اختفا: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
جز (جایگزینی متن - 'ي' به 'ی')
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{نیازمند منبع}} [[پرونده:5382942284735522.jpg|چپ|قاب]]
 
{{نیازمند منبع}} [[پرونده:5382942284735522.jpg|چپ|قاب]]
  
پديده اي که در آن يک جسم آسماني توسط جسم ديگر پوشيده مي شود به بيان ديگر زمانيکه يک جسم دور توسط يک جسم نزديک تر مخفي شود. البته لازم نيست تمام آن توسط جسم نزديکتر مخفي شود.مانند: پديده [[خورشيد گرفتگي]] که در آن قرص [[خورشید]] توسط قرص [[ماه]] پوشيده مي شود.
+
پدیده ای که در آن یک جسم آسمانی توسط جسم دیگر پوشیده می شود به بیان دیگر زمانیکه یک جسم دور توسط یک جسم نزدیک تر مخفی شود. البته لازم نیست تمام آن توسط جسم نزدیکتر مخفی شود.مانند: پدیده [[خورشید گرفتگی]] که در آن قرص [[خورشید]] توسط قرص [[ماه]] پوشیده می شود.
  
  
سطر ۸: سطر ۸:
  
  
بيشتر اختفا هاي كه براي ما اهميت دارند اختفاي اجرام سماوي([[ستارگان]] ، [[سیارک ]]ها ، [[سيارات]] )با [[ماه]] هستند . اختفا با ماه به 2 گروه تقسيم ميشود : اختفاي كلي ، اختفاي خراشان .
+
بیشتر اختفا های كه برای ما اهمیت دارند اختفای اجرام سماوی([[ستارگان]] ، [[سیارک ]]ها ، [[سیارات]] )با [[ماه]] هستند . اختفا با ماه به 2 گروه تقسیم میشود : اختفای كلی ، اختفای خراشان .
  
==اختفاي کلي ==
+
==اختفای کلی ==
  
رويدادي است كه روي يكي از لبه ي [[ماه]] اتفاق مي افتد. در اين رويداد [[ستاره]] مي تواند پس از طي مسيري ظاهري در پشت [[ماه]] از لبه ديگر ماه خارج شود (گفته ميشود ستاره ظاهر شده) و يا در نزديكي لبه ي شرقي [[ماه]] از ديد رصد گر به پشت ماه برود(گفته ميشود ستاره از ديد ناظر ناپديد شده). بيشترين مدت بين يک ورود و خروج ستاره 50دقيقه است ، زيرا [[ماه]] قطر خود را، که بزرگ ترين وتر آن هم هست، هر 50دقيقه طي مي کند.
+
رویدادی است كه روی یكی از لبه ی [[ماه]] اتفاق می افتد. در این رویداد [[ستاره]] می تواند پس از طی مسیری ظاهری در پشت [[ماه]] از لبه دیگر ماه خارج شود (گفته میشود ستاره ظاهر شده) و یا در نزدیكی لبه ی شرقی [[ماه]] از دید رصد گر به پشت ماه برود(گفته میشود ستاره از دید ناظر ناپدید شده). بیشترین مدت بین یک ورود و خروج ستاره 50دقیقه است ، زیرا [[ماه]] قطر خود را، که بزرگ ترین وتر آن هم هست، هر 50دقیقه طی می کند.
  
  
  
  
==اختفاي خراشان==  
+
==اختفای خراشان==  
دراين نوع اختفا در زمان روي دادن يک اختفاي کلي در فاصله ي 1/5تا 3کيلومتري شمالي يا جنوبي از مسير پيش بيني شده ي اختفا [[ماه]] با حرکت خود به دور [[زمین]] از لبه با ستاره مماس مي شود و از ديد رصد گر،با [[تلسکوپ]] ،منظره اي بي نظيراز عبور [[ستاره]] از پشت کوه ها و دره هاي ماه ديده مي شود.
+
دراین نوع اختفا در زمان روی دادن یک اختفای کلی در فاصله ی 1/5تا 3کیلومتری شمالی یا جنوبی از مسیر پیش بینی شده ی اختفا [[ماه]] با حرکت خود به دور [[زمین]] از لبه با ستاره مماس می شود و از دید رصد گر،با [[تلسکوپ]] ،منظره ای بی نظیراز عبور [[ستاره]] از پشت کوه ها و دره های ماه دیده می شود.
اختفاهاي خراشان در زمره ي گروهي ترين پروژه هاي [[نجوم]] آماتوري هستند. بايد گروه هاي مختلفي با هم همکاري کنند و با جمع آوري اطلاعات از سراسر کره ي [[زمین]] کار را به نتيجه برسانند. هر چه تعداد گزارش هاي اختفاهاي خراشان بيشتر باشد ،تحليل داده ها به صرفه تر است . (كار هماهنگ سازي اين گروه ها توسط انجمن بين المللي زمان سنجي IOTA انجام ميشود .)
+
اختفاهای خراشان در زمره ی گروهی ترین پروژه های [[نجوم]] آماتوری هستند. باید گروه های مختلفی با هم همکاری کنند و با جمع آوری اطلاعات از سراسر کره ی [[زمین]] کار را به نتیجه برسانند. هر چه تعداد گزارش های اختفاهای خراشان بیشتر باشد ،تحلیل داده ها به صرفه تر است . (كار هماهنگ سازی این گروه ها توسط انجمن بین المللی زمان سنجی IOTA انجام میشود .)
  
 
==سایر انواع اختفاها ==
 
==سایر انواع اختفاها ==
  
'''اختفاي دوتايي ها:'''
+
'''اختفای دوتایی ها:'''
  
وقتي يک [[ستاره]] ي دوتايي با زاويه اي نسبت به لبه ي ماه به پشت آن مي رود،به نظر مي آيد که در يک لحظه نور دوتايي کمتر و بعد خاموش شده است ،زيرا مؤلفه ي اول زودتر مخفي شده و نور کمتر فقط نور مؤلفه ي دوم است. با فيلمبرداري از اين اختفاها مي توان مشخصات فيزيکي هريک از مؤلفه هاي ستاره ي دوتايي را پيدا کرد.
+
وقتی یک [[ستاره]] ی دوتایی با زاویه ای نسبت به لبه ی ماه به پشت آن می رود،به نظر می آید که در یک لحظه نور دوتایی کمتر و بعد خاموش شده است ،زیرا مؤلفه ی اول زودتر مخفی شده و نور کمتر فقط نور مؤلفه ی دوم است. با فیلمبرداری از این اختفاها می توان مشخصات فیزیکی هریک از مؤلفه های ستاره ی دوتایی را پیدا کرد.
  
'''اختفا سياركها و سيارات با ماه :'''
+
'''اختفا سیاركها و سیارات با ماه :'''
  
ستارگان تنها اجرامي نيستند که توسط ماه پوشيده مي شوند بلکه اين پديده درمورد يک [[سیارک]] يا [[سیاره]] نيز مي تواند رخ دهد. از آنجايي که قرص سيارات نسبت به ستارگان بسيار زياد است هنگام اختفاء نور [[سيارات]] به تدريج و طي چند ثانيه کم مي شود.سياراتي مثل : [[زهره]], [[مریخ]] ,[[مشتری]] [[زحل]] و [[اورانوس]] . زيرا اين سيارات بدليل نوراني بودن در حاليکه در کنار لبه روشن [[ماه]] باشند دچار اختفا خواهند شد .
+
ستارگان تنها اجرامی نیستند که توسط ماه پوشیده می شوند بلکه این پدیده درمورد یک [[سیارک]] یا [[سیاره]] نیز می تواند رخ دهد. از آنجایی که قرص سیارات نسبت به ستارگان بسیار زیاد است هنگام اختفاء نور [[سیارات]] به تدریج و طی چند ثانیه کم می شود.سیاراتی مثل : [[زهره]], [[مریخ]] ,[[مشتری]] [[زحل]] و [[اورانوس]] . زیرا این سیارات بدلیل نورانی بودن در حالیکه در کنار لبه روشن [[ماه]] باشند دچار اختفا خواهند شد .
  
  
  
  
'''اختفا اقمار مشتري:'''
+
'''اختفا اقمار مشتری:'''
  
علاوه بر اختفا [[اجرام سماوي]] با ماه ، اقمار [[مشتری]] نيز با [[سياره]] مادر (مشتري)دچار اختفا ميشوند.در صورتيکه صفحه مداري [[اقمار گاليله اي مشتري]] مناسب باشند مي توان شاهد اختفاي اين اقمار توسط قرص [[مشتری]] بود .هنگامي که اقمار از جلو [[سیاره]] نيز عبور مي کنند اين پديده رخ مي دهد.
+
علاوه بر اختفا [[اجرام سماوی]] با ماه ، اقمار [[مشتری]] نیز با [[سیاره]] مادر (مشتری)دچار اختفا میشوند.در صورتیکه صفحه مداری [[اقمار گالیله ای مشتری]] مناسب باشند می توان شاهد اختفای این اقمار توسط قرص [[مشتری]] بود .هنگامی که اقمار از جلو [[سیاره]] نیز عبور می کنند این پدیده رخ می دهد.
  
