[[پرونده:متغيير.jpg||وسط|قاب]]
 +
 +
  
 
== انواع قیفاووسی ها  ==
 
== انواع قیفاووسی ها  ==
سطر ۲۶: سطر ۲۴:
 
ستاره های متغییر کلاسیک  و رده W سنبله ای (W VIRGINIS) که دارای تفاوتهای ناچیزی با رده قبلی هستند.
 
ستاره های متغییر کلاسیک  و رده W سنبله ای (W VIRGINIS) که دارای تفاوتهای ناچیزی با رده قبلی هستند.
  
دسته اول ستارگان جوانی هستند که در مرحله ناپایداری[[نمودار هرتسپرونگ-راسل]] به سر می برند. این نوع متغییرها در بخش مسطح [[کهکشان]] یافت می شوند و متعلق به [[خوشه باز|خوشه های باز]] می باشند. بین شکل منحنی نوری آنها و مقدار دوره تناوبشان رابطه معینی وجود دارد.
+
دسته اول ستارگان جوانی هستند که در مرحله ناپایداری[[ نمودار هرتسپرانگ- راسل]] به سر می برند. این نوع متغییرها در بخش مسطح [[کهکشان]] یافت می شوند و متعلق به [[خوشه های باز]] می باشند. بین شکل منحنی نوری آنها و مقدار دوره تناوبشان رابطه معینی وجود دارد.
  
 
دسته دوم هم  جزء ستارگان پیر[[ کهکشان]] ما هستند و به همین دلیل در خوشه های کروی و در عرضهای کهکشانی بالا یافت می شوند.
 
دسته دوم هم  جزء ستارگان پیر[[ کهکشان]] ما هستند و به همین دلیل در خوشه های کروی و در عرضهای کهکشانی بالا یافت می شوند.
 +
 +
 +
  
 
== چگونگی کشف ستاره  قیفاووسی==
 
== چگونگی کشف ستاره  قیفاووسی==
سطر ۴۶: سطر ۴۷:
  
 
کتاب شناخت گیتی نوشته پرفسور باربارا رایدن ترجمه مهندس آزادمنش
 
کتاب شناخت گیتی نوشته پرفسور باربارا رایدن ترجمه مهندس آزادمنش
 
ویکی پدیای انگلیسی
 
  
 
عکس از دانشنامه
 
عکس از دانشنامه
 
[[رده:اخترفیزیک]]
 
[[رده:اخترفیزیک]]

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

الگوی به‌کاررفته در این صفحه: