کهکشان کوتوله: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'می توان' به 'می‌توان')
 
(۱۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نوشتار خرد}}
+
'''کهکشان کوتوله (Dwarf galaxy)'''
کهکشان کوتوله به کهکشان هاي كوچكي اطلاق می‌شود که دارای فقط چند میلیارد [[ستاره]] باشد (در مقایسه با [[کهکشان راه شیری]] که ۲۰۰-3۰۰ میلیارد ستاره دارد). [[ابر ماژلانی بزرگ]] نیز ۳۰ میلیارد ستاره دارد و به همین دلیل گاهی به عنوان کهکشان کوتوله طبقه‌بندی می‌شود.
 
 
[[کهکشان راه شیری]] چهارده کهکشان کوتوله شناخته شده دارد که به شکل اقماری دور این [[کهکشان]] می‌گردند و مطالعات جدیدتر نشان می‌دهد که امگا قنطورس (بزرگترین [[خوشه ستاره‌ای]] شناخته شده) در واقع هسته یک کهکشان کوتوله است که احتمالاً در مرکز آن یک [[سیاه‌چاله]] قرار دارد.
 
== جستارهاي وابسته ==
 
  
* [[کهکشان]]
+
[[پرونده:Dwarf galaxy.jpg||چپ|قاب]]
* [[ابر ماژلانی بزرگ]]
 
* [[ابر های ماژلانی]]
 
  
==منبع==
+
[[کهکشان]]ی که کوچکتر با تعداد ستاره های کمتر وبطور ذاتی ضعیف تر از [[کهکشان مارپیچی|کهکشان‌های مارپیچی]] و بیضوی می باشد.در یک تعریف عمومی کهکشان‌هایی که [[قدر]] مطلق دیدگانی آنها کمتر(ضعیف تر) از 18- باشد.با این تعریف ابرهای ماژلانی کوتوله نمی باشند ولی بقیه کهکشان‌های خوشه محلی که مارپیچی نیستند کوتوله به حساب می آیند.
  
ویکی بدیا
+
کهکشان‌های کوتوله بیشتر شبه کروی  و یا نامنظم هستند ومعمولا" بصورت چندتایی  اطراف کهکشان‌های بزرگتر دیده می شوند.این کهکشانها در شکل گیری ابتدایی کیهان نقش مهمی داشته اند.کهکشان های کوتوله درخشندگی بسیار بالایی در حدود 1000 برابر تا 10 میلیون برابر درخشندگی [[خورشید]] را دارند.
 +
تعداد کهکشانها کوتوله عالم 7 هزار میلیارد تخمین زده شده است.دست کم 22 تا از این کهکشان‌های کوتوله به دور [[کهکشان راه شیری]] می گردند.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== انواع کهکشان های کوتوله ==
 +
 
 +
1.کهکشان‌های کوتوله بیضوی (dE)
 +
 
 +
2.کهکشان‌های کوتوله کروی (dSph)
 +
 
 +
3. کهکشان‌های کوتوله نامنظم (dI)
 +
 
 +
4.کهکشان‌های کوتوله مارپیچی (dSA)
 +
 
 +
5.کهکشان‌های کوتوله مارپیچی میله دار (dSB)
 +
 
 +
 
 +
== مطالعه بر روی کهکشان های کوتوله ==
 +
 
 +
در سال 2008 دانشمندان با بررسی 18 کهکشان کوتوله با استفاده از[[تلسکوپ]] کک در هاوایی و ماژلان در چین و با هدف اندازه گیری جرم کهکشان‌های کوتوله، داده های بسیاری را بدست آوردند.
 +
 
 +
آنها با تحلیل نور [[ستاره]] ها در هر [[کهکشان]] توانستند سرعت [[ستاره]] ها را تخمین بزنند، سرانجام یا استفاده از این سرعتها [[جرم]] هر یک را بدست آوردند.محققان انتظار داشتند که جرم هر [[کهکشان]] متفاوت باشد.آنها تصور می کردند که کهکشان‌های پرنورتر جرم بیشتر و کهکشان‌های کم تورتر جرم کمتری دارند ولی در کمال تعجب کهکشان‌های کوتوله جرم یکسانی به اندازه 10 میلیون برایر جرم [[خورشید]] داشتند.ظاهرااین مقدار جرم کمترین مقدار جرم لازم برای شکل گیری کهکشانها می باشد.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== ماده تاریک و کهکشان های کوتوله ==
 +
 
 +
با تحیل و بررسی نور [[کهکشان]] های کوتوله که بدور [[کهکشان راه شیری]] در گردش اند، دانشمندان باور دارند که حداقل وزن کهکشان ها با حجم 10 میلیون برابر خورشید را کشف نموده اند. این حجم می‌تواند کمترین حجم شناخته شده ذرات "توده ساختمانی" مرموز و نامرئی بنام ماده تاریک باشد. ستارگانی که در داخل این نوع توده های ساختمانی زاده می شوند، با هم یکجا شده و بصورت [[کهکشان]] ها در می آیند. دانشمندان در مورد ذرات میکروسکوپی و کوچک [[ماده تاریک]]، اطلاعات زیادی ندارند با آن هم ماده تاریک پنج ششم کل ماده در کائنات را تشکیل می دهد.
 +
{{-}}
 +
== منابع ==
 +
 
 +
*پارس اسکای
 +
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Dwarf_galaxy کهکشان کوتوله]
 +
*http://www.astro.uu.se/~ns/mwsat.html
 +
*دانشنامه ستاره‌شناسی
  
  
 
[[رده:کیهان‌شناسی]]
 
[[رده:کیهان‌شناسی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ ژانویهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۳۵

کهکشان کوتوله (Dwarf galaxy)

Dwarf galaxy.jpg

کهکشانی که کوچکتر با تعداد ستاره های کمتر وبطور ذاتی ضعیف تر از کهکشان‌های مارپیچی و بیضوی می باشد.در یک تعریف عمومی کهکشان‌هایی که قدر مطلق دیدگانی آنها کمتر(ضعیف تر) از 18- باشد.با این تعریف ابرهای ماژلانی کوتوله نمی باشند ولی بقیه کهکشان‌های خوشه محلی که مارپیچی نیستند کوتوله به حساب می آیند.

کهکشان‌های کوتوله بیشتر شبه کروی و یا نامنظم هستند ومعمولا" بصورت چندتایی اطراف کهکشان‌های بزرگتر دیده می شوند.این کهکشانها در شکل گیری ابتدایی کیهان نقش مهمی داشته اند.کهکشان های کوتوله درخشندگی بسیار بالایی در حدود 1000 برابر تا 10 میلیون برابر درخشندگی خورشید را دارند. تعداد کهکشانها کوتوله عالم 7 هزار میلیارد تخمین زده شده است.دست کم 22 تا از این کهکشان‌های کوتوله به دور کهکشان راه شیری می گردند.


انواع کهکشان های کوتوله[ویرایش]

1.کهکشان‌های کوتوله بیضوی (dE)   2.کهکشان‌های کوتوله کروی (dSph)

3. کهکشان‌های کوتوله نامنظم (dI)

4.کهکشان‌های کوتوله مارپیچی (dSA)

5.کهکشان‌های کوتوله مارپیچی میله دار (dSB)


مطالعه بر روی کهکشان های کوتوله[ویرایش]

در سال 2008 دانشمندان با بررسی 18 کهکشان کوتوله با استفاده ازتلسکوپ کک در هاوایی و ماژلان در چین و با هدف اندازه گیری جرم کهکشان‌های کوتوله، داده های بسیاری را بدست آوردند.

آنها با تحلیل نور ستاره ها در هر کهکشان توانستند سرعت ستاره ها را تخمین بزنند، سرانجام یا استفاده از این سرعتها جرم هر یک را بدست آوردند.محققان انتظار داشتند که جرم هر کهکشان متفاوت باشد.آنها تصور می کردند که کهکشان‌های پرنورتر جرم بیشتر و کهکشان‌های کم تورتر جرم کمتری دارند ولی در کمال تعجب کهکشان‌های کوتوله جرم یکسانی به اندازه 10 میلیون برایر جرم خورشید داشتند.ظاهرااین مقدار جرم کمترین مقدار جرم لازم برای شکل گیری کهکشانها می باشد.


ماده تاریک و کهکشان های کوتوله[ویرایش]

با تحیل و بررسی نور کهکشان های کوتوله که بدور کهکشان راه شیری در گردش اند، دانشمندان باور دارند که حداقل وزن کهکشان ها با حجم 10 میلیون برابر خورشید را کشف نموده اند. این حجم می‌تواند کمترین حجم شناخته شده ذرات "توده ساختمانی" مرموز و نامرئی بنام ماده تاریک باشد. ستارگانی که در داخل این نوع توده های ساختمانی زاده می شوند، با هم یکجا شده و بصورت کهکشان ها در می آیند. دانشمندان در مورد ذرات میکروسکوپی و کوچک ماده تاریک، اطلاعات زیادی ندارند با آن هم ماده تاریک پنج ششم کل ماده در کائنات را تشکیل می دهد.

منابع[ویرایش]