 
[[رده:نجوم رصدی]]
 
[[رده:نجوم رصدی]]

نسخهٔ ‏۱ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۲۱:۱۳

این نوشتار نیازمند منبع است . با ویرایش آن و اضافه کردن منابع معتبر ما را در پیشبرد اهداف ویکی نجوم یاری نمایید .
5382942284735522.jpg

پدیده ای که در آن یک جسم آسمانی توسط جسم دیگر پوشیده می شود به بیان دیگر زمانیکه یک جسم دور توسط یک جسم نزدیک تر مخفی شود. البته لازم نیست تمام آن توسط جسم نزدیکتر مخفی شود.مانند: پدیده خورشید گرفتگی که در آن قرص خورشید توسط قرص ماه پوشیده می شود.




بیشتر اختفا های كه برای ما اهمیت دارند اختفای اجرام سماوی(ستارگان ، سیارک ها ، سیارات )با ماه هستند . اختفا با ماه به 2 گروه تقسیم میشود : اختفای كلی ، اختفای خراشان .

اختفای کلی

رویدادی است كه روی یكی از لبه ی ماه اتفاق می افتد. در این رویداد ستاره می تواند پس از طی مسیری ظاهری در پشت ماه از لبه دیگر ماه خارج شود (گفته میشود ستاره ظاهر شده) و یا در نزدیكی لبه ی شرقی ماه از دید رصد گر به پشت ماه برود(گفته میشود ستاره از دید ناظر ناپدید شده). بیشترین مدت بین یک ورود و خروج ستاره 50دقیقه است ، زیرا ماه قطر خود را، که بزرگ ترین وتر آن هم هست، هر 50دقیقه طی می کند.



اختفای خراشان

دراین نوع اختفا در زمان روی دادن یک اختفای کلی در فاصله ی 1/5تا 3کیلومتری شمالی یا جنوبی از مسیر پیش بینی شده ی اختفا ماه با حرکت خود به دور زمین از لبه با ستاره مماس می شود و از دید رصد گر،با تلسکوپ ،منظره ای بی نظیراز عبور ستاره از پشت کوه ها و دره های ماه دیده می شود. اختفاهای خراشان در زمره ی گروهی ترین پروژه های نجوم آماتوری هستند. باید گروه های مختلفی با هم همکاری کنند و با جمع آوری اطلاعات از سراسر کره ی زمین کار را به نتیجه برسانند. هر چه تعداد گزارش های اختفاهای خراشان بیشتر باشد ،تحلیل داده ها به صرفه تر است . (كار هماهنگ سازی این گروه ها توسط انجمن بین المللی زمان سنجی IOTA انجام میشود .)

سایر انواع اختفاها

اختفای دوتایی ها:

وقتی یک ستاره ی دوتایی با زاویه ای نسبت به لبه ی ماه به پشت آن می رود،به نظر می آید که در یک لحظه نور دوتایی کمتر و بعد خاموش شده است ،زیرا مؤلفه ی اول زودتر مخفی شده و نور کمتر فقط نور مؤلفه ی دوم است. با فیلمبرداری از این اختفاها می توان مشخصات فیزیکی هریک از مؤلفه های ستاره ی دوتایی را پیدا کرد.

اختفا سیاركها و سیارات با ماه :

ستارگان تنها اجرامی نیستند که توسط ماه پوشیده می شوند بلکه این پدیده درمورد یک سیارک یا سیاره نیز می تواند رخ دهد. از آنجایی که قرص سیارات نسبت به ستارگان بسیار زیاد است هنگام اختفاء نور سیارات به تدریج و طی چند ثانیه کم می شود.سیاراتی مثل : زهره, مریخ ,مشتری زحل و اورانوس . زیرا این سیارات بدلیل نورانی بودن در حالیکه در کنار لبه روشن ماه باشند دچار اختفا خواهند شد .



اختفا اقمار مشتری:

علاوه بر اختفا اجرام سماوی با ماه ، اقمار مشتری نیز با سیاره مادر (مشتری)دچار اختفا میشوند.در صورتیکه صفحه مداری اقمار گالیله ای مشتری مناسب باشند می توان شاهد اختفای این اقمار توسط قرص مشتری بود .هنگامی که اقمار از جلو سیاره نیز عبور می کنند این پدیده رخ می دهد.